Vekrakos
Spartorama | Θεραπευτικά βότανα - Διατροφική αξία και οφέλη

Θεραπευτικά βότανα - Διατροφική αξία και οφέλη

Πηγή 30/10/2018 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Θεραπευτικά βότανα - Διατροφική αξία και οφέλη
Το «οπλοστάσιο» της φύσης, διαθέτει κορυφαία ιαματικά και αντιοξειδωτικά βότανα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή
Οδός Εμπόρων

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, πως η επιστήμη της Ιατρικής, ειδικά στις μέρες μας, έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς και μπορεί να προσφέρει λύσεις για το κάθε πρόβλημα υγείας, που προκύπτει στον άνθρωπο. Ωστόσο, και το ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης είναι ικανό να μας γιατρέψει, ακόμη και από σοβαρά προβλήματα, που τα σύγχρονα φάρμακα, ενδεχομένως, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. 

Το «οπλοστάσιο» της φύσης, που εδώ και αιώνες έχει τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου, διαθέτει κορυφαία ιαματικά και αντιοξειδωτικά βότανα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. Κάποια από αυτά θα χρειαστούν για να καταπραΰνουν, να χαρίσουν υγεία, να συμβάλλουν στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων,  και κάποια άλλα θα συντελέσουν θετικά στην επούλωση τραυμάτων αλλά και σε τσιμπήματα εντόμων. 

Τα βότανα είναι ένας καλός σύμμαχος στην καθημερινότητα μας και μάλιστα αν γνωρίζει κανείς τα μυστικά τους, μπορεί να αποκομίσει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό του.  Μερικά από αυτά βοηθούν στο αδυνάτισμα, άλλα είναι ιαματικά (όπως αυτά που θα δούμε σήμερα), και γενικά, έχουν πολλές χρήσεις που θα ανακαλύψουμε παρέα, μέρα με την ημέρα. 

Ιαματικά βότανα

Που και πως να τα χρησιμοποιήσετε: 

Τα βότανα, είναι γνωστό εδώ και αιώνες, ότι προάγουν την υγεία ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, -βεβαίως όχι άδικα-, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, και όχι μόνο, αφού εκτός από το σώμα τονώνουν τον νου και την ψυχή. 

Φυσικά όλοι μας τα χρησιμοποιούμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι, μάλιστα, τα χρησιμοποιούν και ως αρωματικά στις συνταγές τους, αφού εκτός των άλλων, μπορούν να δώσουν περισσότερη γεύση στα φαγητά. Τα οφέλη των  βοτάνων είναι πολυάριθμα, είτε προορίζονται για μπαχαρικά, είτε για φαρμακευτική χρήση, ως θεραπευτικά βότανα, δηλαδή, σε διάφορες παθήσεις. Τα αποτελέσματα τους είναι ευεργετικά για τον οργανισμό και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε αυτά, μιλάμε σίγουρα για 100 αγνά, βιολογικά φυτά, που παρέχει η φύση στον άνθρωπο. 

Παρά το γεγονός, ότι η χρήση των βοτάνων στη διατροφή μας ήταν αναγκαία από την αρχαιότητα, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση τους είχε ελαττωθεί στον δυτικό κόσμο, κάτι που φαίνεται να αλλάζει το τελευταίο διάστημα. Βρίσκονται, μάλιστα, στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος για τα πιθανά οφέλη που παρέχουν στην υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το να έχει ξεκινήσει και πάλι να αυξάνεται η χρήση τους. 

Ενισχύστε την γεύση και την υγεία σας, με την προσθήκη φρέσκων βοτάνων στα φαγητά. Ακολουθούν οι καλύτερες επιλογές σε βότανα, για να έχετε ποιοτικότερη υγεία. 


Βασιλικός

Βότανο με πλούσια διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες

Θεωρείται ο «βασιλιάς των βοτάνων» (όπως υποδηλώνει και το όνομα του) και γι αυτό τον λόγο τον βάλαμε στην κορυφή της λίστας μας. Είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά στοιχεία που είναι αρκετά ωφέλιμα για την υγεία. Αυτό το πασίγνωστο φυτό θεωρείται «ιερό βότανο» σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο. 

Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και είναι το γένος των φυτών Ocimum. Η επιστημονική του ονομασία είναι «Ocimum basillicum». 

Η αρχική προέλευση του βασιλικού τοποθετείται στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στο Ιράν, την Ινδία και τις γύρω περιοχές. Αυτό το θαμνώδες βότανο καλλιεργείται πλέον σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, με την Μεσόγειο να έχει τα πρωτεία στην καλλιέργεια. Ειδικά στην Ελλάδα τα περισσότερα μπαλκόνια έχουν από μια γλάστρα βασιλικού. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστά και τροπικά κλίματα, ενώ φτάνει μέχρι το 1 μέτρο ύψος. Τα χρώματα των φύλλων του, ποικίλουν από ανοιχτό πράσινο, σκούρο πράσινο, μέχρι μωβ και μπλε. Το πιο γνωστό χρώμα στο φύλλωμα του είναι,όμως, το πράσινο. 

Τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία και η διατροφική του αξία

Όπως τα περισσότερα βότανα, έτσι και ο βασιλικός έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και δεν περιέχει χοληστερόλη. Παρόλα αυτά, είναι μια από τις καλύτερες πηγές απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και βιταμινών για τον οργανισμό. Ουσίες που απαιτούνται για βέλτιστη υγεία.

Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά των ελεύθερων ριζών και παίζουν σημαντικό αντιγηραντικό ρόλο. Επίσης βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Ζεαξανθίνη: Είναι ένας τύπος βιοφλαβονοειδών. Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που περιέχεται σχεδόν σε όλα τα βότανα, ακόμα και σε φρούτα και λαχανικά. Βρέθηκε ότι μπορεί να φιλτράρει τι βλαβερές UV ακτίνες του ήλιου και να συμβάλλει στην προστασία του αμφιβληστροειδή καθώς και στην πάθηση της ωχράς κηλίδας.

100 γραμμάρια φρέσκου βασιλικού περιέχουν 264 mg σε βιταμίνη Α ή αν προτιμάτε σε ποσοστό, το 175 της καθημερινής απαιτούμενης δόσης. Η βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αρκετά ωφέλιμη για την προστασία της όρασης. Συμβάλλει στη διατήρηση της λάμψης και της καλύτερης υγείας της επιδερμίδας. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του καρκίνου των πνευμόνων και της στοματικής κοιλότητας.

Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την σωστή πήξη του αίματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών.

Σε αυτό το εκπληκτικό βότανο, περιέχεται ένα μεγάλο ποσοστό από μέταλλα, όπως κάλιο, μαγγάνιο, χαλκός και μαγνήσιο. Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στα κύτταρα και τα υγρά του σώματος. Βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος να πούμε, ότι ο βασιλικός είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Τα φρέσκα φύλλα του έχουν περιεκτικότητα σιδήρου 3.17 mg / 100 γραμμάρια (περίπου 26 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας).

Θεραπευτικές χρήσεις

Τα φύλλα του έχουν πολλές και αξιόλογες φυτοχημικές ενώσεις, που προάγουν την υγεία και βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών παθήσεων.

Επίσης στο φύλλωμα του εμπεριέχονται αρκετά ωφέλιμα αιθέρια έλαια, όπως είναι η ευγενόλη, κιτρονελλόλη, λιναλοόλη, κιτράλη, λιμονένιο και τερπινεόλη. Πρόκειται για ουσίες που έχουν αντί-φλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.

Η Ευγενόλη ενεργεί κατά του ενζύμου κυκλοοξυγενάση (COX). Ένα ένζυμο που προκαλεί φλεγμονές στο ανθρώπινο σώμα. Η ανασταλτική επίδραση της ευγενόλης προς το ένζυμο αυτό, προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση σε άτομα με φλεγμονώδη προβλήματα, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.

Είναι από τα βότανα που έχει πλούσια περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, όπως οριεντίνη και βικενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν ελεγχθεί από επιστημονικά εργαστήρια και παρουσιάζουν πιθανή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.

Τα έλαια του βασιλικού βοηθούν κατά των μολύνσεων και δρουν ανασταλτικά σε πολλά παθογόνα βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκος, εντερόκοκκος, σιγκέλλα και ψευδομονάδα.

Αν φτιάξετε ρόφημα με τα φύλλα του, τότε αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει από ναυτία.

Επίσης έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και προστίθεται σε πολλές συνταγές για να δώσει γεύση και άρωμα στα φαγητά. Εμείς σας παρουσιάζουμε μια συνταγή που έχει ως βασικό υλικό τον βασιλικό: Πως φτιάχνουμε πέστο. 


Μέντα

Είναι ιδανική για να καταπραΰνει από ερεθισμό του δέρματος, εξανθήματα, κνίδωση και φαγούρες, που προκλήθηκαν από τσιμπήματα εντόμων ή από επαφή με δηλητηριώδη κισσό. 

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει μέχρι και το 20 του πληθυσμού της χώρας και περισσότερο τις γυναίκες. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ανακαλύφθηκε, πως η μέντα βοηθά στην ανακούφιση του ευερέθιστου εντέρου, ενεργοποιώντας ένα κανάλι κατά του πόνου, στο παχύ έντερο. Η μέντα μειώνει τις αισθητήριες ίνες του πόνου, ιδίως αυτές που ενεργοποιούνται μετά την κατανάλωση καυτερής πιπεριάς τσίλι και μουστάρδας. 

 

Δενδρολίβανο

Ακολουθούν μερικοί καλοί λόγοι, για να έχετε ένα δοχείο με αρωματικό δενδρολίβανο, μόνιμα στην κουζίνα σας. Το αφέψημά του καταπολεμά την διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται και για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη. 

Μπορείτε ακόμη να καταπολεμήσετε βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και φλεγμονές, με το λάδι δενδρολίβανου.

Επίσης βοηθάει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας και γενικότερα από μυϊκούς πόνους, ενώ βοηθάει και στη φαγούρα. 

Ξέρατε ότι το άρωμα δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία;

 

Λεβάντα

Έχει χαλαρωτική και σπασμολυτική δράση. Όπως το δενδρολίβανο, έτσι και η λεβάντα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση μυικών πόνων και πονοκεφάλων. Χρησιμοποιείται σχεδόν για κάθε δερματική πάθηση, όπως τσιμπήματα εντόμων και επούλωση πληγών. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως συμπληρωματική ουσία σε αλοιφές, για τον πόνο ή τα εγκαύματα.

 

Χαμομήλι

Είναι γνωστό ηρεμιστικό βότανο, αλλά ίσως δεν ξέρετε, ότι είναι επίσης κατάλληλο για να αποτρέψει και να επουλώσει τις μολύνσεις στο δέρμα. Καταπραΰνει από φλεγμονές και ερεθισμούς, όπως εκζέματα και εγκαύματα, που προκληθήκαν από την παραμονή μας κάτω από τον καυτό ήλιο. Ακόμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για μυϊκές κράμπες.

 

Μερικά ακόμα βότανα για την αϋπνία 

 

Καλέντουλα

Δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, αντιμυκητιασικό, και είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητα της στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Οι ιδιότητες αυτού του φυτού θα επιταχύνουν την επούλωση από πληγή, κάψιμο, μικρό κόψιμο, τσιμπήματα εντόμων, σκασμένο δέρμα, ακόμα και έκζεμα ή λοίμωξη.

Μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα για το εκπληκτικό αυτό βότανο διαβάζοντας: Ευεργετικό φυτό για την υγεία το λουλούδι Καλεντουλα

 

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός εκτιμάται ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Βάλτε, επίσης, τον μαϊντανό στις σαλάτες σας, για να αυξήσετε τα επίπεδα της απιγενίνης. Μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου έδειξε, πως όταν τα πειραματόζωα που είχαν έναν ορισμένο τύπο καρκίνου του μαστού εκτέθηκαν στην απιγενίνη, ανέπτυξαν λιγότερους όγκους. Ακόμα, υπήρξε καθυστέρηση στην ανάπτυξη και τον σχηματισμό όγκων, σε σχέση με τους αρουραίους που δεν ήταν εκτεθειμένοι σε αυτή την ουσία.

 

Τα κορυφαία αντιοξειδωτικά βότανα


Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Αυτές ανήκουν στην χημική ομάδα των φλαβονοειδών και αποτελούν το 40 περίπου του ξηρού υπολείμματος των φύλλων του πράσινου τσαγιού. Είναι «υπεύθυνες» για την πλούσια αντιοξειδωτική δράση του και έχουν επίσης αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνες, σε ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού, βρίσκονται περίπου 300-400 mg από πολυφαινόλες. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με το τσάι, αφού περιέχει 50 – 100 mg καφεΐνης.

 

Δίκταμο

Έρχεται δεύτερο στη λίστα με τα κορυφαία αντιοξειδωτικά βότανα και μάλιστα φημίζεται για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον οργανισμό .

Το δίκταμο, σε αντίθεση με το πράσινο τσάι, είναι από την αρχαιότητα γνωστό στον Ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου θεωρείται πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό και χρησιμεύει σε θεραπείες τραυμάτων, αλλά και σε πολλές ακόμη παθήσεις. 

Είναι κατάλληλο για τις παθήσεις του στομάχου και γενικότερα του πεπτικού συστήματος. Βοηθάει στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά και επίσης λειτουργεί ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.

 

Ρίγανη

Είναι ιδανική για την καταπολέμηση των φλεγμονών. Έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων έδειξε, ότι όταν τα πειραματόζωα (ποντίκια) υποβλήθηκαν σε αγωγή με τη δραστική ουσία β-καρυοφυλλένιο (ρίγανη), η διόγκωση των φλεγμονών τους υποχώρησε στο 70 των περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, οι E-BCP ουσίες, που περιέχονται στην ρίγανη και συνδέουν τις δομές της μεμβράνης ενός κυττάρου, αναστέλλουν την παραγωγή ουσιών που αυξάνουν τις φλεγμονές.

 

Θυμάρι

Εκτός  του ότι δίνει πλούσια γεύση στα φαγητά, έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βάλτε φρέσκο θυμάρι στον σολωμό ή το κοτόπουλο που φτιάχνετε στη σχάρα, για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μεταξύ των φρέσκων βοτάνων, το θυμάρι έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αντιοξειδωτικών  (το φασκόμηλο έχει ελάχιστα περισσότερο). Το θυμάρι είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς επίσης σιδήρου και φυτικών ινών. 


Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τον γιατρό σας ή την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας, πριν κάνετε χρήση των βοτάνων, και για κάθε πρόβλημα υγείας που σας απασχολεί, ώστε να σας κατευθύνει σωστά, ανάλογα με την πάθησή σας.


votanonkipos.gr


Οδός Εμπόρων