Vekrakos
Spartorama | Η κα Μαντώ Μπελεγρή για το ρεκόρ επισκεπτών στη Λακωνία το φετινό καλοκαίρι

Η κα Μαντώ Μπελεγρή για το ρεκόρ επισκεπτών στη Λακωνία το φετινό καλοκαίρι

Spartorama 07/09/2017 Εκτύπωση Λακωνία
Η κα Μαντώ Μπελεγρή για το ρεκόρ επισκεπτών στη Λακωνία το φετινό καλοκαίρι
Η κα Μαντώ Μπελεγρή είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Υπεύθυνη Πολιτισμού και Τουρισμού
Οδός Εμπόρων

Το αδιαχώρητο παρουσίασε η Λακωνία το φετινό καλοκαίρι και συνεχίζεται. 

Η αύξηση των επισκεπτών, τουριστών, Ελλήνων και ντόπιων, ξεπέρασε το 25 τοις εκατό, τα καταλύματα τον Ιούλιο παρουσίασαν πληρότητα στο 90 τοις εκατό και τον Αύγουστο στο εκατό τοις εκατό. Καταλύματα που τυχόν υστέρησαν σε πληρότητα, υστερούν σε ποιότητα παροχής υπηρεσιών. 

Οι περιοχές που αποτελούν τα σημεία αιχμής στην τουριστική κίνηση, Μονεμβασία, Πλύτρα, Αρχάγγελος, Γύθειο, Μαυροβούνι, Μάνη γενικά, Ελαφόνησος, Νεάπολη, Κυπαρίσσι και Ζάρακας, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα. Στις περιοχές αυτές δεν υπήρχαν διαθέσιμα καταλύματα. 

Φυσικά οι Έλληνες αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών της Λακωνίας. Από την  Ευρώπη οι Ιταλοί, Γάλλοι και οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Αυστριακοί. Αυξημένη ήταν  εφέτος και η επίσκεψη των ομογενών και τα ορεινά χωριά της Λακωνίας κυριολεκτικά  έζησαν και ζουν ακόμη, μια μοναδική άνοιξη. 

Μερικοί από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανάδειξη της Λακωνίας ως μοναδικού ποιοτικού προορισμού, είναι η βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών, οι νέες ποιοτικές αφίξεις μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, η βελτίωση των υφισταμένων, οι καινούργιοι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι, [Λεύκτρο – Σπάρτη, παράκαμψη Σπάρτης, Νεάπολη – Μονεμβασία, Φωκιανός – Κυπαρίσσι], η βελτίωση του παλαιού επαρχιακού δικτύου, οι αναπαλαιώσεις και αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων [Κάστρου της Μονεμβασίας ανατολική έπαλξη, Άνω Πόλη και Αγία Σοφία, του Κάστρου της Νεάπολης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης], το Λιμάνι του Γυθείου, οι  διοργανώσεις ποικίλων εκδηλώσεων πολιτισμού, τέχνης ,αθλητισμού, γαστρονομίας και φυσικά η συντονισμένη και άριστα οργανωμένη μέσω της Μυθικής Πελοποννήσου  προβολή και διαφήμιση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η Λακωνία, με τα αρχαιολογικά της μαργαριτάρια, τις καθαρές και τροπικές της θάλασσες, τη ζωντανή βυζαντινή της κληρονομιά, τα ελατοσκέπαστα βουνά, τους διατροφικούς της θησαυρούς και υπερτροφές [λάδι, ελιές, μέλι, σύκα, φραγκόσυκα, βότανα, πορτοκάλια, τυριά, ψάρια] έχει ταξιδέψει σε κάθε μεγάλο γεγονός προβολής, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη της Ευρώπης και ακόμη στη Ρωσία, Μέση Ανατολή, Ασία, ΗΠΑ. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Λακωνικούς Συλλόγους, τα σχολεία, τις ενώσεις παραγωγών, τις επαγγελματικές ενώσεις, τα αθλητικά σωματεία και ενώσεις, έχει αναδείξει ολόκληρη τη Λακωνία σε θεατρική σκηνή και στίβο πολυδιάστατων εκδηλώσεων, που προσφέρουν δράσεις και εντυπώσεις στους ντόπιους και στους επισκέπτες. Τα μέγιστα συμβάλουν σ΄ αυτήν τη ζωντανή και γοητευτική εικόνα της Λακωνίας, οι τοπικές εκκλησίες και τα γραφικά εξωκλήσια, με τις γιορτές των Αγίων του καλοκαιριού και τα παραδοσιακά πανηγύρια, που αναδεικνύονται σε  αμφικτυονικές  συναντήσεις των απανταχού της γης Ελλήνων. Η νυχτερινή λιτανεία του Δεκαπενταύγουστου στο Κάστρο της Μονεμβασίας, κατά μήκος των στοών, των τειχών και των επάλξεων, με την αύρα της θάλασσας, το θυμίαμα και το άρωμα του γιασεμιού, με το φως των άστρων και των κεριών, ήταν μια μαγική στιγμή, μια βιωματική εμπειρία βυζαντινής  λιτανείας, στη μοναδική  ζωντανή Βυζαντινή Καστροπολιτεία. 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι, εκτός των ανωτέρω που αναφέραμε, συνετέλεσαν και βοήθησαν στην καλή εικόνα της Λακωνίας κατά τη φετινή τουριστική σαιζόν. Τις αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές αρχές, τις δημοτικές  υπηρεσίες  τάξης και καθαριότητας, τα μέλη όλων των συλλόγων που συμμετείχαν στις ποικίλες εκδηλώσεις, τους υπαλλήλους των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τους  επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης κ.λπ. και να ευχηθούμε η  αναγνωρισιμότητα και η επιλογή του τόπου μας να συνεχιστεί αυξανόμενη και του χρόνου να έχουμε μια ακόμα καλύτερη χρονιά. Με μεγαλύτερη διάρκεια, με περισσότερους  επισκέπτες και με καλύτερη ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών. 

Γνωρίζουμε ότι η Λακωνία διαθέτει τεράστιο αποθεματικό ιστορίας, παράδοσης, ομορφιάς, προϊόντων και ανθρώπων, ότι έχει τεράστια περιθώρια ήπιας και ποιοτικής ανάπτυξης, ότι οι ελλείψεις και τα ζητούμενα είναι ακόμη πολλά, έχουμε όμως και την ικανοποίηση ότι σε έξι μόνο χρόνια βελτιώσαμε καθολικά και κάναμε δελεαστική την εικόνα της Λακωνίας στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος φιλοδοξούμε με σύνεση και βεβαιότητα  ότι θα βελτιώνουμε καθημερινά τη Λακωνία με έργα υποδομών που προγραμματίζουμε, μελετάμε, εκτελούμε και παραδίδουμε στους Λάκωνες και στους επισκέπτες μας. Ότι λείπει και δεν το επιτύχαμε ακόμη, είναι για μας πρόκληση και σκοπός.

Μαντώ Μπελεγρή

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Υπεύθυνη Πολιτισμού και Τουρισμού


Οδός Εμπόρων