Vekrakos
Spartorama | Γιόρτασε τα 100 ο Καραβάς με ένα Φεστιβάλ γεμάτο παράδοση και πολιτισμό

Γιόρτασε τα 100 ο Καραβάς με ένα Φεστιβάλ γεμάτο παράδοση και πολιτισμό

Spartorama 31/08/2018 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Γιόρτασε τα 100 ο Καραβάς με ένα Φεστιβάλ γεμάτο παράδοση και πολιτισμό
Το «Φεστιβάλ 100» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και του Δήμου Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ, με  την ονομασία «Φεστιβάλ 100», που διοργάνωσε  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου, με αφορμή τα εκατό χρόνια μόνιμης κατοίκισης του οικισμού.

Το Φεστιβάλ περιελάμβανε πλήθος εκδηλώσεων, σχεδιασμένες με σεβασμό στην παράδοση και αγάπη προς μικρούς και μεγάλους, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες κόσμου για τρεις ημέρες. 

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η «Ρεμπέτικη Βραδιά», ένα ρεμπέτικο σεργιάνι που μετέτρεψε τον οικισμό σε πάλκο! Το πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε αποκλειστικά και μόνον ρεμπέτικα τραγούδια, είχαν επιμεληθεί οι Λάκωνες καλλιτέχνες Θοδωρής Σκάγκος (μπουζούκι-τραγούδι), Βίκυ Σκάγκου (τραγούδι), Γιώργος Σκιαδάς (κιθάρα-τραγούδι), Γιάννης Βούκλιζας (κοντραμπάσο) και Γιώργος Κουλόγιαννης (μπαγλαμάς). Μάλιστα αρκετοί από τους παρευρισκόμενους χόρεψαν απτάλικο ζεϊμπέκικο (αντικριστό) και συρτούς, υπό τους ήχους του μπουζουκιού και του μπαγλαμά. 

Το Σάββατο 25 Αυγούστου οι κορυφαίοι Έλληνες σκιοπαίκτες Ηλίας Καρελλάς και Άθως Δανέλλης πραγματοποίησαν εργαστήριο κατασκευής φιγούρας θεάτρου σκιών, όπου έμαθαν στα παιδιά τον τρόπο να κατασκευάζουν τις δικές τους φιγούρες, φέρνοντάς τα κοντά στη λαϊκή τέχνη του θεάτρου σκιών.

Στη συνέχεια ο θίασος του Άθω Δανέλλης πραγματοποίησε παράσταση θεάτρου σκιών με τον τίτλο ο «Καραγκιόζης παραμυθάς», στο τέλος της οποίας έγινε αναφορά στο παραμύθι «Ο Γίγαντας» του Καραβιώτη Νίκου Ι. Καρμοίρη. 

Την Κυριακή 26 Αυγούστου διοργανώθηκε για ένατη φορά η καθιερωμένη «Παιδική Γιορτή Καραβά», μια γιορτή-θεσμός για την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Με τη συμμετοχή πάνω από 150 παιδιών, η γιορτή ξεκίνησε με αθλοπαιδιές και παραδοσιακά παιχνίδια, διασκεδάζοντας τα παιδιά που συμμετείχαν, καθώς και τους μεγαλύτερους που παρακολουθούσαν! Αποκορύφωμα όλων ήταν το τράβηγμα του σκοινιού παιχνίδι, με το οποίο έγιναν όλοι παιδιά!

Τη σκυτάλη πήρε ο θίασος του Ηλία Καρελλά που, μέσω της «Καραγκιοζούπολης», παρουσίασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και οι άθλοι του Ηρακλή» και στη συνέχεια πραγματοποίησε διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τα παιδιά. 

Σημειώνεται πως την Κυριακή 26/8 πραγματοποιήθηκε εμβόλιμη, τιμητική εκδήλωση από την αντιπροσωπεία του Καραβά Κύπρου που επισκέφτηκε τον Καραβά Σπάρτης! Το χορευτικό τμήμα του Δήμου Καραβά Κερύνειας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την Κύπρο και καταχειροκροτήθηκε. Η χορευτική παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Πορτοκαλιά του Καραβά». 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά την ημέρα της «Παιδικής Γιορτής» προσέφερε δωρεάν σε όλα τα παιδιά μία μερίδα αποτελούμενη από καλοψημένο σουβλάκι, νόστιμη πίτσα και δροσιστικό χυμό! 

Το «Φεστιβάλ 100» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και του Δήμου Σπάρτης και όλες οι εκδηλώσεις  έλαβαν χώρα στον κοινό προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του παλαιού δημοτικού σχολείου, παραπλεύρως της πλατείας του οικισμού Καραβά. 

e-karavas.gr







  



Οδός Εμπόρων