Vekrakos
Spartorama | Νεκρό σπάνιο σταχτοδέλφινο εκβράστηκε στα Βελανίδια Βοιών

Νεκρό σπάνιο σταχτοδέλφινο εκβράστηκε στα Βελανίδια Βοιών

Spartorama 04/10/2017 Εκτύπωση Λακωνία
Νεκρό σπάνιο σταχτοδέλφινο εκβράστηκε στα Βελανίδια Βοιών
Το Μυρτώο θεωρείται τόπος παρουσίας του και το καλοκαίρι έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό του χωρίς να δώσουν αποτελέσματα.
Οδός Εμπόρων

Ο Σύλλογος μας ενημερώθηκε νωρίς απόψε και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τους επιστημονικούς φορείς που συνεργάζεται ο Σύλλογος.

Από τα πρώτα στοιχεία και όπως μας ενημέρωσαν οι φορείς το εύρημα κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό.

Πρόκειται για το σπάνιο σταχτοδέλφινο Γράμπος* (επιστημονική ονομασία Grampus griseus), με κατάταξη στην κόκκινη λίστα και η κατάσταση του υποπληθυσμού της Μεσογείου κρίνεται ανεπαρκώς γνωστή.

Όπως μας ενημέρωσαν οι φορείς που συνεργαζόμαστε, το Μυρτώο θεωρείται τόπος παρουσίας του και το καλοκαίρι έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό του χωρίς να δώσουν αποτελέσματα.

Αύριο από τον Σύλλογο μας θα γίνουν οι προβλεπόμενες μετρήσεις του ζώου, φωτογραφήσεις, καθώς και λήψη δειγμάτων ιστών για αποστολή τους στους αρμόδιους φορείς, για εργαστηριακές αναλύσεις.

Ειδική διαδικασία θα απαιτηθεί και για την ταφή του ζώου.

Πηγή: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή

 

(*) Γράμπος (Grampus). Γένος κητωδών θηλαστικών της οικογένειας των δελφινιδών, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Grampus griseus. Το δελφίνι αυτό ζει στις τροπικές και στις θερμές εύκρατες θάλασσες και των δύο ημισφαιρίων. Έχει ογκώδες σώμα, μήκους περίπου 3-4 μ., και μεγάλο αμβλύ κεφάλι που χαρακτηρίζεται από την απουσία ρύγχους και από ένα βαθύ αυλάκι κατά μήκος του μετώπου. Τα μάτια του είναι μικρά και μπορεί να περιβάλλονται από μια στρογγυλή κηλίδα. Το ραχιαίο πτερύγιο του γ., που βρίσκεται περίπου στη μέση της ράχης, είναι αρκετά ανεπτυγμένο και κυρτό προς τα πίσω, ενώ το ουραίο είναι στενό και διχαλωτό. Το χρώμα του είναι γκριζόμαυρο στη ράχη και υπόλευκο στην κοιλιά? χαρακτηριστική είναι η παρουσία σε όλο του το σώμα χαρακτηριστικών ανοιχτόχρωμων ουλών. Είναι αδηφάγο κήτος, χωρίς δόντια στην άνω γνάθο και τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα. Ο γ. σχηματίζει μικρά κοπάδια, συνήθως 3-30 ατόμων, τα οποία προτιμούν τα βαθιά νερά.



  



Οδός Εμπόρων