Vekrakos
Spartorama | Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε σταυροδρόμι, του Διονύση Θωμά

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε σταυροδρόμι, του Διονύση Θωμά - video

Spartorama 01/12/2016 Εκτύπωση Άρθρα
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε σταυροδρόμι, του Διονύση Θωμά
«Μπροστά στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν εμείς, τα μέλη του Ο.Ε.Ε. θα... επιτρέψουμε να συνεχιστεί η απαξίωση του στη κοινωνία, η εσωστρέφεια και η αδράνεια του»
Οδός Εμπόρων

Το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο επιστημονικός φορέας των Ελλήνων οικονομολόγων και ταυτόχρονα ο θεσμικός σύμβουλος του Δημοσίου σε θέματα οικονομίας (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) πραγματοποιεί  στις 11 Δεκεμβρίου τις ανά τριετία εκλογές για την ανάδειξη οργάνων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Προσπαθώντας να αξιολογήσουμε την πορεία του φορέα από το 2013 έως σήμερα δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει και να αναρωτηθεί κανείς τα παρακάτω:

  • Όταν η ηγεσία ενός Φορέα – και μάλιστα με την μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (κάτι που μάλλον έχουν λησμονήσει κάποιοι...) – δημοσιοποιεί απόψεις (όπως π.χ. για το ασφαλιστικό – φορολογικό), που συνοδεύονται από συνειδητή παραποίηση στοιχείων και διαστροφή της αλήθειας, πως είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται στα σοβαρά από την Πολιτεία σε σχέση με θεσμικές παρεμβάσεις για ανοιχτά επαγγελματικά μέτωπα στο χώρο;
  • Πως δικαιολογείται η πολύχρονη αφωνία του ΟΕΕ για τους οικονομολόγους του δημόσιου τομέα ,τους εκπαιδευτικούς οικονομολόγους, τους συναδέλφους μελετητές, αλλά και πόσο ακόμα θα γίνεται ανεκτή η εγκατάλειψη των χιλιάδων αυτών συναδέλφων μας;
  • Με ποιά στρατηγική πορεύτηκε ο Φορέας μας μετά το Νόμο 3919/2011 και βεβαίως , με ποιά ουσιαστικά αποτελέσματα για ένα επάγγελμα ( του λογιστή), που άρχισε σταδιακά να φθίνει, να αντιμετωπίζει την προοπτική των βαρύτατων προστίμων, να ασφυκτιά από την αύξηση των καθημερινών υποχρεώσεων, τις συρρικνωμένες πραγματικές αμοιβές και την χαμηλή εισπραξιμότητα;
  • Για το ίδιο επάγγελμα, πώς προωθήθηκε η συμμετοχή του ΟΕΕ στη διαδικασία κατάρτισης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, γιατί σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην κατάντια να ενημερώνεται ο λογιστής για τις εξελίξεις στο χώρο του μέσω ιδιωτικών site (!) αντί να αξιώνουν την επίσημη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο αλλά και την αναβαθμισμένη σεμιναριακή διαδικασία (και διαδικτυακά ) σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙΚ. και με δωρεάν πρόσβαση;
  • Και τέλος, γιατί άφησαν επί τόσα χρόνια να ευτελίζεται ο θεσμικός ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αποφεύγοντας επιμελώς να καταθέσουν μία (έστω μία) ολοκληρωμένη και επιστημονικώς θεμελιωμένη προσέγγιση για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας όπως το δημόσιο χρέος, οι δημοσιονομικές προσαρμογές, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η βιώσιμη ανάπτυξη;

Οι δυνάμεις που διοικούν το Ο.Ε.Ε., κυρίως σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης αλλά και στα Περιφερειακά Τμήματα (με ελάχιστες εξαιρέσεις στα Π. Τ.) κατά τη τελευταία τριετία κατάφεραν:

Την  ταύτιση του Επιμελητηρίου με τις δυνάμεις εκείνες που υποστήριξαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και να παρουσιάσουν μια στρεβλή εικόνα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την άνοιξη του 2016 με ΑΝΑΚΡΙΒΗ και ΨΕΥΔΗ στοιχεία με αποτέλεσμα το διασυρμό του Επιμελητηρίου ως επιστημονικού φορέα,  γεγονός που οδήγησε στην ταύτιση των οικονομολόγων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ίσα που βγάζει το μεροκάματο, με τους μεγαλοεισοδηματίες ελεύθερους επαγγελματίες.

Επεδίωξαν και σε σημαντικό βαθμό κατάφεραν να καταστήσουν το φορέα σε ιμάντα  μεταφοράς της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής των κομματικών αναφορών τους – και μάλιστα στην πιο ακραία εκδοχή της.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις – εκπροσωπούμενες από τους Κόλλια ( ΔΗΚΙΟ – Σ) και Αλαμάνο (Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων – ΠΑΣΚ –Ο)  – που χρησιμοποίησαν το Επιμελητήριο  για τη προσωπική τους εξέλιξη στους κομματικούς τους μηχανισμούς. Η επίσημη ιστοσελίδα του φορέα έχει καταστεί προσωπικό blog του Προέδρου (φωτογραφίες, δηλώσεις, κλπ).

Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η απαξίωση  του Επιμελητηρίου και στα μάτια των ίδιων των μελών του. Είναι τυχαίο άραγε ότι στις τελευταίες εκλογές (2013) ψήφισε μετά βίας το 15 περίπου των εγγεγραμμένων μελών; Έχουν αναρωτηθεί οι δυνάμεις που διοικούν το φορέα μας γιατί εκτός από τους συναδέλφους λογιστές που είναι ταμειακά εντάξει – εξ’ ανάγκης – η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν πληρώνουν καν τις συνδρομές τους;

Μπροστά στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν εμείς, τα μέλη του Ο.Ε.Ε. θα τους επιτρέψουμε με την ψήφο μας  να συνεχίσουν ακούσια ή εκούσια την προσβολή του κύρους του Ο.Ε.Ε , είτε αποκαλύπτοντας κατά καιρούς την επιστημονική τους ανεπάρκεια είτε παραπληροφορώντας συνειδητά τους πολίτες σε σχέση με την κοινωνικοοικονομική μας πραγματικότητα. Εάν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η απαξίωση του Ο.Ε.Ε. στη κοινωνία, η εσωστρέφεια και η αδράνεια του.

Είμαστε σίγουροι ότι η ενισχυμένη από την ψήφο σας  παρουσία της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ στη Κεντρική Διοίκηση του Επιμελητηρίου, αλλά και στα Περιφερειακά Τμήματα  των ψηφοδελτίων που υποστηρίζονται από την παράταξη (στο 11ο Π. Τ. το ψηφοδέλτιο «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» ) θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση του θεσμικού ρόλου του φορέα και τη συμβολή του στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο που θα προωθούν τόσο την επιστημονική παρουσία και επάρκεια των μελών του όσο και θέματα που αφορούν τη κοινωνία στο σύνολο της.

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Αντιπρόεδρος 11ου Π. Τ. Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου
Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων


Οδός Εμπόρων