Vekrakos
Spartorama | Σχολή Βυζαντινής Μουσικής: Ένα πολύτιμο δώρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας στο ποίμνιό του

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής: Ένα πολύτιμο δώρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας στο ποίμνιό του - video

Ν.Μ. 31/03/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής: Ένα πολύτιμο δώρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας στο ποίμνιό του
«Ρώτησαν την αμυγδαλιά, πως είναι ο Θεός; και η αμυγδαλιά, άνθισε... Ρώτησαν και τον άνθρωπο· και ο άνθρωπος, τραγούδησε...»
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής 30/3/2018, στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας παρουσίασε ένα οδοιπορικό στους ύμνους και τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας, με τίτλο: «Προσκυνώ το πάθος, ανυμνώ την ταφήν…». 

Η Σχολή ιδρύθηκε τον Οκρώβριο του 2016 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, στεγάζεται στη Στέγη Νεότητος Σπάρτης, ενώ η διεύθυνση της ανατέθηκε στον άριστα καταρτισμένο καθηγητή της βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης κ. Παναγιώτη Χρόνη, ο οποίος έχει καταγωγή από το Γεράκι και έχει διατελέσει Πρωτοψάλτης σε κεντρικό Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης. 

Έκτοτε η Σχολή μεγαλώνει και επεκτείνεται συνεχώς. Νέα μέλη προστίθενται καθημερινά με αποτέλεσμα η σχολή να απαριθμεί σήμερα πάνω από εκατόν δέκα μέλη χωρίς να υπολογίζεται το παράρτημα της στου Μολάους που απαριθμεί τριάντα δυο άτομα μέχρις στιγμής.   

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το βίντεο που ακολουθεί -όπου μόνο ένα μικρό μέρος του οδοιπορικού έχει καταγραφεί-, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου. Μάλιστα, στο δεύτερο μέρος, συμμετείχε και η εξαιρετική χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος». 

Μοναδική στιγμή υπήρξε η απόδοση από τον πατέρα Βασίλειο -εφημέριο στον Βλαχιώτη Λακωνίας- του ύμνου της μεγάλης Πέμπτης, «εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου». 

Μέσα στο επιβλητικό περιβάλλον του ναού -και με εξαιρετική ηχητική-, το να ακούγονται Βυζαντινοί Ύμνοι αποδιδόμενοι από καλλίφωνους και εξαίσια καταρτισμένους μελωδούς, υπήρξε μοναδική εμπειρία. Ευχόμαστε τέτοιες πρωτοβουλίες να υλοποιούνται συχνότερα. 

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής (πέρα από τα δεκατρία ευαγή ιδρύματα και την Σχολή Αγιογραφίας που συντηρεί η Μητρόπολή μας) είναι ένα ιδιαίτερο πνευματικό δώρο και τροφή που προσφέρει με αγάπη ο Ποιμένας μας, σε εμάς το ποίμνιο του. Τον ευχαριστούμε! 

Τελειώνοντας -και με όλο τον σεβασμό- θα ήθελα να συνοψίσω σε μια φράση τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας ο Σεβασμιώτατος, ως εξής: «Ρώτησαν την αμυγδαλιά, πως είναι ο Θεός; και η αμυγδαλιά, άνθισε... Ρώτησαν και τον άνθρωπο· και ο άνθρωπος, τραγούδησε...», και να την επεκτείνω με μιαν άλλη: «Ρώτησαν και έναν Λάκωνα· και ο Λάκωνας έδειξε προς την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς του, και απάντησε λακωνικά: Ακούστε…».

Ν.Μ.











  



Οδός Εμπόρων