Vekrakos
Spartorama | Απαντήσεις για τη δανειακή σύμβαση εκχώρησης επιχορήγησης ζητά η Ένωση Ξενοδοχείων

Απαντήσεις για τη δανειακή σύμβαση εκχώρησης επιχορήγησης ζητά η Ένωση Ξενοδοχείων

Spartorama 20/03/2017 Εκτύπωση Λακωνία
Απαντήσεις για τη δανειακή σύμβαση εκχώρησης επιχορήγησης ζητά η Ένωση Ξενοδοχείων
Αυτή τη στιγμή, εγκεκριμένα δάνεια δεν μπορούν να συμβασιοποιηθούν από τις Τράπεζες και έργα τα οποία έχουν έγκριση τραπεζικής χρηματοδότησης, δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τους απαραίτητους πόρους
Οδός Εμπόρων

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου και τον  Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξιο Χαρίτση απέστειλε η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας με θέμα τη δανειακή σύμβασης εκχώρησης επιχορήγησης στο πλαίσιο του Νόμου 3299/04:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας έχει καταστεί αποδέκτης ενός σημαντικού προβλήματος που απασχολεί φορείς υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ν.3299/04 και αφορά στη σύναψη βραχυπρόθεσμων δανειακών συμβάσεων με Τράπεζες με ταυτόχρονη εκχώρηση της επιχορήγησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Σύμφωνα με το Ν.3299/04, «…….η επιχορήγηση καταβάλλεται απευθείας στον επενδυτή και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η εκχώρηση του ποσού της επιχορήγησης σε τράπεζες, για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανεισμού ισόποσου της εκχωρούμενης επιχορήγησης, που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση της επένδυσης…»

Β. Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.4399/2016 όπως ρητά διευκρινίζεται από την υπ. αρ. 133582/14.12.2006 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, «…..για τα έργα που έχουν υπαχθεί στο Ν.3299/04 τα οποία έχουν απενταχθεί από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και έχουν λάβει προκαταβολή ύψους 50 τοις εκατό της επιχορήγησης, η πληρωμή τους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις….»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση του έργου και συνεπώς θα πρέπει να συναφθεί μία σύμβαση με τη συνεργαζόμενη Τράπεζα του επενδυτή, πενταετούς τουλάχιστον διάρκειας.

Όμως, ένα δάνειο πενταετούς διάρκειας, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως βραχυπρόθεσμο, με αποτέλεσμα εγκεκριμένα δάνεια να μην μπορούν να συμβασιοποιηθούν από τις Τράπεζες και να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις για τα υλοποιούμενα έργα τα οποία ενώ έχουν έγκριση τραπεζικής χρηματοδότησης, δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωσή τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως διευκρινίσετε το είδος και τη διάρκεια του δανείου το οποίο θα πρέπει να λάβει ο επενδυτής με ταυτόχρονη εκχώρηση της επιχορήγησης σε τράπεζα.

Επειδή ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης επενδύσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένος, (η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων που έχουν υπαχθεί στο Ν.3299/04 είναι η 30η Ιουνίου 2018), θα εκτιμούσαμε την άμεση απόκρισή σας». 

Δημήτρης Ε. Πολλάλης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

Η επιστολή κοινοποιείται :

  • Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά
  • Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη
  • Πρόεδρο Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιο Τσακίρη
  • Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  κ. Ανδρέα Ανδρεάδη
  • Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ιωάννη Ρέτσο
  • Πρόεδρο Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κων/νο Μαρινάκο


Οδός Εμπόρων