Vekrakos
Spartorama | Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του δασάρχη Λακωνίας για να καταθέσει για την οικοπεδοποίηση της Ελαφονήσου

Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του δασάρχη Λακωνίας για να καταθέσει για την οικοπεδοποίηση της Ελαφονήσου

Πηγή 15/03/2017 Εκτύπωση Λακωνία
Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του δασάρχη Λακωνίας για να καταθέσει για την οικοπεδοποίηση της Ελαφονήσου
Η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί
Οδός Εμπόρων

Τη βίαιη προσαγωγή του δασάρχη Λακωνίας, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη που αφορά στην πώληση εκτάσεων στην περιοχή της Ελαφονήσου, αποφάσισε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Κατηγορούμενα για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου είναι 16 άτομα, ανάμεσά τους τα μέλη μιας οικογένειας, ο νυν δήμαρχος της περιοχής και ένας συμβολαιογράφος.

Την ήδη μπερδεμένη υπόθεση έρχεται να μπερδέψει ακόμα περισσότερο η ιστορία με τους δασικούς χάρτες, τους οποίους ζήτησε το δικαστήριο να δει, για να διαπιστώσει πώς χαρακτηρίζονται αυτή τη στιγμή οι επίδικες περιοχές. Ωστόσο, αν και κατατέθηκε αίτημα από δικηγόρους της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης λόγω των δασικών χαρτών, αυτό απορρίφθηκε από την Έδρα. 

Ανηψιά και θείος

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα με το οποίο έχουν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνει 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές. Σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που έγινε γνωστό στις προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι ότι εκκρεμούν για την ίδια υπόθεση δικογραφίες που αφορούν 135 συμβόλαια, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί!

Χθες η διαδικασία συνεχίσθηκε με την κατάθεση κόρης κατηγορουμένου, η οποία κατηγόρησε το θείο και αδελφό του 77χρονου πατέρα της ότι με πληρεξούσια του τελευταίου, ο οποίος τα αγνοούσε, δώριζε στο εαυτό του εκτάσεις και μετά τις πωλούσε σε τρίτους.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε ένταση μεταξύ μάρτυρος – ανηψιάς και θείου – κατηγορούμενου. 

Με πληρεξούσια

Η μάρτυρας στην πολύωρη κατάθεσή της είπε πως, όταν κάποια στιγμή απευθύνθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο, βρήκαν η μερίδα του πατέρα της να εκτείνεται σε 5 σελίδες, ενώ η περιουσία που ήξεραν «ήταν μερικές γραμμές». Χαρακτηριστικά είπε ότι η περιουσία που ήξεραν ήταν 10 στρέμματα και ξαφνικά είδαν περιουσία 500 στρεμμάτων. Ανακάλυψε δε στη συνέχεια 11 πληρεξούσια του πατέρα της, τα οποία ο ίδιος αγνοούσε, κατηγορώντας το θείο της πως συγκέντρωνε τον πατέρα τους και τα άλλα τρία τους αδέλφια και τους έβαζε να υπογράφουν πληρεξούσια.

Τόνισε ότι ο πατέρας της ήταν ναυτικός και αγράμματος, ενώ όταν ανακάλυψαν τι συνέβαινε, τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα του αδέλφια προχώρησαν σε ανάκληση των πληρεξουσίων, για να σταματήσουν ό,τι γινόταν εν αγνοία τους.

Εξήγησε ότι ο θείος της είχε πείσει τον πατέρα της ότι ο παππούς τους, τους είχε αφήσει μεγάλη περιουσία, ενώ έπαιρνε πληρεξούσια για να διευθετήσει το ζήτημα και να γίνει διανομή της περιουσίας. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ποτέ δεν είδαν περιουσία ή χρήματα από την πώλησή της. Τόνισε, επίσης, ότι ο πατέρας της έχει καταθέσει αγωγή κατά του αδελφού του, αλλά δε διεκδικεί τίποτα που δεν του ανήκει νόμιμα και σε καμία περίπτωση δασικές ή δημόσιες εκτάσεις. 

Βίαιη προσαγωγή

Κατέθεσε, επίσης, ότι πολλές φορές ζήτησαν από το θείο της να τους δείξει πού είναι αυτή η περιουσία, αλλά ποτέ δεν τους έδειξε κάτι συγκεκριμένο και τους κυρίευσε ο φόβος, όταν είδαν τη μεγάλη μερίδα του πατέρα της.

Μετά ανακάλυψαν ότι με τα πληρεξούσια ο κατηγορούμενος θείος της έκανε δωρεές στον εαυτό του από τα αδέλφια του και στη συνέχεια τα πωλούσε.

Τόνισε, δε, πως ο πατέρας της και τα άλλα του αδέλφια είναι άδικα κατηγορούμενα, καθώς είχαν πλήρη άγνοια του τι γινόταν.

Αρκετές φορές ο κατηγορούμενος θείος παρενέβη στη διαδικασία, αρνούμενος όσα έλεγε η μάρτυρας ή θέτοντάς της ερωτήσεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο πατέρας της του έστελνε τα πληρεξούσια, κάτι που αντέκρουσε η ανηψιά του.

Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κουλάκος επικαλέσθηκε στο δικαστήριο και θα καταθέσει στη συνέχεια ογκώδη πραγματογνωμοσύνη που έχει συνταχθεί από δασολόγο του Δημοσίου, ότι οι εκτάσεις δεν είναι δασικές.

Αργά το μεσημέρι το δικαστήριο διέκοψε για 3 Απριλίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχισθεί με την κατάθεση των αναγνωστέων εγγράφων και του δασάρχη, η βίαιη προσαγωγή του οποίου διατάχτηκε από το δικαστήριο.


Οδός Εμπόρων