Vekrakos
Spartorama | Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για το Σπάρταθλον 2016

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για το Σπάρταθλον 2016

Spartorama 04/10/2016 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Σπάρταθλον
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για το Σπάρταθλον 2016
Αποκορύφωμα, η Τελετή λήξης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης.
Οδός Εμπόρων

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, με την τελετή βράβευσης των δρομέων, ο 34ος αγώνας δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Η πόλη της Σπάρτης, από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, βρισκόταν σε ρυθμούς «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», διοργανώνοντας εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, στα πλαίσια του αγώνα σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Ο Δήμος Σπάρτης πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις αυτές σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου, την Εφορία Αρχαιοτήτων, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, την Πνευματική Εστία Σπάρτης, την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, τη Λέσχη Φωτογραφία Σπάρτης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Ελιάς και Λαδιού και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εκδηλώσεις στο Παραποτάμιο Δημοτικό πάρκο, στον ιστορικό Ευρώτα, όπου οι μαθητές ενθουσιασμένοι ήρθαν, για πρώτη φορά επαφή με τα αρχαία αθλήματα και ενημερώθηκαν για τη Σπαρτιατική Αγωγή.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, η πόλη παρέμεινε «ανοιχτή»μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ο κόσμος διασκέδαζε περπατώντας στο προσωρινά πεζοδρομημένο κέντρο της Σπάρτης.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού κ. Σάββας Βελισσάρης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η αντιπρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος και πλήθος κόσμου βρίσκονταν από νωρίς το πρωΐ στο άγαλμα του Λεωνίδα, για την υποδοχή του πρώτου Σπαρταθλητή, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας Δημοτικοί Σύμβουλοι υποδέχονταν κάθε έναν αθλητή, που τερμάτιζε, δίνοντας τους να πιουν νερό από τον Ευρώτα, ένα αναμνηστικό και τοποθετώντας τους στο κεφάλι ένα στεφάνι ελιάς, όπως οι αρχαίοι πρόγονοι.

Αποκορύφωμα, η Τελετή λήξης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η συμπατριώτισσά μας, δημοσιογράφος Σταυρούλα Χριστοφιλέα μαζί με την Αντωνία Δόγα, η οποία βοήθησε με τη μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα.

Στην Τελετή συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού, Σαράντου Κανελλάκου, που μας ταξίδεψε μουσικά, παίζοντας ενορχηστρωμένα τραγούδια του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

Βραβεία και αναμνηστικά δόθηκαν στους τρεις πρώτους άντρες Σπαρταθλητές, αλλά και στις τρεις πρώτες γυναίκες Σπαρταθλήτριες. Ξεχωριστή παρουσία της βραδιάς αποτέλεσε και ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Παύλος Μάμαλος, τον οποίο βράβευσε ο Δήμος Σπάρτης ως ένδειξη τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της μεγάλης διάκρισης στους Παραολυμπιακούς του Ρίο 2016.

Αναφορά έγινε και στους δυο Σπαρτιάτες, τον Αναστάσιο Τσουλόγιαννη και τον Κώστα Λαμπρινό, που με τη συμμετοχή τους και το τερματισμό τους, έκαναν έναν ολόκληρο Δήμο, το Δήμο Σπάρτης περήφανο.

Η Δημοτική Αρχή τίμησε τους αθλητές, που έλαβαν μέρος στον ιστορικό αυτό υπερμαραθώνιο, τους επιβράβευσε για την υπερπροσπάθεια που έκαναν ξεπερνώντας τον εαυτό τους και αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης και τους ευχαρίστησε, γιατί με τη συμμετοχή τους γίνονται πρεσβευτές της ιστορίας του τόπου μας, στις δικές τους πατρίδες.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης τόνισε ότι: «Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να αναδείξει, πως τελικά οι άνθρωποι από όλα τα σημεία της Γης μπορούν να ενωθούν σε μια ειρηνική προσπάθεια για τη βελτίωση του κόσμου που ζούμε αλλά και αυτού που θα ζήσουν τα παιδιά μας». Και πως αίτημα και όραμα των Σπαρτιατών είναι «να καθιερωθεί το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ως Ολυμπιακό Άθλημα, να πάρει δηλαδή τη θέση που του αξίζει».

Τέλος ευχαρίστησε «όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τους εργαζόμενους του Δήμου, τις Υπηρεσίες, τους Τοπικούς Φορείς, τους Συλλόγους, και τους εθελοντές που για ακόμα μία φορά ήταν η ψυχή των εκδηλώσεων». Πολλές ευχαριστίες εξέφρασε και στην ΕΡΤ «..που με τη χορηγία της καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα άπιαστο στόχο δεκαετιών, να προβληθούν οι εκδηλώσεις μας για το Σπάρταθλον σε όλη την Ελλάδα».

Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ όμως ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ δόθηκε, στους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους Αθλητές, που για ακόμα μία φορά εντυπωσίασαν και κέρδισαν το θαυμασμό όλων μας.

Φωτογραφίες: Τάκης Κούρος
















   





Οδός Εμπόρων