Vekrakos
Spartorama | «Ιστορίες του Μεσαίωνα: Το Μεγάλο Φαγοπότι και η έξοδος από τα Μνημόνια», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ιστορίες του Μεσαίωνα: Το Μεγάλο Φαγοπότι και η έξοδος από τα Μνημόνια», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 21/08/2018 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία
«Ιστορίες του Μεσαίωνα: Το Μεγάλο Φαγοπότι και η έξοδος από τα Μνημόνια», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Για χρόνια ολόκληρα πληρωμένοι ντελάληδες τους είχαν πείσει πως ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό τους και πως από το: «ολότελα … καλά είναι και τα κόκαλα»!
Οδός Εμπόρων

Το τραπέζι των Μνημονίων, στο λαμπρά φωταγωγημένο κάστρο των «Ιπποτών της Ελεεινής Μορφής», είχε στρωθεί, έτσι όπως είχαν παραγγείλει από καιρό οι Φεουδάρχες του τόπου. Πάνω στη μεγάλη κάρινη  τραπεζαρία με τα ασημένια καντηλέρια και  τις κόκκινες βελούδινες καρέκλες,  ήταν  σερβιρισμένα - με τάξη και φροντίδα -  ΟΛΑ τα εκλεκτά και πλουσιοπάροχα εδέσματα των Μνημονίων που είχαν ζητήσει τα Αφεντικά:

Σφαγιασμένες συντάξεις, μισθοί και μεροκάματα πείνας, ανεργία, κατάργηση εργατικών κι εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, άγρια φορολογία, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, νέα μετανάστευση, κατάρρευση κοινωνικών δαπανών, δραματική μείωση δημοσίων επενδύσεων, ξεπούλημα δημοσίου πλούτου και δημοσίων επιχειρήσεων, καταχρέωση των νοικοκυριών, δήμευση  της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας,  καταλήστευση του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος,  εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, πρόσδεση άνευ όρων στο κατάρτι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ξεπούλημα της λαϊκής κυριαρχίας και των Εθνικών συμφερόντων, κλπ, κλπ, κλπ.

Στην κορυφή του τραπεζιού είχαν ήδη καθίσει οι οργανωτές  για το Μεγάλο Φαγοπότι, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Τσίπρας.

Όταν οι Υψηλοί Προσκεκλημένοι – Φεουδάρχες του Τόπου  (Μεγάλο Κεφάλαιο,  Ισχυροί της ΕΕ, Αμερικάνοι, Αγορές, κλπ, κλπ) πήραν τη θέση τους στο πλούσια στρωμένο τραπέζι, ύψωσαν το ποτήρι γεμάτο εκλεκτό  κρασί από τους λαϊκούς αμπελώνες  κι έκαναν πρόποση στους οργανωτές της συνεστίασης, συγχαίροντάς τους για τη μεγάλη επιτυχία τους.  Εκείνοι ανταπέδωσαν και πρότειναν η ξεχωριστή αυτή στιγμή να ονομαστεί: «Έξοδος από τα Μνημόνια», πρόταση που έγινε ασμένως αποδεκτή.

Απ’  έξω από το κάστρο οπλισμένοι φρουροί κρατούσαν σε απόσταση (καλού –κακού) τους λιμασμένους δουλοπάροικους, που με τα μάτια καρφωμένα στα φωταγωγημένα παράθυρα καρτερούσαν  μήπως και τους πετάξουν κανένα κόκαλο από τα πλούσιο τραπέζι των αφεντάδων.

Κανείς (ή σχεδόν κανείς) λιμασμένος δουλοπάροικος  δεν παραπονιόταν, δεν διαμαρτυρόταν! Για χρόνια ολόκληρα πληρωμένοι ντελάληδες τους είχαν πείσει πως ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό τους  και πως από το: «ολότελα … καλά είναι και τα κόκαλα»!

Πράγματι! Όπως το ’χαν  πει οι ντελάληδες, βγήκε κάποια στιγμή στο παραθύρι ο τελευταίος Φροντιστής του Τραπεζιού των Μνημονίων, «ιππότης» Αλέξης Τσίπρας,  κι απήγγειλε, με στεντόρεια τη φωνή και με στόμφο, την «Ιθάκη» του ποιητή Καβάφη  καταχειροκροτούμενος από τους συνδαιτυμόνες:

 

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

……………………………………………………….

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.»

 

Οι λιμασμένοι δουλοπάροικοι δεν κατάλαβαν «γρι» τι ήθελε να πει ο ποιητής και ο «ιππότης» Αλέξης Τσίπρας. Όταν όμως άρχισε να πετάει από ψηλά τα κόκαλα από το Μεγάλο Φαγοπότι των Μνημονίων  ζητωκραύγασαν:  «εις πολλά έτη Δέσποτα», άρπαξαν τα κόκαλα στον αέρα κι άρχισαν να τα γλείφουν  κι ούτε που άκουγαν κάποιους λίγους με αγριεμένα μάτια που τους σκουντούσαν, για να χιμήξουν και να καταλάβουν το κάστρο  και να πάρουν αυτοί τη θέση των Αφεντικών στο τραπέζι!

 

21-8-2018

Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων