Vekrakos
Spartorama | Οι «φωλιές» βιβλίου του BookCrossing και οι Σπαρτιάτες

Οι «φωλιές» βιβλίου του BookCrossing και οι Σπαρτιάτες

Ν.Μ. 23/05/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Οι «φωλιές» βιβλίου του BookCrossing και οι Σπαρτιάτες
«...για να μην «φωνάζουν» την αποστροφή, μπορεί και το μίσος μας, οπωσδήποτε την ασέβειά μας, προς το βιβλίο»
Οδός Εμπόρων

Τι είναι το BookCrossing;

Είναι μία Παγκόσμια Βιβλιοθήκη. Είναι ένας έξυπνος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η εξύμνηση της λογοτεχνίας και ένα μέρος όπου τα βιβλία αποκτούν νέα ζωή. Το BookCrossing είναι η πρακτική του να δίνεις σε ένα βιβλίο μία μοναδική ταυτότητα ώστε, καθώς το βιβλίο περνάει από αναγνώστη σε αναγνώστη, να μπορεί να παρακολουθηθεί και με αυτόν τον τρόπο να ενώσει τους αναγνώστες του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.894.144 BookCrossers και 12.458.651 βιβλία που ταξιδεύουν σε 132 χώρες. Η κοινότητά μας αλλάζει τον κόσμο και αγγίζει ζωές, βιβλίο-βιβλίο. 

Ποια είναι η αποστολή μας;

Πολύ απλά, σκοπός μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους μέσω των βιβλίων.

Πώς το κάνουμε;

Βάλτε ετικέτα. Μοιραστείτε. Παρακολουθήστε. Δώστε νέα ζωή στα βιβλία αντί να αφήσετε τα παλιά αγαπημένα σας να πιάσουν σκόνη - δώστε στα σε ένα άλλον αναγνώστη. Το ηλεκτρονικό μας σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης επιτρέπει στα μέλη να συνδεθούν με άλλους αναγνώστες, να γράψουν σχόλια και λογοτεχνικές κριτικές, να ανταλλάξουν και να παρακολουθήσουν τα βιβλία τους καθώς ζωές αλλάζουν μέσω “της ανάγνωσης και της απελευθέρωσης”. Οι χρήστες μπορούν να βάλουν ετικέτες και να παρακολουθήσουν τα βιβλία τους σημειώνοντας τα με αριθμούς BCID (BookCrossing Identity Numbers). Κάθε BCID είναι μοναδικό για κάθε βιβλίο – μόλις το βιβλίο καταχωρηθεί στον ιστότοπό μας, θα μπορεί να παρακολουθείται και να σχολιάζεται για πάντα. Στο BookCrossing είναι δωρεάν η συμμετοχή και η ψυχαγωγία. Οπότε μην είστε εγωιστές με τα βιβλία σας - διαβάστε και απελευθερώστε!

bookcrossing.com

-------

Τον Νοέμβριο του 2012, η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης υιοθέτησε την φιλοσοφία του Bookcrossing «απελευθερώνοντας» το πρώτο της βιβλίο. Έκτοτε πολλά βιβλία απελευθερώθηκαν να ταξιδέψουν στα παρακάτω (τότε) σημεία της Σπάρτης: 

  • Έξω από το 2ο Γυμνάσιο
  • Στο Αρχαιολογικό μουσείο
  • Ξενοδοχείο CECIL
  • Ξενοδοχείο ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ
  • Κεντρική πλατεία
  • Βασιλόπουλος (supermarket)
  • Άγαλμα Λυκούργου
  • Έξω από την κεντρική δημόσια Βιβλιοθήκη
  • Στην παιδική χαρά της Ευαγγελίστριας

-------

Μάιος του 2017, και η κα Γεωργία Κακούρου-Χρόνη σχολιάζει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Κάθε φορά που είμαι στο Ίθακα (δηλαδή στην «Ιθάκη», Πολιτεία Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται το διάσημο Πανεπιστήμιο Cornell) διαπιστώνω όλα αυτά τα μικρά, και τα μεγάλα, που χαρακτηρίζουν μια πανεπιστημιούπολη. 

Η μικρή αυτή «βιβλιοθήκη» σε έναν από τους πολλούς «περιπατόδρομους» της μικρής πόλης (χωριό για τα δεδομένα των ΗΠΑ) σε είκοσι ημέρες, που κατέγραφα την κίνησή της, άλλαξε τίτλους σε επτά από τα βιβλία της. Αυτό σημαίνει ότι επτά άνθρωποι μέσα σε είκοσι μέρες πήραν ένα βιβλίο αντικαθιστώντας το με κάποιο άλλο. 

Ποια η ανταπόκριση της αντίστοιχης προσπάθειας της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης που την υποδεχθήκαμε με τόση χαρά; Σε έναν επίσης «περιπατόδρομο», στο πάρκο Γουδέ, η χρήση της φωλιάς αυτής του βιβλίου παραποιείται. Προφανώς η μικρή αυτή βιβλιοθήκη έχει εκληφθεί ως κάδος ανακύκλωσης χαρτιού. Πριν λίγες ημέρες είχαν αποθέσει – μαζί με την πλαστική σακούλα – περιοδικά ποικίλης ύλης και όλα αδιάφορα. Τώρα σχολικά βιβλία, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, με τρόπο που δεν μπορείς να δεις καν τον τίτλο τους. Στο παρκάκι του Οσίου Νίκωνος, ακριβώς απέναντι από τον πεζόδρομο, η «βιβλιοθήκη» έχει εντελώς καταργηθεί, αφού υπέστη πρώτα τον σχετικό βανδαλισμό. 

Οι «φωλιές» αυτές είχαν στόχο την κίνηση του λογοτεχνικού βιβλίου. Ας επιμείνουμε λίγο στη σωστή χρήση, διαφορετικά θα πρέπει να καταργηθούν για να μην «φωνάζουν» την αποστροφή, μπορεί και το μίσος μας, οπωσδήποτε την ασέβειά μας, προς το βιβλίο»


Φωτογραφία άρθρου: Γ. Κακούρου - Χρόνη, φωλιά στο παρκάκι του Οσίου Νίκωνος



Φωτο: Γ. Κακούρου - Χρόνη, φωλιά στο  πάρκο Γουδέ



Φωτο: Γ. Κακούρου - Χρόνη, φωλιά στο  πάρκο Γουδέ



Φωτο: spartorama, φωλιά στην παιδική χαρά της Ευαγγελίστριας



Φωτο: Γ. Κακούρου - Χρόνη, φωλιά στην Ίθακα, Νέα Υόρκη

  



Οδός Εμπόρων