Vekrakos
Spartorama | «Διάφορες σκέψεις επ ευκαιρία...», του Παναγιώτη Μπορέτου

«Διάφορες σκέψεις επ ευκαιρία...», του Παναγιώτη Μπορέτου - video

Παναγιώτης Γ. Μπορέτος 27/09/2016 Εκτύπωση Δημοτικά Πεζοδρόμηση
«Διάφορες σκέψεις επ ευκαιρία...», του Παναγιώτη Μπορέτου
«Η πόλις μας, χρειάζεται τολμηρές και γρήγορες αποφάσεις, μέσα στο περίγραμμα που ορίζει, η αρχική σκέψη πολεοδομήσεως των Βαυαρών που χρησιμοποίησαν το Ιπποδάμειον Σύστημα ρυμοτομίας»
Οδός Εμπόρων

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…. 

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στις 22/09/2016, ο κύριος Βαλιώτης Ευάγγελος Δήμαρχος Σπάρτης (δείτε το βίντεο παρακάτω), έχω να σημειώσω τα ακόλουθα.

Α. Η πόλεις οικοδομούνται, με κέντρο τον άνθρωπο και για τον άνθρωπο, ως εκ τούτου, κανείς φαντάζομαι, εκ των συμπολιτών μας, δεν θα διαφωνεί με τη γενική άποψη του κυρίου Δημάρχου, περί της εικόνος που πρέπει να έχει η πόλη μας, η κάθε πόλις θα έλεγα.

Β. Σχετικά με την αντικατάσταση του αυτοκινήτου από το ποδήλατο, ποιος δε θα το επιθυμούσε, αλλά επειδή υπάρχουν και κάθε λογής αυτοκινούμενα οχήματα και επειδή ασκείται το εμπόριο και όχι μόνο σε όλη την πόλη και επειδή υπάρχουν και άλλες ανάγκες, αυτά είναι απαραίτητα, για ποικίλες μεταφορές και λοιπά. Γι αυτό, κάπου πρέπει να βάλουμε και αυτά τα αυτοκινούμενα οχήματα.

Γ. Μια λύση θα ήταν, η δημιουργία χώρων σταθμεύσεως, υπέργειων και υπόγειων, σε κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους, πάρκα και πλατείες, από το δήμο Σπάρτης, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, σε επίκαιρα σημεία της πόλεως. Οι χώροι αυτοί, παραλαμβάνοντας τα οχήματα θα ανακούφιζαν την πόλη από την παρουσία τους, σε συνδυασμό με κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δ. Η αξιοποίηση του πάρκου του ΟΤΕ και η ενοποίησή του με το πάρκο του Μουσείου, αποτελεί καλή σκέψη κύριε Δήμαρχε. Αρκεί η ένωση να γίνει κατά την ομοειδή χρήση ως πάρκου και όχι να ενωθούν τα δύο πάρκα δια αποκλεισμού κυκλοφορίας της οδού Λυκούργου. Επίσης κάτω από το χώρο του πάρκου του ΟΤΕ, πρέπει να γίνει υπόγειος χώρος σταθμεύσεως οχημάτων και άλλων συναφών χρήσεων.

Ε. Σχετικά με την παρέμβαση στην πλατεία Δούκα που αναφέρεσθε, πολλά τα δεινά και λίγα ελάχιστα τα οφέλη. Η Αγησιλάου είναι οδός διαφυγής και δεν επιδέχεται αποκλεισμών, κατά την ταπεινή μου άποψη.

ΣΤ. Η σκέψη σας περί καταργήσεως του δημοτικού σταδίου έως και άριστη χαρακτηρίζεται. Θα μπορούσε να συμπληρωθεί, εάν μου επιτρέπεται κύριε Δήμαρχε, με τη Δημιουργία του Κεντρικού Μουσείου Σπάρτης μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο. Αυτό το δημιούργημα του Κεντρικού Μουσείου, σε συνδυασμό με το Αρχαίο Θέατρο, το Ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, μαζί με όλα τα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, θα μπορούσαν με τη βοήθεια πάντοτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να δημιουργήσουν ένα μεγάλο Αρχαιολογικό πάρκο, εξαιρετικού ενδιαφέροντος και υψίστης σημασίας για την πόλη μας.

Συμπερασματικά, η θέση του Κεντρικού Μουσείου είναι όπου ευρίσκεται σήμερον το δημοτικό Στάδιο, μέσα στον ευρύτερο Αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της πόλεως εκεί που του αξίζει να ευρίσκεται.

Η πόλις μας, χρειάζεται τολμηρές και γρήγορες αποφάσεις, μέσα στο περίγραμμα που ορίζει, η αρχική σκέψη πολεοδομήσεως των Βαυαρών που χρησιμοποίησαν το Ιπποδάμειον Σύστημα ρυμοτομίας.

Ευχαριστώ που μου επιτρέψατε με αφορμή τη συνέντευξή σας, να πω και εγώ την άποψή μου

Μετά τιμής,

Σπάρτα 27 Σεπτεμβρίου 2016

Παν. Γ. Μπορέτος

Πολίτης της Σπάρτης

Γκορτσολόγου 103 και Κλεομβρότου 38

τηλ.2731081678 -6932233961 E-mail tboretos@yahoo.com


Video από το lakonikos.gr


Οδός Εμπόρων