Vekrakos
Spartorama | «Δεσπότης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Δεσπότης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 16/11/2018 Εκτύπωση Άνθρωποι!
«Δεσπότης», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Όμως δεν μπορείς, ακόμα κι αν είσαι αρχιεπίσκοπος, να πηγαίνεις σε μια συμφωνία χωρίς να έχεις ρωτήσει, χωρίς να έχεις συζητήσει, με τους συνεργάτες σου ιεράρχες και κυρίως με τον απλό κλήρο...»
Οδός Εμπόρων

Όταν είσαι διάδοχος ενός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ πρέπει, τουλάχιστον, να  προσπαθείς να του μοιάσεις. Ο Ιερώνυμος, αφού αδιαφόρησε για τη  λαίλαπα των μνημονίων που πλήττει το λαό, αφού υπονόμευσε τις κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία(!!!), αφού ανέχθηκε  τις παρεμβάσεις στην κοινωνία, στους θεσμούς και στο σχολείο, που ανατρέπουν προαιώνιες αρχές και αξίες του Ελληνισμού, της Παράδοσης και της Ορθοδοξίας, αφού ταυτίστηκε με την πολιτική εξουσία, κλπ, κλπ, έφτασε, σε απόλυτα προσωπικό επίπεδο, και σε μια αιφνιδιαστική  (για τον κλήρο και το λαό) «συμφωνία»  για το λεγόμενο «εκκλησιαστικό ζήτημα», αβαντάροντας, μάλιστα, πολιτικά  (σε περίοδο σαφέστατα προεκλογική) την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Δεν θέλω να κρίνω τη συμφωνία Κυβέρνησης – Εκκλησίας  ούτε με ενδιαφέρουν τα πολιτικά – οικονομικά τους τερτίπια και οι συναλλγές. «Δικά τους είναι τα γένια, δικά τους και τα χτένια». Όμως δεν μπορείς, ακόμα κι αν είσαι αρχιεπίσκοπος, να πηγαίνεις σε μια συμφωνία χωρίς να έχεις ρωτήσει, χωρίς να έχεις συζητήσει, με τους συνεργάτες σου ιεράρχες και κυρίως με τον απλό κλήρο,  τον απλό παπά, που βρίσκεται  καθημερινά στα κουπιά της γαλέρας, μέσα στην κοινωνία, πλάι στις ανάγκες της, στις αγωνίες και στα προβλήματά της.

Δυστυχώς, ο Ιερώνυμος επέλεξε να είναι «Δεσπότης» κι όχι «επίσκοπος». Το αίτημα και η ανάγκη εκδημοκρατισμού της Εκκλησίας  και το άνοιγμά της στον Κλήρο και τον Λαό προβάλλει σήμερα έντονο όσο ποτέ:

  • Εκλογή Επισκόπων και Αρχιεπισκόπου από τη βάση της Εκκλησίας που είναι ο Κλήρος και οι Λαϊκοί.
  • Διοίκηση των Μητροπόλεων και της Εκκλησίας από δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι θα είναι, ανά πάσαν στιγμήν, ανακλητοί και θα λογοδοτούν απ’ ευθείας στη βάση της Εκκλησίας.
  • Απόσχιση της Εκκλησίας από τον βραχίονα της κοσμικής εξουσίας και γόνιμη συνάντησή της με το μαχόμενο Λαϊκό Κίνημα μέσα από μια πραγματική ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και ανθρώπων πιστών στην Ορθοδοξία.
  • Άνοιγμα της Εκκλησίας στα μεγάλα απελευθερωτικά – κοινωνικά  μηνύματα του Ευαγγελίου που μένουν δυστυχώς κρυμμένα, ώστε να συνειδητοποιηθεί η δύναμη του λυτρωτικού μηνύματος του Ευαγγελίου και να καλλιεργηθεί  το ήθος και η προσωπικότητα των χριστιανών  ώστε να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και να να παίρνουν  έμπρακτα θέση για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. 

«γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς».

Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο


16-11-2018
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων