Vekrakos
Spartorama | Μαθητές-τριες από τρία σχολεία της πόλης συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Μαθητές-τριες από τρία σχολεία της πόλης συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Spartorama 05/12/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις
Μαθητές-τριες από τρία σχολεία της πόλης συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης και το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος»
Οδός Εμπόρων

Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές-τριες και εκπαιδευτικούς από τρία σχολεία της πόλης μας να βρεθούν κοντά στους τροφίμους του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων», για να τιμήσουν από κοινού τη συγκεκριμένη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης και το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» επισκέφθηκαν το Ίδρυμα και παρακολούθησαν μια εκδήλωση γεμάτη μηνύματα και συγκινήσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε η Κοινωνική Λειτουργός κυρία Αλεβετσοβίτη Παναγιώτα. Προλογίζοντας, ο υπεύθυνος του Ιδρύματος π. Ιωάννης Προφύρης εξέθεσε το έργο του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, που προσφέρει νοσηλεία, εκπαίδευση αλλά και σίτιση όχι μόνο στους τροφίμους του, αλλά και σε εξήντα ακόμη συμπολίτες μας. Μέσα από μια διδακτική ιστορία, ο π. Ιωάννης τόνισε τη σημασία της προσήλωσης στους στόχους μας, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας της υγείας, της σωματικής μας ακεραιότητας και της ζωής, αγαθών που συνήθως τα θεωρούμε αυτονόητα και δεν τους δίδουμε την πρέπουσα προσοχή.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κυρία Παινέση Σοφία, διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Σπάρτης, η οποία τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας στην εκπαίδευση, την προσβασιμότητα, τις ίσες ευκαιρίες. Παρότρυνε τα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα και να αντιμετωπίζουν με ενσυναίσθηση τους συμμαθητές/τριες που φαίνονται ευάλωτοι ή υφίστανται προσβολές για κάποιο σωματικό τους ελάττωμα.

Η κυρία Μπολοβιτσιώτη Γεωργία, Ειδική Παιδαγωγός στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τους όρους «άτομα με αναπηρία», «άτομα με ειδικές ανάγκες» και «άτομα με ειδικές δεξιότητες» και τόνισε ότι τελικά όλοι οι συνάνθρωποί μας έχουν όπως εμείς τις ίδιες ανάγκες: την ανάγκη για αγάπη και την ανάγκη για αποδοχή.

Οι διευθυντές των δύο Γυμνασίων, κ.κ. Σακελλαρόπουλος Ανδρόνικος και Κονδυλόπουλος Ιωάννης, συνεχάρησαν τους μαθητές και μαθήτριες που προετοίμασαν την εκδήλωση, αλλά και  την κυρία Παπασταθάκη Παναγιώτα, καθηγήτρια Μουσικής και υπεύθυνη των χορωδιών του 1ου και του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης, και την κυρία Μανώλη Κανέλλα για την πρωτοβουλία της σύμπραξης των σχολείων, καθώς και τους κ.κ. Κωστιάνη Γεώργιο και Βαλκανά Γεώργιο, που συνόδευσαν τα παιδιά.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε δύο ενότητες: Στην πρώτη, οι χορωδίες του 1ου και 4ου Γυμνασίου Σπάρτης απέδωσαν με ευαισθησία τραγούδια που αναφέρονται στη μοναδικότητα των παιδιών, τραγούδια γεμάτα αισιοδοξία και ελπίδα. Στη δεύτερη, που αποτέλεσε την κορύφωση της εκδήλωσης, μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης παρουσίασαν από κοινού με τροφίμους του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων θεατρική παράσταση βασισμένη στην γνωστή ιστορία του «Τζίτζικα και του Μέρμηγκα».

Η παράσταση, γεμάτη διδάγματα και επενδυμένη με εξαιρετική μουσική, ολοκληρώθηκε με τον χορό όλων όσοι συμμετείχαν, που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα τροφίμων, μαθητών, εκπαιδευτικών και του νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος.

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος πρόσφεραν γλυκίσματα, χυμούς και δώρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που έφυγαν πλημμυρισμένοι από την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τη συνειδητοποίηση της αξίας της προσφοράς, την πεποίθηση ότι κάθε πλάσμα είναι μοναδικό και ξεχωριστό, αλλά και την υπόσχεση να επαναληφθούν εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη.


Οδός Εμπόρων