Vekrakos
Spartorama | Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης: Έξι δεδομένα και τρεις ευχές

Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης: Έξι δεδομένα και τρεις ευχές

Spartorama 21/12/2018 Εκτύπωση Δημοτικά
Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης: Έξι δεδομένα και τρεις ευχές
Ευχόμαστε και προσδοκούμε την άνοιξη του 2019 ένα μικρό εργοτάξιο να εγκατασταθεί στον αρχαίο θέατρο Σπάρτης για να εκκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης
Οδός Εμπόρων

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μετά από πολυεπίπεδες προσπάθειες πολλών ετών και πολλών παραγόντων με κυρίαρχες αυτές του σωματείου Διαζώματος υπό τον πρόεδρο του κ. Σταύρο Μπένο και της Αρχαιολογική Υπηρεσίας Λακωνίας για το αρχαίο θέατρο Σπάρτης σήμερα ισχύουν τα εξής:

  1. Έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου (μέχρι 2.000 θέσεων) από τον αρχιτέκτονα κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος με το ποσό των 111.000 ευρώ.
  2. Η ανωτέρω μελέτη είναι εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
  3. Το θέατρο υπάρχει μέσα σε ένα περιφραγμένο πλέον αρχαιολογικό χώρο με φύλαξη και ωράριο επίσκεψης.Προτείνεται μία βόλτα στο χώρο, είναι μία πολύ όμορφη διαδρομή!
  4. Η οικογένεια του τέως δημάρχου Σπάρτης κ. Δημοσθένη Ματάλα παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού δέκα στρέμματα με ελαιόδεντρα που βρίσκονται νότια και εφαπτόμενα του θεάτρου με σκοπό να ‘αναπνεύσει’ το μνημείο και να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης του.
  5. Το ίδρυμα J.M. Kaplan Foundation δώρισε 100.000 δολάρια (81.070,13 ευρώ) για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου, χρήματα τα οποία υπάρχουν κατατεθειμένα στον κουμπαρά του στο σωματείο Διάζωμα
  6. Ο ‘ΓΙΤΙΑΔΑΣ’ Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Σπάρτης διέθεσε το υπάρχον ποσό του ταμείου του 1.199,48 ευρώ στον κουμπαρά του θεάτρου. (βλέπε www.diazoma.gr)

ΕΥΧΕΣ

  1. Ευχόμαστε και προσδοκούμε την άνοιξη του 2019 ένα μικρό εργοτάξιο να εγκατασταθεί στον αρχαίο θέατρο Σπάρτης για να εκκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
  2. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ετήσια συνάντηση των Εταιρικών Μελών του Διαζώματος που θα διοργανωθεί στη Σπάρτη στις 5 – 7 Απριλίου 2019.
  3. Ευχόμαστε και προσδοκούμε και ένα έβδομο δεδομένο από τον Δήμο Σπάρτης που απορρέει από την επίσκεψη του Προέδρου του Διαζώματος και του Επιτελείου του στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη στις 12-11-2018. 

                                                                                                 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018
ΓΙΤΙΑΔΑΣ
Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης


Οδός Εμπόρων