Vekrakos
Spartorama | Απόστολος Πιερρής: Τρίτη Συνάντηση Τρίτου Κύκλου Ομιλιών, στη Σπάρτη

Απόστολος Πιερρής: Τρίτη Συνάντηση Τρίτου Κύκλου Ομιλιών, στη Σπάρτη

Spartorama 06/12/2018 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής Δημοτικά Εκδηλώσεις
Απόστολος Πιερρής: Τρίτη Συνάντηση Τρίτου Κύκλου Ομιλιών, στη Σπάρτη
Θέμα: «Η Μορφή της Ελληνικής Ιστορίαςmαπό την Κάθοδο των Δωριέωνmμέχρι την Μακεδονική Κυριαρχίαm(1104 – 338/335 π.Χ.)»
Οδός Εμπόρων

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ

Η Μακρά Αγωνία της Ελληνιστικής Εποχής

 

Η παρακμή της Σπάρτης

και το Φθινόπωρο του Κλασσικού  Ελληνισμού

(4ος – 1ος αιώνας π. Χ.) 

Είδαμε ότι η ιστορία διέπεται από δυο αρχές: την αρχή της διαφοροποίησης και την αρχή της ενοποίησης. Η ενοποίηση δεν είναι ομογενοποίηση, επομένως χρειάζεται συνοχέα συνύπαρξης και συνέργειας των διεστώτων. Τέτοιο ρόλο παίζει το αξονικό φαινόμενο του Ελληνισμού.

Έχοντας λοιπόν μιλήσει την προηγούμενη φορά για την μορφή (και συνεπώς την ουσία, τον σκοπό και το νόημα) της ιστορίας από το τέλος της Εποχής του Χαλκού μέχρι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , θα αναλύσω αυτήν την Παρασκευή την Μορφή της Ελληνικής Ιστορίας από την ίδια αρχή μέχρι την Μακεδονική ηγεμονία.

Θα μελετήσουμε την δομή της εσωτερικής ανάπτυξης του Ελληνισμού, ανεπηρέαστος καθώς έμεινε ουσιαστικά κατά το στάδιο της αυτοδιαμόρφωσής του από εξωτερικές επιδράσεις. Αλλά επίσης θα δούμε τον χαρακτήρα της Ελληνικής παρέμβασης στην παγκόσμιο ιστορία. Και θα απαντήσουμε, εφόσον κατακτήσουμε την ορθή θεώρηση τόσο της Μορφής της καθολικής ιστορίας όσο και της Μορφής της Ελληνικής ιστορίας για το ίδιο διάστημα, στο θεμελιώδες ερώτημα γιατί η Μεταλλική εποχή δεν κατέληξε στην ολοκλήρωση του ανθρώπινου συστήματος (του πολιτισμένου Κόσμου), ενώ η πρώτη χιλιετία προ Χριστού κατέληξε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο θεματικός τίτλος της ομιλίας μου είναι:

 

Η Μορφή της Ελληνικής Ιστορίας

από την Κάθοδο των Δωριέων

μέχρι την Μακεδονική Κυριαρχία

(1104 – 338/335 π.Χ.)

 

[Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα από την Μακεδονική κυριαρχία μέχρι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν το περιλαμβάνω ει μη σκιωδώς στην συζήτηση της Παρασκευής αυτής, γιατί θα αποτελέσει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεών μας όλη την φετινή περίοδο, με εστιακό σημείο τις διεργασίες ή μη διεργασίες στην Σπάρτη, και τον ρόλο, ή την απουσία της Σπάρτης στις Ελληνικές και παγκόσμιες ιστορικές εξελίξεις].          

 

Η συνάντηση μας και ομιλία μου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 8.30 το βράδυ, στην φιλόξενη Αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γκορτσολόγλου 97.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.                       


Οδός Εμπόρων