Vekrakos
Spartorama | Η αντίδραση του υπό σύσταση σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» στην επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού

Η αντίδραση του υπό σύσταση σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» στην επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού

Spartorama 26/05/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Η αντίδραση του υπό σύσταση σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» στην επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού
«Θα μείνουμε πάντως με την απορία γιατί όλα τα παραπάνω προβλήματα και εμπόδια που εντοπίσαμε, αναδείξαμε... σε διάστημα λίγων μηνών, δεν κατάφερε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να τα προσδιορίσει και να τα απαιτήσει...»
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη ικανοποίηση δίνουμε στην δημοσιότητα την απαντητική επιστολή (βλέπε άρθρο εδώ) της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη προς το υπό σύσταση σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» και τους φορείς που αυτό εκπροσωπεί. Η απάντηση της κ. Βλαζάκη μας ικανοποιεί απολύτως διότι απαντά με πολύ αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο στα αιτήματά μας και συναινεί στο δίκαιο και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενεργοποιείται και αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση όλων των προαπαιτούμενων για την προκήρυξη της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, τα οποία προαπαιτούμενα παρουσιάσαμε στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε και δώσαμε στην δημοσιότητα κατά τους προηγούμενους μήνες. Η προσπάθεια των  επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας που ακούραστα και μεθοδικά καταβλήθηκε τον τελευταίο χρόνο για να αναδείξει τα  αίτια της επί 6 χρόνια καθυστέρησης της προκήρυξης της μελέτης του Νέου Μουσείου, έπιασε τόπο!! Αισθανόμαστε ότι πραγματικά ξεκινάει το μεγάλο όνειρο να γίνεται πραγματικότητα! Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αισθανθούμε ότι ο ρόλος μας τελείωσε και η Πολιτεία αναλαμβάνει πλέον χωρίς άλλες καθυστερήσεις την πραγματοποίηση του έργου.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντώντας σε όλες τις παρατηρήσεις μας, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και  αναφέρεται στην πρόοδο κάποιων από τα προαπαιτούμενα που είχαμε επισημάνει  στην επιστολή μας της 8/5/2017. Συγκεκριμένα ενημερώνει ότι:

  1. Ολοκληρώθηκε η τοπογράφηση του ακινήτου-οικοπέδου για να προχωρήσει η τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ.
  2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας θα εντάξει επί του τοπογραφικού του οικοπέδου τα σχέδια των λειψάνων που βρέθηκαν από τις ανασκαφές του 2014 προκειμένου να κατατεθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για έγκριση όσων κριθούν διατηρητέα, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το τμήμα του οικοπέδου  που μπορεί να οικοδομηθεί.
  3. Μέχρι τέλος Μαΐου 2017 θα κατατεθεί  στις Κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η παραπάνω πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας με τις εκθεσιακές προδιαγραφές για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
  4. Εγκρίθηκε ποσόν 15.000 ευρώ προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την εκπόνηση της μουσειολογικής προμελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί μαζί με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε 12 μήνες!
  5. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως συγκροτείται ομάδα εργασίας για την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου.
  6. Ο Δήμος Σπάρτης θα εκπροσωπηθεί στην Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από τον Δεκέμβριο.
  7. Θα διερευνηθεί άμεσα η αρμοδιότητα εκπόνησης  της συγκοινωνιακής μελέτης.
  8. Η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραταθεί και θα τροποποιηθεί  ώστε να περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των παραπάνω προαπαιτούμενων εργασιών και να προβλέπει την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και όλων των  σχετικών μελετών.
  9. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης το Υπουργείο  θα  επιβλέψει την υλοποίησή της  με τρία  ανώτερα στελέχη του, την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κ. Ευγενία Γατοπούλου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων  κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης  Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Η κ. Βλαζάκη κλείνει την επιστολή της δεσμευόμενη για μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπό σύσταση σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Σπάρτη.

Ευχαριστούμε δημόσια την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού για την αμεσότητα της απάντησής της, για την ενεργοποίηση του Υπουργείου και για την έναρξη ουσιαστικά των εργασιών που αφορούν στην εκπόνηση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με τις παραπάνω αποφάσεις της. Ευχαριστούμε και όλους, όσοι στάθηκαν ακλόνητοι στο πλευρό μας όλο αυτό το διάστημα !

Θα μείνουμε πάντως με την απορία γιατί όλα τα παραπάνω προβλήματα και εμπόδια που εντοπίσαμε, αναδείξαμε και απαιτήσαμε εμείς ως φορείς σε διάστημα λίγων μηνών, δεν κατάφερε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να τα προσδιορίσει και να τα απαιτήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τα προηγούμενα έξι χρόνια που έχει αναλάβει την ευθύνη και  κατά την διάρκεια των οποίων το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου τελμάτωσε!


Οδός Εμπόρων