Vekrakos
Spartorama | «Συρία – Ελλάδα μια νέα πραγματικότητα», από τον Κυριάκο Δ. Διαμαντάκο

«Συρία – Ελλάδα μια νέα πραγματικότητα», από τον Κυριάκο Δ. Διαμαντάκο

Spartorama 28/12/2018 Εκτύπωση Άρθρα Προσφυγικό
«Συρία – Ελλάδα μια νέα πραγματικότητα», από τον Κυριάκο Δ. Διαμαντάκο
«Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να δράσει άμεσα μαζί με όλους τους έχοντας κοινά συμφέροντα στηρίζοντας τη μη αλλαγή συνόρων στην Συρία, με τρόπο επιστημονικό, συντεταγμένο...»
Οδός Εμπόρων

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τα στρατεύματα του από την χώρα αυτή και μάλιστα μετά από συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν  δείχνει πολύ έντονα ότι χώρες έχουν συμφέροντα και όχι απαραίτητα φίλους ή εχθρούς.

Αυτό αποτελεί βασικό μάθημα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας καθώς και πως αντιμετωπίζεται μια κρίση τέτοιου μεγέθους από «μεγάλους παίκτες» για την  διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής τους.

Ως διαπίστωση μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι υπάρχουν βασικά συμφέροντα των χωρών που πρέπει να υπηρετεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδος σε σχέση με την Συρία αυτά σχετίζονται με την υπηρέτηση των προνοιών της Συνθήκης της Λωζάνης και ειδικά για την μη αλλαγή συνόρων όπως σε αυτή σαφώς έχουν καθορισθεί.

Η Τουρκία ενεργεί ως περιφερειακή αναθεωρητική δύναμη όπως ήδη έχει δείξει και με την επιχείρηση στην Βορειοδυτική Συρία (Αφρίν) εναντίων των Κούρδων του YPG,  και η νέα σχεδιαζόμενη επίθεση στην Μανμπίτζ τείνει να δημιουργήσει πιθανά τετελεσμένα με την παράνομη κατάληψη και νέων εδαφών της Συρίας, τα σύνορα της οποίας με την Τουρκία έχουν καθορισθεί με την Συνθήκης της Λωζάνης το 1923 (όπως και της Ελλάδας). Αυτό μας δείχνει και τον απώτερο στρατηγικό στόχο της Τουρκίας ο οποίος είναι η συνολική αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης πράγμα που η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει με κάθε μέσο.

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να δράσει άμεσα μαζί με όλους τους έχοντας κοινά συμφέροντα στηρίζοντας τη μη αλλαγή συνόρων στην Συρία, με τρόπο επιστημονικό, συντεταγμένο και να αποδείξει ότι η Τουρκία παρανόμως κατέχει ξένο έδαφος, της Συρίας εν προκειμένω, οδηγώντας το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα.

Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με μια προσεκτική συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ, μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα το κλίμα ξεκινώντας από τον Αραβικό κόσμο μεταστρέφεται υπέρ του Άσαντ και παλιοί εχθροί θα γίνουν νέοι φίλοι.

Ζητούμενο λοιπόν είναι η Ελληνική διπλωματία να καταλάβει τον κίνδυνο αλλά και την ευκαιρία που δημιουργούν οι νέες διαμορφούμενες συνθήκες και να δράσει αποφασιστικά ξυπνώντας από την «χειμερία νάρκη» που της έχουν επιβάλει οι ιδεοληπτικοί στρουθοκαμηλίζοντες αριστεροί κυβερνώντες.

Συντομογραφίες:

YPG- Μονάδες Προστασίας του Λαού (κουρδικά: Yekineyen Parastina Gel)

Πηγές:

CNN Turk, liberal, Tribune, Wikipedia,

 

 

Κυριάκος Δ. Διαμαντάκος

τ. Πρόεδος ΝΟΔΕ Λακωνίας

Μέλος τομέα Τουρισμού ΝΔ

Μέλος τομέα Υγείας ΝΔ

Οικονομολόγος MSc - MPA

2o Πτυχίο ΟΔΑ


Οδός Εμπόρων