Vekrakos
Spartorama | Έντονη βροχόπτωση με χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε περιοχές της ΔΕ Θεραπνών

Έντονη βροχόπτωση με χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε περιοχές της ΔΕ Θεραπνών

Spartorama 21/07/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Έντονη βροχόπτωση με χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε περιοχές της ΔΕ Θεραπνών
Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά στη φυτική παραγωγή μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις από 18 Ιουλίου 2017 έως και την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017
Οδός Εμπόρων

Απίστευτης έντασης βροχόπτωση που συνοδεύθηκε από έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε  αργά το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουλίου  στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ και ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ της Δημοτικής Ενότητας  ΘΕΡΑΠΝΩΝ του Δήμου Σπάρτης. 

Πρωτόγνωρη ζημιά και σε μερικές περιπτώσεις ολοσχερή καταστροφή αντίκρυσαν οι κάτοικοι το ξημέρωμα της μέρας, φέρνοντας σε μεγάλη απόγνωση τους αγρότες της περιοχής. 

Το χαλάζι σε πολλά σημεία δημιούργησε στρώμα πάγου καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες που βρέθηκαν στο  πέρασμά του. 

Το καταστροφικό χαλάζι  έπληξε κυρίως Ελιές, Αμπέλια και κηπευτικά ενώ από την έντονη βροχόπτωση πέτρες και μεγάλος όγκος χωμάτων  έκλεισαν και κατέστρεψαν δρόμους. 

Η Δημοτική Αρχή, κινούμενη έγκαιρα προχώρησε στην αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ για τις  περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ και ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ της Δημοτικής Ενότητας ΘΕΡΑΠΝΩΝ του Δήμου Σπάρτης, ενώ άμεσα μηχανήματα του Δήμου θα αποκαταστήσουν τις ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο. 

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά στη φυτική παραγωγή μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις  από 18 Ιουλίου 2017 έως και την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017, στην Ανταποκριτή ΕΛΓΑ των Τοπικών Κοινοτήτων ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ και ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ της Δημοτικής Ενότητας Θεραπνών – κα Πλαγάκη Νικολέτα, τηλ. 2731022226 εσωτ. 116 

Σημειώνεται ότι λόγω ΑΛΛΑΓΗΣ του συστήματος δηλώσεων από ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ, οι παραγωγοί θα πρέπει: 

  1. Να έχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί τους  προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα καταχώρησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΛΓΑ
  2. Να αποφεύγουν  την προσέλευσή τους κατά την τελευταία ημέρα, διότι σε ενδεχόμενο πρόβλημα καταχώρησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΛΓΑ, η αίτηση ενδέχεται να καταχωρηθεί ως εκπρόθεσμη 

Υπενθυμίζουμε ότι: 

  1. Δεν καλύπτονται οι ζημιές σε μη συστηματικές ή εγκαταλειμμένες καλλιέργειες, ή  που κατά ανεξάρτητο αγροτεμάχιο έχουν λιγότερα από δέκα δένδρα ή καταλαμβάνουν κατ’ είδος, έκταση μικρότερη από ένα (1) στρέμμα. (Σημείωση: Ισχύει συνδυαστικά, δηλ. δεν καλύπτεται π.χ. έκταση 1,5 στρέμμα με 8 δένδρα, ούτε και έκταση 0,9 στρέμματα με 15 δένδρα).
  2. Δήλωση ζημιάς υποβάλλεται μόνο αν από το συγκεκριμένο αίτιο έχει ζημιωθεί η καλλιέργεια ανά αγροτεμάχιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20 τοις εκατό της συνολικής αναμενόμενης παραγωγής.
  3. Με τη δήλωση ζημιάς καταβάλλονται από τους παραγωγούς τα τέλη εκτίμησης, που ανέρχονται σε: 0,10€/δένδρο 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ (από τον παραγωγό για υποβολή της δήλωσης): 

Αντίγραφο ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ / ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΕΛΓΑ έτους 2017 (ΟΣΔΕ). 

(Σημ. Είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ταύτιση των στοιχείων με τη δήλωση ζημιάς για το ζημιωμένο αγροτεμάχιο (όνομα παραγωγού, ίδια τοπωνύμια, έκταση και αριθμός δένδρων). Η Δήλωση Καλλιέργειας έχει υποβληθεί μαζί με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2017 στην ΕΑΣ Λακωνίας). 

Για ζημιές σε πιστοποιημένα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ προϊόντα συνυποβάλλεται και σχετική ΒΕΒΑΙΩΣΗ της Δ/νσης Γεωργίας (ότι τα ζημιωμένα αγροτεμάχια επιδοτούνται ως βιολογικά).


Οδός Εμπόρων