Vekrakos
Spartorama | Αφιέρωμα στον Γιάννη Ανδριτσάκη, τον «Μοτίβο», στα Τσίντζινα Λακωνίας

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ανδριτσάκη, τον «Μοτίβο», στα Τσίντζινα Λακωνίας - video

Ν.Μ. 12/08/2018 Εκτύπωση Εκκλησία Λακωνία
Αφιέρωμα στον Γιάννη Ανδριτσάκη, τον «Μοτίβο», στα Τσίντζινα Λακωνίας
Εξέδιδε από το 1961 μέχρι και το 1980 την εφημερίδα «Τα Τσίντζινα»
Οδός Εμπόρων

Αν μπορείς

Αν μπορείς να πιάσεις τα μηνύματα 
που με χίλιους τρόπους η άνοιξη σου στέλνει
Αν μπορείς ν’ ακούσεις τα αλαφριά της βήματα 
και την νοιώσεις δίπλα να βαριανασαίνει
Και τ’ αυτί σου στήνοντας, αν είναι μπορετό,
κάτω απ΄της γης τη φρέσκια φλούδα
να συλλάβεις των φυτών και λουλουδιών τον τοκετό.
Είσαι νιός ακόμα. Κι η καρδιά σου πεταλούδα. 

Γιάννης Ανδριτσάκης (Μοτίβος)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Τσίντζινα Λακωνίας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 10/8/2018, στη πλατεία του χωριού, το αφιέρωμα που ετοίμασε ο Σύλλογος «Τα Τσίντζινα» στον Γιάννη Ανδριτσάκη

Ο Γιάννης Ανδριτσάκης, ο «Μοτίβος», υπήρξε για τα Τσίντζινα εμβληματική μορφή. Με την εφημερίδα, το καφενείο, το τηλεφωνείο, τις φωτογραφίες του, τα τραγούδια με την κιθάρα, τα ποιήματά του και πάνω απ’ όλα με την αξιαγάπητη, αλέγρα και δυναμική παρουσία του, που μαγνήτιζε όσους βρίσκονταν γύρω του. 

Το αφιέρωμα στη μνήμη του ήταν ανάλογο της προσωπικότητάς του, λιτό, εύστοχο και με απόλυτο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που για δεκαετίες «σκάλιζε» τα «μοτίβα» της πολιτιστικής ζωής του χωριού, και όχι μόνον. 

Ψυχή της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του συλλόγου κα Αγγελική Βουλουμάνου, που με τον εύστροφο και καίριο λόγο της σκιαγράφησε με ενορχηστρωμένες πινελιές την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Γιάννη Ανδριτσάκη χωρίς να υπερβάλει ούτε για μια στιγμή.

Για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησαν:

  • Ο συνιδρυτής της εφημερίδας «Τα Τσίντζινα» και εγκάρδιος φίλος του Μοτίβου, Γιάννης Τριήρης
  • Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γεώργιος Σούμπασης, ο οποίος ζώντας στη Σπάρτη γνώρισε τον Μοτίβο μέσα από την εφημερίδα του αλλά και προσωπικά
  • Ο γνωστός συνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς*, ο οποίος ως μικρό παιδί, επισκέπτης στα Τσίντζινα, συνόδευε με το ακορντεόν του τον Μοτίβο όταν τραγουδούσε με την κιθάρα του 

Παράλληλες δράσεις: 

  • Ποιήματα του Μοτίβου απήγγειλε η Αρίστη, μέλος του Συλλόγου
  • Ακούστηκαν τραγούδια σε στίχους του Μοτίβου, μουσική του Θοδωρή Ξυδιά και ερμηνεία της Φωτεινής Σαββατιανού τα οποία έχουν εκδοθεί και σε cd, για όποιον ενδιαφέρεται
  • Προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με σκηνές από τον Μοτίβο στο χωριό με τους συγχωριανούς του
  • Ολιγοήμερη έκθεση φωτογραφίας στο κτίριο του Ξενώνα για την εφημερίδα «Τα Τσίντζινα», που οργάνωσε ο Μίμης Κωστιάνης

Αφήσαμε το χωριό -που μόνο χωριό δεν θυμίζει- γοητευμένοι. Φαίνεται ότι τα μοτίβα που ύφαινε τόσα χρόνια ο Γιάννης Ανδριτσάκης υπάρχουν ακόμη. Υπάρχουν βέβαια και άξιοι συνεχιστές, όπως η αείμνηστη μητέρα της Αγγελικής -η οποία επίσης υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου- ακολουθούμενη από την προικισμένη κόρη της και άλλους πολλούς. Του χρόνου θα είμαστε πάλι εκεί, πιο ενημερωμένοι, πιο οργανωμένοι. 

Ν.Μ.


(*): Ο Θοδωρής Ξυδιάς έχει γράψει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με το Στέφανο Ληναίο, τον Αλέκο Σακελλάριο, το Μίκη Θεοδωράκη και τους Λάκη Λαζόπουλο, Κώστα Μακεδόνα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Νίκο Δημητράτο, Θανάση Γκαϊφύλια, Πόπη Αστεριάδη, κ.ά. 

Το νέο cd του Θοδωρή Ξυδιά με τίτλο «Ελλάδα γειτονιά μου» περιλαμβάνει περιλαμβάνει 12 νέα λαϊκά τραγούδια του συνθέτη, τα οποία ερμηνεύουν οι: Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Δημητράτος, Φωτεινή Σαββατιανού, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και Γιάννης Λάρδης.


Η κα Γεωργία Βλαχάκου, μας απέστειλε τα παρακάτω:

Στη μνήμη του Γιάννη Μοτίβου 

Ψάχνοντας για «κρυμμένους» θησαυρούς στο χρονοντούλαπο της ζωής, ανακάλυψα ένα «λεύκωμα» του 1947, της αείμνηστης μητέρας μου Μιμίκας Τσετσέρη, που μέσα σ’ αυτό αγόρια και κορίτσια έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις με «ψευδώνυμο», όπως συνήθιζαν. 

Ένα από τα αγόρια, ο Γιάννης Ανδριτσάκης,  απαντάει έμμετρα και καλλιγραφικά σε όλες τις ερωτήσεις όπου φαίνεται το ποιητικό του ταλέντο και η καλλιτεχνική του ευαισθησία, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Γιάννης Μοτίβος».

Αυτό το «ψευδώνυμο» κράτησε από παιδί μέχρι την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, και στη συνέχεια η ζωή τον κράτησε ζωντανό και έγινε γνωστός και στους νεότερους  ως «Γιάννης Μοτίβος».

Για «του λόγου το αληθές» παραθέτω τις πιο κάτω φωτογραφίες:

Τι είναι Αγάπη;


Τι είναι Έρωτας;


Τι είναι Ευτυχία;


Τι είναι Ζωή;


Λεύκωμα της μαθήτριας Μιμίκας Τσετσέρη



-------





















  
 


Οδός Εμπόρων