Vekrakos
Spartorama | Αφιέρωμα στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κοκκινόραχης (τον ΠΑΟΚ) είχε η εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «FORZA»

Αφιέρωμα στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κοκκινόραχης (τον ΠΑΟΚ) είχε η εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «FORZA»

Spartorama 12/08/2018 Εκτύπωση Αθλητισμός
Αφιέρωμα στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κοκκινόραχης (τον ΠΑΟΚ) είχε η εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «FORZA»
«Στο τοπικό πρωτάθλημα του νοτιότερο νομού της ηπειρωτικής χώρας μετέχει ομάδα που φέρει το όνομα ΠΑΟΚ και έχει σήμα το Δικέφαλο Αετό»
Οδός Εμπόρων

Αφιέρωμα στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κοκκινόραχης είχε η εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «FORZA», που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Ιουλίου. Το άρθρο με τίτλο «Ο Δικέφαλος πετά και στη Λακωνία», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Βούλγαρης, φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ομάδας, Τάσου Χούπη, καθώς και μία σύντομη αναφορά σε ιστορικά στοιχεία του «Ομίλου» και την σχέση του με τον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης. 

Μεταξύ άλλων, στη σελίδα 34 η εφημερίδα «FORZA» γράφει: 

«Στο τοπικό πρωτάθλημα του νοτιότερο νομού της ηπειρωτικής χώρας μετέχει ομάδα που φέρει το όνομα ΠΑΟΚ και έχει σήμα το Δικέφαλο Αετό!

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κοκκινόραχης συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Λακωνίας και, μάλιστα, στο τέλος της περασμένης σεζόν πανηγύρισε την άνοδο της στην Α1 κατηγορία. Η Κοκκινόραχη είναι ένας συνοικισμός 400 κατοίκων, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Σπάρτης. 

Η τοπική ομάδα ιδρύθηκε το 1989 από μία παρέα φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

Ο νυν πρόεδρος της ομάδας Τάσος Χούπης θυμάται:

“Μπορεί κανείς από εκείνη την παρέα ανθρώπων να μην είχε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ή άλλο μέρος της βόρειας Ελλάδας και όλοι να ήμασταν ντόπιοι, ωστόσο υποστήριζαν με τον ΠΑΟΚ. Πώς γίναμε φίλαθλοι της ομάδας; Από το σπουδαίο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του 1970, όταν ήμασταν πιτσιρίκια και… έπρεπε να διαλέξουμε ποια ομάδα θα υποστηρίζαμε. Μπορεί να βρισκόμασταν πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά εκείνη η ομάδα του Κούδα μας είχε… μαγέψει. Κι όταν κάποια χρόνια αργότερα αποφασίσαμε να συστήσουμε την ομάδα του χωριού μας, ήταν πολύ εύκολη η επιλογή της ονομασίας της: ΠΑΟΚ. Βοήθησε σ’ αυτό και το πρώτο γράμμα του χωριού! Έτσι γεννήθηκε ο ΠΑΟΚ της Σπάρτης, με σήμα, φυσικά, το Δικέφαλο Αετό. Ένα παιδικό μας όνειρο είχε μόλις πραγματοποιηθεί” 

Μία και μοναδική επίσκεψη

Κατά σύμπτωση εκείνη τη χρονιά (1989) καταγράφηκε και η μοναδική παρουσία του ΠΑΟΚ στη Σπάρτη σε επίσημο παιχνίδι. Οι δύο ομάδες είχαν κληρωθεί στο κύπελλο κι ο Δικέφαλος είχε χρειαστεί, στον αγώνα ρεβάνς, τη διαδικασία των πέναλτι, προκειμένου να πάρει την πρόκριση και να μην πέσει θύμα έκπληξης.

Τα χρόνια πέρασαν, μέχρι που το 2013 μια νέα γενιά ανθρώπων ανέλαβε τις τύχες της τοπικής ομάδας της Κοκκινόραχης, σεβόμενοι στο ακέραιο την ιστορία της και, φυσικά, τα χρώματα και το έμβλημα της. 

[…]

“H ομάδα μας αποτελείται από ένα κράμα νέων και έμπειρων παικτών. Ελπίζω στη νέα σεζόν να μπορέσουμε να αγωνιστούν στο γήπεδο μας (σ.σ. απαιτείται η τοποθέτηση χορτοτάπητα και κατασκευή αποδυτηρίων) προκειμένου στη συνέχεια να καταφέρουμε να οργανώσουμε και τις υποδομές μας” 

Επιδιώκουν στενότερους δεσμούς

Πριν από λίγες ημέρες έστειλαν επιστολή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω της οποίας ζητούν να γίνουν πιο στενές οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι υπεύθυνοι της σπαρτιατικής ομάδας ελπίζουν ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορέσει η αποστολή να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, να δώσει κάποιο φιλικό παιχνίδι (είτε με την Κ-20, είτε με τους βετεράνους) και να παρακολουθήσει από κοντά κάποιο παιχνίδι στο γήπεδο της Τούμπας.

“Μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας μας είναι η συνεργασία με τον ΠΑΟΚ σε επίπεδο υποδομών. Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος των πρώτων ιδρυτών και σαν καινούργια διοίκηση θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δικαιώσουμε και να σεβαστούμε την αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο αντιπροσωπεία του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Κοκκινόραχης, αποτελούμενη από τους Γιάννη και Χριστοφόρο Βεργόπουλο και Νίκο Καρμοίρη βρέθηκαν στην Τούμπα, έχοντας συναντήσεις με τους Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, Κώστα Μαλιούφα, Κώστα Λαγωνίδη, Κυριάκο Αλεξανδρίδη καθώς και με τον Μάλαμα Τεβεκέλη.

Επιπλέον, την τελευταία διετία η λακωνική ομάδα αγωνιζόταν με το λογότυπο ενός σημαντικού ανθρωπιστικού ιδρύματος στις φανέλες των παικτών, του Χαμόγελο του Παιδιού”».


Οδός Εμπόρων