Vekrakos
Spartorama | «Μια καρτ-ποστάλ της Σπάρτης (αρχές της δεκαετίας του΄70)», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Μια καρτ-ποστάλ της Σπάρτης (αρχές της δεκαετίας του΄70)», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 12/11/2017 Εκτύπωση Άρθρα
«Μια καρτ-ποστάλ της Σπάρτης (αρχές της δεκαετίας του΄70)», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Οι στέγες με τα κεραμίδια εξακολουθούν να βάζουν χρώμα στην πόλη, όμως η εποχή της πολυκατοικίας και του τσιμέντου έχει ήδη ξεκινήσει»
Οδός Εμπόρων

Καλημέρα με μια καρτ-ποστάλ της Σπάρτης (αρχές της 10ετίας του΄70), που έχει αποτυπώσει την κεντρική οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τη λεωφόρο με τους φοίνικες, οι οποίοι φυτεύτηκαν στη 10ετία του΄30. 

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το ξενοδοχείο «ΜΑΝΙΑΤΗΣ» το οποίο χτίστηκε εκείνη την περίοδο.

Διακρίνονται οι πιάτσες των ταξί ανάμεσα στις νησίδες (με γκρίζο χρώμα τότε), το περίφημο ζαχαροπλαστείο «ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ», δεξιά, από πάνω του το παλιό φροντιστήριο Αγγλικών «ΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ και λίγο πιο κάτω το ιστορικό ξενοδοχείο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ».

Το άσπρο κτίριο στο τέλος του δρόμου είναι τα γυμνάσια που έχτισε η χούντα γκρεμίζοντας τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια της παλιάς Επαγγελματικής Σχολής (Γυμνάσιο Θηλέων) και το γκρίζο κτίριο από πίσω είναι η Μαθητική Εστία που έχτιζε τότε η Μητρόπολη. 

Η εκκλησία στο βάθος είναι ο Άγιος Νικόλαος. Οι στέγες με τα κεραμίδια εξακολουθούν να βάζουν χρώμα στην πόλη, όμως η εποχή της πολυκατοικίας και του τσιμέντου έχει ήδη ξεκινήσει, όπως μαρτυρούν οι γκρίζοι «σκελετοί» που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ανάμεσα στα παλιά σπίτια.

Βαγγέλης Μητράκος
Από ανάρτηση στα social media


Οδός Εμπόρων