Vekrakos
Spartorama | Όγδοο σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 10 Μαρτίου

Όγδοο σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 10 Μαρτίου

Spartorama 10/03/2017 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής Εκδηλώσεις
Όγδοο σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 10 Μαρτίου
Στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης (ισόγειο Βιβλιοθήκης)
Οδός Εμπόρων

Το Σεμινάριο της Σπάρτης

Κύκλος: Η Σπάρτη και η Δωρική Ουσία του Ελληνισμού

  • Κούροι και Κουρήτες. Σπάρτη και Ολύμπια.
  • Όλυμπος, Ολυμπιακή θρησκευτικότητα και Ολυμπιακοί Αγώνες. 
  • Απολλώνια Λατρεία, Οντολογία της Επιφάνειας, Ιδεολογία της Επίδειξης, Μεταφυσική της Γύμνωσης και Αιδώς του Κάλλους: η Ουσία του Ελληνισμού.


Εις αναζήτηση του Άξονα της Ιστορίας

Zenocrate, were Egypt Jove’s own land,

yet would I with my sword make Jove to stoop.

I will confute those blind geographers

that make a triple division of the world,

eacluding regions which I mean to trace,

and with this pen reduce them to a map

Here at Damascus will I make the point

that shall begin the perpendicular

Christopher Marlowe, Tamburlaine the Great, Act IV, Scene iv, vv. 86-95


Ευρισκόμενοι κατά το Πρόγραμμα στο μέσον του φετινού Κύκλου των συναντήσεών μας ας στοχεύσουμε το κεντρικό σημείο του στόχου μας.

Κάτι αξονικό για την ανθρώπινη ύπαρξη στην παγκόσμιο ιστορία συνέβη με τον πολιτισμικό Ελληνισμό. Θεμελιώδης ουσία του είναι το Δωρικό βίωμα του Κάλλους. Στην Σπάρτη έγινε η από-κάλυψη του Απόλυτου στις Μορφές του Κάλλους και ιδρύθηκε ο άξονας του ανθρώπινου χωροχρόνου.

Θα μελετήσουμε όψεις της μοναδικότητας της Ελληνικής αποκάλυψης.

Μεταφυσικά πρόκειται για την από-κάλυψη του Είναι στο Φαίνεσθαι. Που σημαίνει ένα ιδιαίτερο Μονισμό.

Θρησκειολογικά ο Απόλλων καθίσταται ο μέγας Άναξ του Ελληνισμού. Ολύμπια θρησκευτικότητα είναι ο εξαπολλωνισμός της θεότητας, επέκεινα της χθόνιας γονιμότητας και της ουράνιας κυριότητας. Την νέα λατρεία θα μελετήσουμε στην Ολυμπία και τους Δελφούς. Και το γιατί εκεί.

Υπαρξιακά η μέριμνα στον χρόνο και η αγωνία του θανάτου τίθενται εκτός του ορίζοντος βίωσης της ζωής. Θα ερευνήσουμε πως επιτυγχάνεται αυτό το θαύμα. Και μάλιστα στο πλαίσιο μιας απόλυτα αρνητικής και ανεξιλέωτης πρόσληψης του θανάτου. Και μιας μεταφυσικής και μιας θρησκειολογίας που δεν «προσέχει» την βιοτική μέριμνα στο χρόνο. Θα αναλύσω τον Σπαρτιατικό κώδικα της οικογένειας και της οικονομίας, τους δυο πυλώνες της μέριμνας στον χρόνο. Έτσι ερμηνεύεται και η ιδιαιτερότητα του Σπαρτιατικού τρόπου ζωής.

Σωτηριολογικά η αιωνιότητα ταυτίζεται προς την επιτεύξιμη τελειότητα και αυτή προς την φυσική ακμή του όντος. Έτσι η πύλη της αιωνιότητας είναι η νεότητα, αμέριμνη και α-θάνατη όπως η εφηβεία είναι. Ερμηνεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και η Κουρητική ιδεολογία του Ελληνισμού. Τονίζοντας το Εν του οποίου απόλυτος η χρεία, τα άλλα αυτοδιευθετούνται άνευ μερίμνης και αγωνίας.

Η εκδήλωση θα γίνει αυτήν την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι Συναντήσεις της Σπάρτης πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Παρασκευή, εκτός εορταστικών περιόδων. Το συνολικό Πρόγραμμαείναι διαθέσιμο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


Επίσκεψη Χωρογνωσίας

Και αυτήν την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί θα προβούμε στην αυτοψία και ανάλυση χώρων και μνημείων ιδιαίτερης σημασίας για την τοπογραφία της Αρχαίας Σπάρτης, στα πλαίσια της νέας ερευνητικής αποτύπωσης που διενεργώ της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της από Σελλασίας και Πελλάνας μέχρι Φάριδος και Βρυσεών.

Αυτήν την φορά θα περιοδεύσουμε την παραευρώτια λωρίδα από Βαβύκας και Κνακιώνος (όπου οι παλαιές Απέλλες ελάμβαναν χώρα κατά την Μεγάλη Ρήτρα του Λυκούργου) και δια των Λιμνών, κατεβαίνοντας τον ρουν προς το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Δυο μείζονα ιερά ενδιαμέσως θα απαιτήσουν την προσοχή μας.


Δείτε το υποστηρικτικό κείμενο ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΦΟΣ ΑΡΧΑΙΚΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ εδώ


Δείτε παρακάτω την ομιλία από την 7η συνάντηση της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου 2017


Οδός Εμπόρων