Vekrakos
Spartorama | «Άρθρο για τη Λακωνία», του Σταύρου Αραχωβίτη

«Άρθρο για τη Λακωνία», του Σταύρου Αραχωβίτη

Spartorama 06/05/2019 Εκτύπωση Άρθρα Λακωνία
«Άρθρο για τη Λακωνία», του Σταύρου Αραχωβίτη
«Μια νέα εποχή που αφήνει πίσω την αδράνεια και τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους είναι πλέον εδώ. Μια εποχή που αφήνει πίσω τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία»
Οδός Εμπόρων

Η χώρα περνάει σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή αφήνοντας πίσω, σιγά σιγά αλλά σταθερά, μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής. Μια περίοδο καταλήστευσης και απαξίωσης του δημοσίου, αποεπένδυσης και εκτίναξης της ανεργίας.

Μια περίοδο διαφθοράς, διαπλοκής και εξαγωγής του πλούτου σε υπεράκτιες εταιρίες και την ίδια στιγμή μείωσης του εισοδήματος και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και ανατροπής του ισοζυγίου εισαγωγών/εξαγωγών. Μια περίοδο που οι πολιτικές που ασκήθηκαν και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν στη μιζέρια τον ελληνικό λαό.

Η λήξη της περιόδου των μνημονίων, τον Αύγουστο, αφήνει πίσω το γκρίζο παρελθόν και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, ελπιδοφόρας εποχής. Μιας εποχής που το νέο παραγωγικό μοντέλο θα οδηγεί στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ευημερία. Μιας εποχής διαφάνειας, αξιοκρατίας, ίσων ευκαιριών για όλους. Μιας εποχής ισονομίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Αυτή την εποχή αρχίζει να αντικρίζει και η Λακωνία.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης μετά από πολλά χρόνια παλινωδιών και καθυστερήσεων. Έχουν ήδη συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης και πλέον τρέχει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Το νέο ενιαίο Ειδικό Σχολείο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα του Μυστρά και του Καραβά σε νέες εγκαταστάσεις αντάξιες στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ένα σχολείο που θα προσφέρει γνώσεις, δεξιότητες και ανθρώπινο περιβάλλον διαβίωσης.

Επαναλειτουργεί το Λύκειο στο Ξηροκάμπι μετά από το 2011.

Το Αθλητικό Κέντρο στο Σαϊνοπούλειο που αποτελούσε ένα όραμα για όλους τους Λάκωνες, ιδιαίτερα τους νέους, αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται.

Η πρώτη πανελλαδικά Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργήθηκε στη Σπάρτη. Τα νοσοκομεία του νομού μας ενισχύονται και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με επιστημονικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και με τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε όλοι οι Λάκωνες να έχουν δίπλα τους επαρκή πρωτοβάθμια φροντίδα και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι Νοσηλευτικές μονάδες σε Σπάρτη και Μολάους όχι μόνο δεν έκλεισαν αλλά αναβαθμίζονται διαρκώς.

Για την παράκαμψη της Σκάλας-Βλαχιώτη με νέα γέφυρα στον Ευρώτα ήδη εκπονείται η μελέτη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Λακωνία έχει ενταχθεί με έργα πάνω από 19 εκατομμύρια Ευρώ σε όλους τους Δήμους της. Η χρηματοδότηση αφορά τόσο σε έργα Βιολογικών Καθαρισμών, όσο και σε προμήθεια μηχανημάτων, εκσυγχρονισμού παιδικών χαρών, Δημοτικά και κοινωφελή κτήρια και άλλα.

Στην Σπάρτη έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για αποκατάσταση και αξιοποίηση το ιστορικό κτήριο του ΞΕΝΙΑ.

Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έχουν επίσης ενταχθεί και χρηματοδοτούνται μια σειρά έργων και υποδομών σε ολόκληρη την Λακωνία που αναλυτικά στοιχεία και το σύνολο των έργων μπορεί να βρει ο πολίτης στον ισότοπο http://anaptyxi.gov.gr/el-gr/

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αναβαθμίζεται. Για πρώτη φορά η Λακωνία αποκτά 4 Πανεπιστημιακές Σχολές.

Παρά τις μηδενιστικές φωνές που μιλούσαν ως συνήθως εξυπηρετώντας μικροσυμφέροντα, οι σχολές της Σπάρτης όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά αναβαθμίζονται και αποκτούν πανεπιστημιακού επιπέδου προγράμματα σπουδών». 

Πέρα από τις αλλαγές που φέρνει  ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας  επιπλέον δρομολογούνται:

  1. Αναβάθμιση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά και
  2. Προγράμματα διετούς κύκλου σπουδών για αποφοίτους Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενταγμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στα πρότυπα του

Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με έδρα την Σπάρτη ιδρύονται τα εξής Τμήματα: 

  • Ψηφιακών Συστημάτων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. με έδρα τη Σπάρτη εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.
  • Φυσικοθεραπείας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
  • Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Διοίκησης. 

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παραμένει ως έχει με έδρα τη Σπάρτη.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας και έχει έδρα την Τρίπολη. Οι ‘νεοεισαχθέντες’ πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θα φοιτήσουν στην Τρίπολη. Οι φοιτητές υπολοίπων ετών συνεχίζουν να φοιτούν στη Σπάρτη μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, που θα αρχίσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. 

Παράλληλα, δρομολογούνται η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά και τα προγράμματα διετούς κύκλου σπουδών για αποφοίτους Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενταγμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην  Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν διατεθεί 84 εκατ. ευρώ.

Για τη Λακωνία με βάση τις μέχρι σήμερα εντάξεις των δικαιούχων στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν κατανεμηθεί 5 εκατ. ευρώ σε 267 νέους γεωργούς και έχουν ενταχθεί 5 επενδυτικά σχέδια στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ.

Για τους αγρότες έχει επιτευχθεί μια ομαλοποίηση στις πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορεί να γίνει προγραμματισμός των πληρωμών και των υποχρεώσεων.

Δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες με τη θέσπιση των 3 αφορολόγητων στις επιδοτήσεις του πυλώνα ΙΙ, στην πράσινη και τις συνδεδεμένες αλλά και στο καθαρό εισόδημα.

Με τροπολογία που καταθέσαμε και ψηφίστηκε στη Βουλή, θεσπίστηκε η προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που λαμβάνουν οι αγρότες, από κατασχέσεις, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα ενεργά κατασχετήρια, και ισχύει παράλληλα με το ακατάσχετο του λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ μηνιαίως. Με τη διάταξη αυτή προστατεύεται το 88 των δικαιούχων που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα I.

Ταυτόχρονα, με τον νόμο της έγκαιρης εντός 60 ημερών υποχρεωτικής εξόφλησης των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τους εμπόρους και της αναγραφής της χώρας προέλευσης για γάλα και κρέας αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών, παρέχει προστασία από «κανόνια» της αγοράς, και μειώνει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και των ελληνοποιήσεων.

Αυτές οι παρεμβάσεις στις πληρωμές δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η επικράτηση της απλής λογικής, που όμως δημιουργούν ξανά ένα δίχτυ ασφαλείας, που είχε χαθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών κατά 33% και από 1ης Ιανουαρίου του 2019 έγινε πράξη.

Ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από το 90 των αγροτών μας, καθοριστικά δε οι μικρομεσαίοι παραγωγοί μας. Τα φαινόμενα αναδιάταξης στον παραγωγικό τομέα είναι ορατά και από τα μεγέθη που σταδιακά ανακάμπτουν. Το 2018 ήταν η χρονιά που η χώρα σημείωσε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών ύψους 33,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Τα δεδομένα του αναπτυξιακού νόμου αλλά και των προσκλήσεων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα δε για τον τομέα της αγροτοδιατροφής.

Περισσότερα από ένα 1 δις ευρώ πρόκειται να επενδυθούν το επόμενο διάστημα στη βιομηχανία τροφίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Εφαρμόσαμε άμεσα μέτρα στήριξης τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των παραγωγών που είδαν μειωμένο εισόδημα και παραγωγή, μέσω της χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (de minimis). Και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό του αγρότη.

Εξετάζουμε άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών, μετά την κατακόρυφη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, που σημειώθηκε φέτος και της εκτεταμένης δακοπροσβολής.

Γι’ αυτό το θέμα, της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών που προκύπτουν από αυτήν, έχει ανοίξει μια συζήτηση σε επίπεδο Κομισιόν και καταθέτουμε τεκμηριωμένες απόψεις, με επικαιροποιημένα κλιματολογικά δεδομένα, ζητώντας τη συνδρομή της Ε.Ε.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας. Η ορθή εφαρμογή των σκευασμάτων φυτοπροστασίας είναι το πιο σημαντικό.

Οι διαδικασίες για το πρόγραμμα Δακοκτονίας έχουν ξεκινήσει φέτος πιο έγκαιρα από ποτέ άλλοτε.

Η πολιτική μας θα είναι, πρώτον, η ενημέρωση των αγροτών διαμέσου των γεωπόνων και, δεύτερον, η έρευνα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης κυρίως του δάκου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα.

Κάναμε πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού και καταργήσαμε από το φορολογικό έτος 2018 την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ για τους αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και η οικονομική ελάφρυνση των αγροτών. Το επόμενο διάστημα, λόγω των δυνατοτήτων που έχει πλέον η Εθνική μας Οικονομία, θα προχωρήσουμε σε επιπλέον στοχευμένα κίνητρα για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα.

Προχωρήσαμε σε νέα προκήρυξη του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας προσπαθώντας να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα κονδύλια. Συνεχίζουμε με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατομμύρια Ευρώ, και στην Πελοπόννησο.

Προωθούμε τη μεσογειακή διατροφή και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, μέσω του τουρισμού αλλά και με όποιον άλλο τρόπο μας δοθεί η δυνατότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι, κατά τη γνώμη μου, άκρως ελπιδοφόρα, γιατί δείχνουν ότι, όταν οι κανόνες «ξαναστήνονται» με γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων του μόχθου και ταυτόχρονα εγκαθιδρύονται διαφανείς, λογικοί και άρα δίκαιοι κανόνες, τότε δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός στο να αγκαλιαστεί η προσπάθεια και ασφαλώς θα επιφέρει τους αναμενόμενους καρπούς.

Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση. Πρέπει να περιφρουρήσουμε και να διεκδικήσουμε όλοι και όλες τις προσπάθειες, τις λογικές και δίκαιες κατακτήσεις που εγκαθιδρύονται μετά την ολοκληρωτική κατάρρευση που μας οδήγησαν για δεκαετίες οι προηγούμενες πολιτικές.

Μια νέα εποχή που αφήνει πίσω την αδράνεια και τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους είναι πλέον εδώ. Μια εποχή που αφήνει πίσω τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία.

Η νέα εποχή απαιτεί συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους φορείς.

Αντιλαμβανόμενοι τις απαιτήσεις της νέας αυτής εποχής, την οραματιζόμαστε, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Σχεδιάζουμε με τεκμηρίωση και πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση.

Προτεραιοποιούμε και ωριμάζουμε τις προτάσεις, αθόρυβα και μελετημένα χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες.

Στην εξοικονόμηση του νερού και τα αρδευτικά έργα που ακόμα χρειαζόμαστε.

Στις Υποδομές τους δρόμους και τον Πολιτισμό.

Στην Υγεία και την Παιδεία.

Τέλος, ανακατευθύνουμε τους διαθέσιμους πόρους και υλοποιούμε έργα απαραίτητα για τον τόπο, χωρίς να ξεχνάμε ή να εγκαταλείπουμε τίποτα. Όλα στην ώρα τους!

Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Σ’ αυτή τη νέα εποχή η Λακωνία δικαιούται να έχει κυρίαρχη θέση. Αφήνουμε, λοιπόν, πίσω τη μιζέρια και το γκρίζο του παρελθόντος, γιατί η αλλαγή που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να περιμένει. Έχει  ήδη  ξεκινήσει.


Σταύρος Αραχωβίτης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας


Οδός Εμπόρων