Vekrakos
Spartorama | «Βυζαντινές Μεταγραφές: Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης» της εικαστικού κ. Μαρίας – Σμαράγδας Σκούρτα

«Βυζαντινές Μεταγραφές: Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης» της εικαστικού κ. Μαρίας – Σμαράγδας Σκούρτα

Πηγή 12/06/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
«Βυζαντινές Μεταγραφές: Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης» της εικαστικού κ. Μαρίας – Σμαράγδας Σκούρτα
Στον Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στο αίθριο της Μητρόπολης (Άγιος Δημήτριος)
Οδός Εμπόρων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας Μουσείων και σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, παρουσιάζει τη σπονδυλωτή εικαστική εγκατάσταση «Βυζαντινές Μεταγραφές: Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης» της εικαστικού κ. Μαρίας – Σμαράγδας Σκούρτα. 

Η εγκατάσταση θα φιλοξενηθεί στον Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στο αίθριο της Μητρόπολης (Άγιος Δημήτριος).  Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Ιουνίου και ώρα 19:00

Η ένταξη του έργου στη μυστηριακή ατμόσφαιρα του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο της Μητρόπολης, συντελεί στην αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος της σύγχρονης και της βυζαντινής τέχνης, συγκλίνοντας σ’ ένα επίπεδο νοήματος που βοηθά τον επισκέπτη να προσεγγίσει τον χώρο από μια νέα οπτική αισθητικής ανάγνωσης. Η θεματική ενότητα περιέχει  επίσης προβολές και δρώμενα. 

Η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της  Αθήνας. Ειδικεύθηκε στην Μονή της Πάτμου «Ευαγγελισμός» στη ζωγραφική του Φ. Κόντογλου και στο Παρίσι στην τεχνική της διαφάνειας του χρώματος (illumination) στις ρωσικές εικόνες. Η μαθητεία αυτή ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσει έργα από αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων, με την τεχνική της διαφάνειας. Εδώ και 15 χρόνια, σε συνεργασία με το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, ασχολείται με τις Βυζαντινές Μεταγραφές Χειρογράφων Κειμένων. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσκλήθηκε και πραγματοποίησε έκθεση και  εγκατάσταση  στην Λαύρα του Κιέβου το 2012 και στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας (2017) συνεργάστηκε με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για την ατομική έκθεση «Βυζαντινές μεταγραφές, Από τα χρόνια των Κομνηνών στην τεχνική της διαφάνειας των ρώσικων εικόνων». 

Μετά το πέρας των εγκαινίων θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα, προσφορά των: Κτήμα Θεοδωρακάκου, Βιολογικοί Αμπελώνες – Οινοποιεία, Veil Bistrot (Πικουλιάνικα), Κεφαλάς – Σπάρτη ΑΕ. 

Η εικαστική εγκατάσταση θα παραμείνει στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά από τις 13 Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου (8 π.μ. - 8 μ.μ.).


Οδός Εμπόρων