Vekrakos
Spartorama | «Συμβασιούχοι ΟΤΑ – Φτάνει πια», του Δημήτρη Παληάτσου

«Συμβασιούχοι ΟΤΑ – Φτάνει πια», του Δημήτρη Παληάτσου

Spartorama 26/06/2017 Εκτύπωση Άρθρα
«Συμβασιούχοι ΟΤΑ – Φτάνει πια», του Δημήτρη Παληάτσου
«Απλές, λογικές και δίκαιες προτάσεις που δεν είναι ίσως αρεστές στα αυτιά των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, αλλά σίγουρα είναι στα αυτιά των δημοτών που πληρώνουν...»
Οδός Εμπόρων

Άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο Δημόσιο τομέα κάνουν απεργίες και καταλήψεις αυτή τη φορά στους ΟΤΑ. Μετά τις μία ή δύο ανανεώσεις των συμβάσεών τους και μετά τις υποσχέσεις για μόνιμες προσλήψεις από Δημάρχους και Κυβέρνηση, ήρθαν οι απαγορευτικές δικαστικές αποφάσεις, η αδυναμία πληρωμών τους και η απόλυση μετά την λήξη των συμβάσεών τους. Τα απορρίμματα σταμάτησαν να συλλέγονται , η χωματερή των Λιοσίων και τα αμαξοστάσια των απορριμματοφόρων έχουν καταληφθεί, η Κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί

Άλλη μία φορά οι πολίτες άλλα και οι συμβασιούχοι ΟΤΑ εμπαίζονται φρικτά σαν θεατές παράστασης της Κυβέρνησης. Οι πολίτες, επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, ζημιώνουν εν μέσω τουριστικής περιόδου και οι όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν υπηρεσίες από τους Δήμους που χρησοπληρώνουν.

Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε άλλα και η ανάγκη να γίνουμε ένα νοικοκυρεμένο, σύγχρονο και λειτουργούν κράτος με νόμους και θεσμούς που θα σέβονται όλοι, επιβάλουν όπως το πρόβλημα αντιμετωπιστεί με τη λογική και τη ματιά πάντα στους συμβασιούχους για να μην χάσουμε επαφή με την πραγματικότητα.

Ας τραβήξουμε λοιπόν μία γραμμή σήμερα και ας δούμε το θέμα πως θα αντιμετωπίζεται στο άμεσο και μακρινό μέλλον, καθώς και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το παρελθόν και οι εκκρεμότητές του στο θέμα των συμβασιούχων απανταχού του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Απαραίτητη προϋπόθεση πρέπει να είναι, ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι οφείλουν να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις.

Μέχρι σήμερα τι γινόταν κατά κανόνα; Οι δήμοι προσλάμβαναν, ρουσφετολογικά ή όχι, προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να καλύψουν ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στην συλλογή απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι αυτοί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα,  (1 ή 2 χρόνια ή και μερικούς μήνες ),μετατάσσονταν σε διοικητικές θέσεις αφήνοντας πάλι κενό στη συλλογή απορριμμάτων και η ανάγκη να προσληφθεί άλλος συμβασιούχος είχε ήδη δημιουργηθεί.

Φαύλος κύκλος με αιτίες και υπευθύνους όπως παρακάτω:

  • Μία πρώτη αιτία του κακού είναι η απουσία εγκεκριμμένων και πραγματικών οργανογραμμάτων σε πολλούς αν όχι σε όλους τους ΟΤΑ. Η έλλειψη εγκεκριμμένων οργανογραμμάτων δημιουργεί μία ασάφεια ως προς τις ελείψεις προσωπικού.
  • Η ασυδοσία των δημάρχων με τις προσλήψεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις γέμισε συμβασιούχους τους ΟΤΑ
  • Η άρνηση των συνδικαλιστών για εφαρμογή Συνδυασμένης Δράσης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, (ΣΔΙΤ).
  • Η πίεση ανέργων ή πολιτικών φίλων ή τοπικών παραγόντων πρός Δημάρχους και Βουλευτές για αποκατάσταση στο Δημόσιο.

Τι πρέπει να γίνει όμως με τις έως τώρα εκκρεμότητες των συμβασιούχων στους ΟΤΑ; Καλές είναι οι διαπιστώσεις και οι αφορισμοί, αλλά το δέον γενέσθαι κατά την άποψή ενός ακόμη λογικού και στυγνά φορολογούμενου πολίτη είναι τα ακόλουθα: 

  1. Πρέπει άμεσα με Κυβερνητική παρέμβαση και βοήθεια να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα. Όσα έγιναν μέσα στα πλαίσια των νομίμων συμβάσεων από τον Κρατικό προυπολογισμό. Όσα έγιναν με υποσχέσεις των Δημάρχων ή του υπουργού Εσωτερικών να εξοφληθούν από τα έσοδα των συγκεκριμένων Δήμων με αντίστοιχη μείωση των άλλων εξόδων τους.
  2. Να συνεχίσουν να εργάζονται μόνο οι καλύπτοντες άμεσες ανάγκες σε συγκεκριμένες θέσεις και Δήμους βάσει υπαρχόντων οργανογραμμάτων. Όπου δεν υπάρχουν να δρομολογηθούν προσλήψεις βάσει ΑΣΕΠ, αφήνοντας πίσω άλλες δαπάνες χαμηλότερης προτεραιότητος.
  3. Χρησιμοποίηση ιδιωτικών εταιρειών για την συλλογή απορριμμάτων.
  4. Ενθάρυνση των πρώην συμβασιούχων για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό την προτίμησή τους στην ανάθεση συλλογής απορριμμάτων από τους ΟΤΑ.
  5. Λεπτομερής εξέταση και επιστροφή στα αρχικά καθήκοντα των ήδη προσληφθέντων στην καθαριότητα που έχουν μεταταγεί σε άλλες θέσεις είτε κατά παράβαση του χρονικού ορίου της οκταετίας, είτε μη έχοντες τα αναγκαία προσόντα για την νέα τους θέση. 

Τι πρέπει να γίνει από σήμερα και στο μέλλον στις περιπτώσεις όλων των συμβασιούχων του Δημόσιου τομέα, στενού ή ευρύτερου συμπυκνώνεται στις λέξεις, ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΤΙΜΩΡΙΑ, συγκεκριμένα πρέπει στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα να προταθούν και να εφαρμοστούν τα αυτονόητα όπως: 

  1. Πρέπει να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους χωρίς αστερίσκους , υποσημειώσεις και πολιτικές φαύλες υποσχέσεις που τους ακυρώνουν. Να εφαρμόζονται όλες οι δικαστικές αποφάσεις άμεσα και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.
  2. Όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες οργανογραμμάτων εγκεκριμένων από το αρμόδιο υπουργείο, να γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και να υλοποιούνται άμεσα.
  3. Να εξετάζονται οι προσλήψεις και οι μετατάξεις για την ορθότητά τους, (προσόντα, πτυχία, μόρια, αναγκαιότητα).
  4. Να τιμωρούνται με συνοπτικές διαδικασίες απόλυσης οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και οι ευνοημένοι υπάλληλοι που παρέβησαν τα ανωτέρω.

Αν πει κάποιος στους σημερινούς συμβασιούχους τι πρέπει να γίνει, θα ακούσει απαντήσεις νοοτροπίας, ας εφαρμοστεί από σήμερα και στο μέλλον, ας μην μας ανανέωναν τις συμβάσεις, ας μην μας υποσχόταν ο Σκουρλέτης ότι θα μονιμοποιηθούμε. Απαντήσεις που δείχνουν το γνωστό «ας πεθάνει η κατσίκα του γείτονα».

Απλές, λογικές και δίκαιες προτάσεις που δεν είναι ίσως αρεστές στα αυτιά των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, αλλά σίγουρα είναι στα αυτιά των δημοτών που πληρώνουν, στους νέους που αποδημούν χωρίς αξιοκρατία, σε σημερινούς σύγχρονους Πολιτικούς που δεν είναι δέσμιοι της καρέκλας και του πελατειακού Κράτους.

Δημήτρης Παληάτσος


Οδός Εμπόρων