Vekrakos
Spartorama | «Ελληνική Οικονομία και Οικονομικό Κλίμα», από τον Κυριάκο Διαμαντάκο

«Ελληνική Οικονομία και Οικονομικό Κλίμα», από τον Κυριάκο Διαμαντάκο

Spartorama 01/10/2018 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Οικονομία
«Ελληνική Οικονομία και Οικονομικό Κλίμα», από τον Κυριάκο Διαμαντάκο
«Η Κυβέρνηση φαίνεται να αποτυγχάνει να αναθερμάνει την πραγματική οικονομία, τις προσδοκίες των αγορών και των πολιτών...»
Οδός Εμπόρων

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά διαθρωτικά προβλήματα. Ένας από τους δείκτες που  αντικατοπτρίζει τις γενικότερες προσδοκίες που έχουν διαμορφώσει οι  καταναλωτές, σχετικά με την προσωπική τους οικονομική κατάσταση καθώς και την οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι αυτός του οικονομικού κλίματος.

Αποτελεί δε μέτρο αποτύπωσης αφενός των κοινωνικών αντιλήψεων για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και αφετέρου της αισιοδοξίας με την οποία οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις υφιστάμενες προοπτικές της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης, καθώς και το οικονομικό μέλλον της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ερευνητικό εργαλείο για την εμπειρική αποτύπωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην οικονομία.

Ο δείκτης αυτός λοιπόν μειώθηκε τον Αύγουστο και υπέστη μεγάλη καθίζηση της τάξεως των τεσσάρων (4) μονάδων τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τον μήνα της υποτιθέμενης και πολυδιαφημισμένης "εξόδου" από τα Μνημόνια, της "νέας εποχής " καθώς και των εξαγγελιών Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.

Τι μας δείχνει αυτό; Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία; Γιατί καταρρέει ένας τόσο σημαντικός δείκτης που αποτυπώνει το πώς αντιλαμβάνονται οι αγορές  και οι καταναλωτές τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία;

Η εξήγηση τείνει να είναι αρκετά απλή, δεν μπορούν απλά να πεισθούν, ότι όλα πάνε προς το καλύτερο. Η πτώση λοιπόν έχει να κάνει με την πραγματική εικόνα της αγοράς αλλά και με την ψυχολογία που αυτή δημιουργεί.

Οι προσδοκίες για τεράστια αύξηση στους κλάδους των Κατασκευών, της Βιομηχανίας ακόμα και των Υπηρεσιών ως συνέπεια του κλάδου του Τουρισμού, απλά δεν ήρθε. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι κλάδοι δεν πήγαν καλά και υπέστησαν σοβαρή πίεση, οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές βυθίζοντας τις οικονομικές προσδοκίες.

Το γεγονός καθεαυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με την οικονομική ανάκαμψη που προσδοκούσε και διαφήμιζε η Κυβέρνηση με παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Βεβαίως αυτό δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»,  οι ενδείξεις υπήρχαν και αυτό γινόταν εμφανέστερο από την ανάλυση των στοιχείων του ΑΕΠ  και φυσικά του «παγώματος»  του ΠΔΕ και της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες , με απώτερο στόχο,  να φαίνονται μεγάλα τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να αποτυγχάνει να αναθερμάνει την πραγματική οικονομία, τις προσδοκίες των αγορών και των πολιτών, προσπαθώντας απλά να κρύψει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Δυστυχώς όμως για τους πολίτες, αυτά υπάρχουν και διογκώνονται συνεχώς.

Ο Δείκτης οικονομικού κλίματος το δείχνει ξεκάθαρα, δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας υπό την παρούσα Κυβέρνηση.

Ευχή όλων είναι κάτι να αλλάξει και γρήγορα, γιατί ως Έλληνες αξίζουμε καλύτερα!

 

Συντομογραφίες:

ΑΕΠ  - Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

ΠΔΕ – Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Πηγές: ΙΟΒΕ, Wikipedia, Public Issue,,Capital.gr, ΕΛΣΤΑΤ

 

Κυριάκος Δ. Διαμαντάκος

τ. Πρόεδος ΝΟΔΕ Λακωνίας

Μέλος τομέα Τουρισμού ΝΔ

Μέλος τομέα Υγείας ΝΔ

Οικονομολόγος MSc - MPA

2o Πτυχίο ΟΔΑ


Οδός Εμπόρων