Vekrakos
Spartorama | Η Πειθαρχία είναι η αδελφή της Ελευθερίας, ή Γιατί πρέπει να γίνονται παρελάσεις

Η Πειθαρχία είναι η αδελφή της Ελευθερίας, ή Γιατί πρέπει να γίνονται παρελάσεις

Πηγή 28/10/2016 Εκτύπωση Άρθρα
Η Πειθαρχία είναι η αδελφή της Ελευθερίας, ή Γιατί πρέπει να γίνονται παρελάσεις
«Η παρέλαση είναι μνήμη, μνήμη για αυτούς που παρέλασαν πραγματικά στα χιονισμένα βουνά, γι’ αυτούς που χάθηκαν ή έχασαν τα πόδια τους αλλά έφεραν νίκες για να μπορούμε εμείς, ελεύθεροι, να επιλέγουμε να μη κάνουμε παρελάσεις»
Οδός Εμπόρων

Η νίκη στον πόλεμο, Αγαπητέ Συμπατριώτη, έρχεται μόνο αν έχεις στρατηγική, αν έχεις ομοψυχία, πειθαρχία, πίστη, υψηλό φρόνημα, δεν φωλιάζει στην ψυχή σου ο φόβος του θανάτου και είσαι έτοιμος να υπερασπίσεις την Πατρίδα μέχρι θυσίας. Μα και η ζωή μια μάχη είναι, ένας αγώνας, μια παρέλαση χαμόγελων και δακρύων, που σε κάνει δυνατό για να υπερασπίζεσαι τα δίκια σου.

Το πρώτο βιβλίο που πρέπει να διδάξει ο σημερινός άνθρωπος στα παιδιά του είναι το βιβλίο  της φρόνησης. Γιατί η φρόνηση, είναι η αρετή της ισορροπίας του σώματος και του νου. Είναι το βιβλίο του πολεμιστή που το βάζει στο προσκεφάλι του, όπως οι ήρωες έβαζαν τον Όμηρο, για να μη ξεχάσουν το χρέος τους. Αυτή η εσωτερική άθληση του σώματος και του νου, αγαπητέ συμπατριώτη, φέρνει την σωφροσύνη και αυτή εκφράζεται από τον άνθρωπο ως δικαιοσύνη.

Αντ’ αυτού έχουμε σωφρονιστικές φυλακές. Έτσι, η έννοια της φρόνησης και κάθε έννοιας που πηγάζει από αυτήν,  έγινε μίασμα και δεν την γεύεται πια ο Έλληνας. Ως και η λέξη ‘’σώφρων’’ του Σωκράτη  πονηρή έγινε.

Η παρέλαση είναι μια απεικόνιση αυτής της εσωτερικής σύνταξης, είναι μια μίμηση πειθαρχίας στην άστατη ζωή του νέου, είναι η προσπάθεια να κρατήσει σε εγρήγορση το σώμα του και τον νου του για να διατηρηθεί η αρμονία της κίνησης. Η παρέλαση είναι ο συγχρονισμός με τους άλλους ‘’συμπολεμιστές’’ για να διατηρηθεί η τάξη, είναι ο συντονισμός με την πηγή της μουσικής, είναι το παράστημα, είναι η ορθή στάση της υπεύθυνης μονάδας  μέσα στην άτρωτη ομάδα, είναι ο έλεγχος του σώματος από τον ισορροπημένο νου να μην ξεφύγει από τις γραμμές και τις τριάδες που απαρτίζουν την  αγαπημένη του τάξη και το αγαπημένο του Σχολείο.

Η παρέλαση είναι μνήμη, μνήμη για αυτούς που παρέλασαν πραγματικά στα χιονισμένα βουνά, γι’ αυτούς που χάθηκαν ή έχασαν τα πόδια τους αλλά έφεραν νίκες για να μπορούμε εμείς, ελεύθεροι, να επιλέγουμε να μη κάνουμε παρελάσεις. Είθε, ποτέ τα παιδιά μας  να μη χρειαστεί να φωνάξουν ‘’αέρα’’ σε υψώματα μάχης, αλλά να μάθουν να οδηγούν τον εαυτό τους στα υψώματα που ο νόμος έχει ορίσει να σταθεί ο  Άνθρωπος. 

Υ.Γ  Υπερασπιστής= Υπέρ-ασπίς-της = ναι η λέξη είναι από τότε από την εποχή των τριακοσίων του Λεωνίδα.


Οδός Εμπόρων