Vekrakos
Spartorama | «Ο Διεθνής Διαγωνισμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, πρέπει να είναι πραγματικά Διεθνής», από τον Δώρο Σολωμό - Πολιτικό Μηχανικό

«Ο Διεθνής Διαγωνισμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, πρέπει να είναι πραγματικά Διεθνής», από τον Δώρο Σολωμό - Πολιτικό Μηχανικό

Spartorama 24/11/2018 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά
«Ο Διεθνής Διαγωνισμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, πρέπει να είναι πραγματικά Διεθνής», από τον Δώρο Σολωμό - Πολιτικό Μηχανικό
«Γιατί τόση βιασύνη; Περιμέναμε 20 ολόκληρα χρόνια και τώρα σε 2,5 μήνες μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων απαιτούμε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία να πιεστούν για να δώσουν μια πρόταση βιαστική και βεβιασμένη»
Οδός Εμπόρων

Κύριε Διευθυντά,

Με χαρά έμαθα από τον φίλο μου κ. Π. Παπαλεξανδράκο ότι επί τέλους θα γίνει Διεθνής Διαγωνισμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Έκανα μερικές σκέψεις που στηρίζονται σε τέσσερις περικοπές ενός άρθρου από την 20ετη βιβλιογραφία που έχει συγκεντρωθεί γύρο από αυτό το θέμα. (Μήπως πρέπει να προταθεί για Γκίνες;)

Το άρθρο είναι από τον Λακωνικό Τύπο της 12 Δεκεμβρίου 2015 με πρωτοσέλιδο τίτλο ( «Ταφόπλακα» στο μουσείο Σπάρτης βάζει το υπουργείο Πολιτισμού)

Παραθέτω τέσσερις περικοπές του άρθρου που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των γεγονότων. 

1η ΠΕΡΙΚΟΠΗ: Από την πλευρά της, με σκληρή ανακοίνωση της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφήνει σαφείς αιχμές για την στάση συγκεκριμένου (ων;) προσώπου (ων;) (sic) από την περιοχή της Σπάρτης, που με την επαγγελματική τους ιδιότητα, φέρονται να θέτουν φραγμούς και να «σαμποτάρουν» την κατασκευή του νέου κτηρίου στο Χυμοφίξ... 

2η ΠΕΡΙΚΟΠΗ: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι γνωστή η βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικά του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Επί 19 χρόνια που εκκρεμεί το θέμα, ο ΜΟΝΟΣ που ασχολήθηκε ουσιαστικά ήταν εκείνος», καθώς όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «πιστεύει στο έργο και στη μεγάλη χρησιμότητά του για την Περιφέρεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα». 

3η ΠΕΡΙΚΟΠΗ: Αυτό που περιττεύει είναι μια αρχιτεκτονική μετριότητα με το βλέμμα στο χθες για να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες ολίγων, ένα κέλυφος που απλώς θα στεγάζει κάποια αρχαία και θα το επισκέπτονται 2-3 επισκέπτες την ημέρα. 

4η ΠΕΡΙΚΟΠΗ: …ένα μουσείο που θα ενταχθεί στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διάλογο, όπως έγινε με το μουσείο τη Ακρόπολης και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της  ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, συμβολίζοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 

Η 1η ΠΕΡΙΚΟΠΗ περιέχει μια συνωμοσιολογική αναφορά που μόνο ο αρθρογράφος θα μπορούσε να διαφωτίσει. 

Η 2η ΠΕΡΙΚΟΠΗ του άρθρου είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα ελαττώματα των δημοκρατικών διαδικασιών με την αναποτελεσματικότητα που τις διακρίνει, ξεπερνιούνται μόνο με έναν καλό «μπροστάρη». Εάν υπήρχε από την αρχή η ηγετική φυσιογνωμία, δεν θα περιμέναμε 20 χρόνια. 

Η 3η και η 4η ΠΕΡΙΚΟΠΗ του αρθρογράφου είναι εξίσου σημαντικές γιατί αφορούν την ποιότητα του προϊόντος που θα παραχθεί από τον Διεθνή Διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα στην 4η ΠΕΡΙΚΟΠΗ εγκλείονται όλο το όραμα και όλα τα όνειρα της αγωνιώδους αναμονής μιας 20ετηας.

Για να προκαλέσουμε όμως το ενδιαφέρον της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης θα έπρεπε, μια και ξεκινήσαμε καλά, να γίνουν ορισμένες διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις.

Έχω σαν παράδειγμα τον Υπουργό Πολιτισμού την γείτονος Ιταλίας Dario Franceschini που έκανε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή 20 διευθυντών στα μεγαλύτερα μουσεία της Ιταλίας, με επιτροπή απόντων των Ιταλών. Επτά (7) από αυτές της θέσεις κατελήφθησαν από Γερμανούς και Αυστριακούς (με την δικαιολογημένη ίσως κριτική των συμπολιτών του, ότι δίνει δουλειά στους ξένους και όχι στους Ιταλούς) 

Για μια διεθνοποίηση της προσπάθειας θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:

  1. Η σύσταση της επιτροπής να αποτελείται από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες, μουσικολόγους και οποία άλλη ειδικότητα χρειαστεί.
  2. Η διακήρυξη να μην είναι μόνο στα ελληνικά αλλά να μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλικία, Ιταλικά, Ισπανικά.
  3. Να τοποθετηθεί από την Περιφέρεια ένας υπεύθυνος που θα «βομβαρδίζει» νυχθημερόν όλα τα αρχιτεκτονικά Επιμελητήρια όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου.
  4. Να δοθεί τουλάχιστον παράταση 6μηνος. Γιατί τόση βιασύνη; περιμέναμε 20 ολόκληρα χρόνια και τώρα σε 2,5 μήνες μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων απαιτούμε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία να πιεστούν για να δώσουν μια πρόταση βιαστική και βεβιασμένη. 

Είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα δρομολογηθούν καλά. Έχουμε Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη με μεγάλη πείρα και ικανότητες που σίγουρα θα ανταποκριθούν επάξια σε αυτό το μεγάλο όραμα. 

Σπάρτη 22/11/2018

Σολωμός Δώρος
Πολιτικός Μηχανικός


Οδός Εμπόρων