Vekrakos
Spartorama | «Εκλογές Επιμελητηρίου Λακωνίας», του Σωτηρίου Ροϊνού

«Εκλογές Επιμελητηρίου Λακωνίας», του Σωτηρίου Ροϊνού

Spartorama 27/11/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
«Εκλογές Επιμελητηρίου Λακωνίας», του Σωτηρίου Ροϊνού
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη στη Σπάρτη, το Σάββατο 2η Δεκέμβρη στους Μολάους και την Κυριακή 3η Δεκέμβρη στο Γύθειο
Οδός Εμπόρων

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

01, 02 & 03 Δεκέμβρη 2017

Άρθρο - Απόψεις Σωτηρίου Ροϊνού

προέδρου Ο.Ε.Β.Ε.Λ. 

Σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες και μεγάλα προβλήματα για την επιχειρηματικότητα, τόσο στην Ελλάδα γενικότερα όσο και στη Λακωνία ειδικότερα, ψηφίστηκε ο νέος νόμος (4497/17) για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων με τον οποίον ενισχύονται οι αρμοδιότητες, ο ρόλος και η συμβολή τους σαν εργαλείο ανάπτυξης του σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας. Τα Επιμελητήρια καλούνται να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξής της μέσα από δράσεις και ενέργειες  -των οποίων η αποτελεσματικότητα έχει αξιολογηθεί θετικά και αρνητικά στο παρελθόν-, αλλά και μέσα από καινούργιες ιδέες και δράσεις τις οποίες όλοι μαζί θα πρέπει συνδιαμορφώνουμε.

Βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές που ύστερα από έξι και πλέον χρόνια θα διεξαχθούν σε όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας και παρατηρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν καταιγισμό αναρτήσεων και δημοσιεύσεων των υποψηφίων για τις επιμελητηριακές εκλογές, όπου, στο σύνολο σχεδόν των Επιμελητήριων κατέρχονται δύο, τρεις ή και περισσότεροι συνδυασμοί, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις -αναπόφευκτα- οδηγεί σε αντιπαραθέσεις και επικρίσεις μεταξύ των υποψηφίων συνδυασμών. Η Λακωνία είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές όπου υπάρχει ένα μόνο Ψηφοδέλτιο στις εκλογές, αυτό της «ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ», γεγονός που καταδεικνύει τόσο το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας στον επαγγελματικό, βιοτεχνικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής μας όσο και την καλή δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια από την απερχόμενη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πώς από το 2006 που ο κ. Κώστας Πανδής ανέλαβε την προεδρεία στο Επιμελητήριο Λακωνίας, αυτός και οι συνεργάτες του εγκαινίασαν μια νέα εποχή τόσο για τον ίδιο το θεσμό όσο και για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, αφού μπήκαν στην άκρη «αγκυλώσεις» και ανούσιοι τοπικισμοί του απώτερου παρελθόντος, το Επιμελητήριο αναβαθμίστηκε ουσιαστικά, ήρθε πολύ πιο κοντά στον Λάκωνα μικρό και μικρομεσαίο επιχειρηματία όπου το επίπεδο των υπηρεσιών του βελτιώθηκε θεαματικά, έγινε περισσότερο δυναμικό, συνέβαλλε στην εξωστρέφεια και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της Λακωνίας, στην ενημέρωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών με τη διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων που τους βοήθησαν ουσιαστικά στην καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεών τους και την καλύτερη προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών πού παρέχουν και παράλληλα τους έδωσε σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα από τις πανελλαδικές ή διεθνείς εκθέσεις στις οποίες, μέσω του Επιμελητηρίου, συμμετείχαν, καθώς και μέσα από τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν με άλλα Επιμελητήρια. Επιπλέον, το Επιμελητήριο καταξιώθηκε από την ευρύτερη κοινωνία ως ένας εκ των σημαντικότερων εταίρων του λακωνικού γίγνεσθαι και της δημόσιας ζωής της Λακωνίας. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η μετά τον Κώστα Πανδή σημερινή πρόεδρος κα Βασιλική Δερτιλή, η οποία, έχοντας υπηρετήσει το θεσμό από διάφορες θέσεις για περισσότερα από είκοσι χρόνια, συνέχισε και οδήγησε το Επιμελητήριο με την ίδια εκσυγχρονιστική δυναμική πορεία εξωστρέφειας. Εδώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε και τη σημαντική συμβολή του προσωπικού του Επιμελητηρίου Λακωνίας όπου με επιτυχία ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των τελευταίων χρόνων, ειδικότερα μετά την απόδοση της αρμοδιότητας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) στα Επιμελητήρια.   

Βεβαιότατα, καθοριστικό ρόλο στην ύπαρξη ενός μόνο συνδυασμού έπαιξε και το γεγονός ότι όλοι όσοι υπηρέτησαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια τη Διοικητική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, άφηναν απέξω κάθε πολιτική-κομματική προτίμησή τους και αγωνίζονταν για τη Λακωνία και τις Επιχειρήσεις της, δυσαρεστώντας ίσως κάποιους που, διαχρονικά, επιθυμούσαν να παίξουν το κομματικό-πολιτικό παιχνίδι τους μέσω και του Επιμελητήριου. Έτσι, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες που έγιναν -κυρίως στο παρασκήνιο- από κάποιους για τη δημιουργία και δεύτερου ψηφοδελτίου, είτε με πολιτικό-κομματικό είτε με τοπικιστικό υπόβαθρο και κίνητρο, ο επαγγελματικός, βιοτεχνικός, εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της Λακωνίας παρέμεινε ενωμένος σαν μία γροθιά και αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τον έναν και μοναδικό συνδυασμό, με επικεφαλής τον επί σειρά ετών Α’ αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Παναρίτη, του οποίου τις γνώσεις, την πείρα και την ευρυμάθεια πολύ καλά γνωρίζουμε εμείς, δεδομένου ότι ο Γιάννης Παναρίτης, πέραν του επιμελητηριακού θεσμού, έχει υπηρετήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια και το συνδικαλιστικό κίνημα, όπου και μέχρι τον προηγούμενο μήνα ήταν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας.

Συνεχίζοντας αυτή την «παράδοση», η «ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» επιθυμεί να εντείνει την προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση καθιστώντας το Επιμελητήριο περισσότερο οικείο και προσιτό στον Λάκωνα Επιχειρηματία. Σκοπός μας είναι να γίνει το Επιμελητήριο το «Σπίτι του Επαγγελματία» και να παλέψουμε όλοι μαζί για την  επιχειρηματική, εμπορική, τουριστική και εν τέλει γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Αδιαμφισβήτητα η Λακωνία είναι ένας τόπος προικισμένος? μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερες γαστρονομικές γεύσεις, τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, αρχαιολογικοί χώροι υψηλής ιστορικής σημασίας αποτελούν τα εχέγγυα για την ανάπτυξή της. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η περιοχή μας διαθέτει καθιστώντας τα σε μοναδικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν έχουν αφήσει κανέναν αλώβητο. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι πως προσπαθώντας θα φρενάρουμε τον επιχειρηματικό και οικονομικό μαρασμό του τόπου μας και θα ανακάμψουμε.

Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη νέα πορεία του Επιμελητηρίου Λακωνίας, όπου, μεταξύ άλλων, στοχεύουμε:

  • Στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τα μέλη σε θέματα όπως η πληροφόρηση για τεχνολογικές αλλαγές, τάσεις αγοράς, εξωστρέφειας, αναπτυξιακών προοπτικών, ενσωμάτωσης των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
  • Στην επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στην πολιτεία για ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας και στήριξης των επιχειρήσεων της Λακωνίας.
  • Στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στη προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και στην ανασυγκρότηση της παραγωγής της Λακωνίας.
  • Στη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για την αναβάθμιση της εταιρικής ευθύνης έναντι των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
  • Στη συμβολή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της παραοικονομίας, του παραεμπορίου και της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας.
  • Στη δυναμική συμβολή της Λακωνίας στην οικονομική ανασυγκρότηση της Χώρας.

Συμμετέχουμε στις εκλογές του Επιμελητηρίου στηρίζοντας το Συνδυασμό «ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» και όλες τις επιχειρηματικές δυνάμεις της Λακωνίας, που εγγυούνται την ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου του, συστατικό στοιχείο για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της Λακωνίας.

Οφείλουμε όλοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, μέλη του Επιμελητηρίου Λακωνίας, να δώσουμε δυναμικό παρόν στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη στη Σπάρτη, το Σάββατο 2η Δεκέμβρη στους Μολάους και την Κυριακή 3η Δεκέμβρη στο Γύθειο, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή μας τόσο ισχυρότερο, δυναμικότερο και διεκδικητικότερο θα είναι το Επιμελητήριο.

 

Σπάρτη 26 Νοεμβρίου 2017

Σωτήριος Π. Ροϊνός

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών

Σωματείων Λακωνίας  


Οδός Εμπόρων