Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/13752/

Spartorama - Print | Απόστολος Πιερρής: Δεύτερη Συνάντηση Τρίτου Κύκλου Ομιλιών, στη Σπάρτη

Απόστολος Πιερρής: Δεύτερη Συνάντηση Τρίτου Κύκλου Ομιλιών, στη Σπάρτη

Απόστολος Πιερρής: Δεύτερη Συνάντηση Τρίτου Κύκλου Ομιλιών, στη Σπάρτη
Θέμα: «Η Μορφή της Ιστορίας από την Κατάρρευση του Συστήματος Ισχύος της Μεταλλικής Εποχής μέχρι την Ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας»
Οδός Εμπόρων

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ

Η Μακρά Αγωνία της Ελληνιστικής Εποχής

Η παρακμή της Σπάρτης και το Φθινόπωρο του Κλασσικού  Ελληνισμού
(4ος – 1ος αιώνας π. Χ.) 

Όπως στο κοσμικό γίγνεσθαι ψάχνουμε για την σταθερή ουσία πίσω από τις παροδικές μεταβολές, και όπως στην ταραχή της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στον λαβύρινθο του χρόνου ψάχνουμε για τον αυθεντικό εαυτό μας που θα μας λυτρώσει στην αιωνιότητα, έτσι και στην ιστορία αναζητούμε το νόημα που τροχιοδρομεί τα συμβάντα και το τέλος που εξηγεί τα γεγονότα, το άνυσμα που ερμηνεύει τις εξελίξεις. Αλλά ουσία του «Κόσμου», και αλήθεια της ταυτότητάς μας μέσα στην αλλοτρίωση, και δημιουργικό νόημα στον ανθρώπινο ποταμό του χρόνου, είναι η Μορφή – να το μέγα μάθημα ες αεί του κλασσικού Ελληνισμού.

Αναζητούμε Μορφή στην ιστορία, και στο Α΄ Μέρος του φετινού μας Κύκλου ερευνούμε για Υπερμορφές οργανικών ολοκληρώσεων του ιστορικού χρόνου σε μεγαλοπεριόδους.

Μια πρώτη τέτοια υπερμορφή θα αναλύσω στην δεύτερη συναντησή μας αυτήν την Παρασκευή.

Θεματικός τίτλος της ομιλίας μου είναι:

 

Η Μορφή της Ιστορίας

Από την Κατάρρευση του Συστήματος Ισχύος

της Μεταλλικής Εποχής

μέχρι την Ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

(~1200 – 27 π.Χ.)

 

Σε σχέση με την αξονική σημασία του Δωρικού «Κόσμου» της Σπάρτης στην ιστορία, συνέθεσα την μελέτη που ακολουθεί, πάνω σε μια ωρισμένη πτυχή του αυτού Σπαρτιατικού Θαύματος. Αποτελεί ένα αναλυτικό παράρτημα των όσων διαπραγματεύθηκα στην προηγούμενη συνάντησή μας, και ταυτόχρονα χρειάζεται στο στήσιμο του άξονα περί τον οποίο διαρθρώνεται η μορφή της ιστορίας που θα συζητήσουμε αυτήν την Παρασκευή.      

 

Η συνάντηση μας και ομιλία μου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 8.30 το βράδυ, στην φιλόξενη Αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γκορτσολόγλου 97.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.