Vekrakos
Spartorama | Σχετικά καθησυχαστικοί οι ειδικοί επιστήμονες για την Αλαγονία

Σχετικά καθησυχαστικοί οι ειδικοί επιστήμονες για την Αλαγονία

Πηγή 30/01/2019 Εκτύπωση Ελλάδα
Σχετικά καθησυχαστικοί οι ειδικοί επιστήμονες για την Αλαγονία
Οι βλάβες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο κακές
Οδός Εμπόρων

Παρότι υπάρχουν σημεία μέσα στην Αλαγονία όπου η γη έχει φύγει από τη θέση της, οι ειδικοί επιστήμονες, μετά από μια πρώτη αυτοψία που έκαναν, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κρίνουν ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρότερες, δεδομένων των μεγάλων κλίσεων του εδάφους. Από τα πρώτα στοιχεία που είδαν θεωρούν ότι οι αποκαταστάσεις μπορούν να γίνουν με ήπιες παρεμβάσεις και όπου χρειαστεί πιο σοβαρές… 

Ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιάννης Κουκουβέλας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων από το Πανεπιστήμιό του και από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας), δήλωσε στην Αλαγονία μεταξύ άλλων ότι “βρισκόμαστε σε μια ορεινή κοινότητα και γενικώς στις ορεινές κοινότητες, λόγω των ειδικών συνθηκών, των γεωλογικών, οι συνθήκες είναι επιβαρυμένες. Ήρθαν και οι βροχοπτώσεις και προέκυψαν μερικά προβλήματα. Συγκριτικά θα ήθελα να πω ότι οι βλάβες, σε τόσο έντονο ανάγλυφο, είναι μέτριες, δεν είναι δηλαδή κακές. Βέβαια έχουν πληγεί συμπολίτες μας, αυτοί που έχουν κάποια σπίτια. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, με τη γνώμη ειδικών, ίσως θα μπορέσουν να τα επαναφέρουν σε λειτουργικότητα. Οι επιπτώσεις αυτές που υπάρχουν σίγουρα με μία μελέτη και με κάποιες ήπιες έως πιο σοβαρές παρεμβάσεις μπορούν να αποκατασταθούν. Βέβαια πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι οι φυσικές καταστροφές απαιτούν, εκτός από την πρώτη εμφάνιση των τοπικών αρχών, όπως της Περιφέρειας που είναι παρούσα με τον επικεφαλής της σε αυτή εδώ την περιοχή, και μια υπομονή. Δηλαδή τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις ενέργειες που θα γίνουν από τους επιστήμονες και το Πανεπιστήμιο, θα γίνει καλή δουλειά για να επανέλθει η περιοχή σε μία να μην το πω άριστη κατάσταση αλλά σε μία κατάσταση η οποία θα είναι η λειτουργική. Αυτός είναι ο στόχος”. 

Σε ερώτηση της Kalamata Journal για το αν μπορούσε να προληφθεί ό,τι έχει συμβεί στον Ταΰγετο ο καθηγητής σημείωσε: “Η πρόληψη είναι ένα θέμα το οποίο ακουμπάει στον πυρήνα των επιστημών και των καταστροφικών φαινομένων. Η ανθρωπότητα πάντα αντιμετώπιζε τέτοια φαινόμενα, δηλαδή όποια μέτρα και να πάρει κάποιος, ό,τι και να κάνει, πάντα θα έχει προβλήματα. Αν πάρει μέτρα τα οποία είναι εύστοχα θα έχει λιγότερα προβλήματα. Αν δεν πάρει καθόλου μέτρα θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες”.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ευχαρίστησε θερμά τον καθηγητή και το κλιμάκιο του Πανεπιστημίου και του ΓΕΩΤΕΕ για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά του να επισκεφθούν την περιοχή και να προτείνουν πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμη από το Πανεπιστήμιο Πάτρας ο Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο Νικόλαος Δεπούντης και από το ΓΕΩΤΕΕ ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Το κλιμάκιο πλαισίωσε το μέλος της διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και υποψήφιος δήμαρχος. 

Την περιοχή επιθεώρησαν και δύο κλιμάκια του ΙΓΜΕ, το ένα προσκαλεσμένο από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και το άλλο από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα! 

Ειδικότερα, από το ΙΓΜΕ, προσκεκλημένοι από τον περιφερειάρχη, ήρθαν ο γενικός διευθυντής του Δημήτρης Τσαγκάς και ο διευθυντής τεχνικής γεωλογίας Νίκος Νικολάκου. Από το δεύτερο κλιμάκιο του ΙΓΜΕ ήρθαν οι γεωλόγοι Παναγιώτης Πάσχος και Διονύσιος Παπανίκος.

 

kalamatajournal.gr







  


Οδός Εμπόρων