Vekrakos
Spartorama | «Σπάρτη 2018: «Τούρκικο» παζάρι ή Σύγχρονη Κλειστή Δημοτική Αγορά;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη 2018: «Τούρκικο» παζάρι ή Σύγχρονη Κλειστή Δημοτική Αγορά;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 13/12/2018 Εκτύπωση Δημοτικά
«Σπάρτη 2018: «Τούρκικο» παζάρι ή Σύγχρονη Κλειστή Δημοτική Αγορά;», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Η Κλειστή Δημοτική Αγορά Σπάρτης είναι σίγουρο πως θα γίνει το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη»
Οδός Εμπόρων

Πολλαπλώς ωφέλιμη ήταν η υπόθεση της μετακίνησης  της λαϊκής αγοράς  της Τετάρτης από το κέντρο της Σπάρτης στις συνοικίες Ν. Κόσμου και Λάκκας, διότι, ανάμεσα σ’ άλλα, κατέδειξε, με τον καλύτερο τρόπο, τις παθογένειες αλλά και τις αιτίες που κρατούν τη Σπάρτη καθηλωμένη στις αλυσίδες της στασιμότητας και της υπανάπτυξης, την ώρα που άλλες πόλεις, με λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,  έχουν μπει εδώ και χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης και αναγκάζουν τη Σπάρτη να κοιτάζει απλώς τις πλάτες τους, την ώρα που συνεχώς απομακρύνονται απ’ αυτήν.

Στις θεσμικές και μαζικές διαδικασίες όπου συζητήθηκε η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης  από το κέντρο της Σπάρτης στις συνοικίες, τέθηκε από  την Επιτροπή Κατοίκων του Ν. Κόσμου, ως κεντρικό θέμα στρατηγικής  σημασίας για την πόλη, η δημιουργία  Κλειστής Δημοτικής Αγοράς, κατά τα πρότυπα της γειτονικής Καλαμάτας αλλά και άλλων πολλών πόλεων ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι αντιδρώντες στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης από το κέντρο στις συνοικίες, αν κι επανειλημμένως προκλήθηκαν να τοποθετηθούν σ’ αυτήν την πρόταση δεν σήκωσαν το γάντι αποδεικνύοντας πως οι αντιδράσεις τους δεν έχουν καμιά σχέση με την επιζητούμενη  συνολική ανάπτυξη της Σπάρτης, μέσα στην οποία ανάπτυξη βρίσκεται ΚΑΙ το δικό τους συλλογικό «καλό».

Ο θεσμός της Στεγασμένης  Δημοτικής  Αγοράς είναι ένα θεμελιακό αναπτυξιακό στοιχείο για κάθε πόλη που θέλει να καλπάσει προς το μέλλον και να μη μείνει καρφωμένη στη συντήρηση, στο παρελθόν και στα στενά συντεχνιακά ή ατομικά συμφέροντα.

Η Κλειστή Δημοτική Αγορά Σπάρτης είναι σίγουρο πως θα γίνει το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη, έτσι όπως έχει συμβεί σε όλα τα μέρη όπου υπάρχουν στεγασμένες αγορές.

Επί 180 ολόκληρα χρόνια  γίνεται στο κέντρο της Σπάρτης ένα «τούρκικο» παζάρι ! Είναι τραγικό, στον 21ο αιώνα, κάποιοι να επιμένουν πως αφού έτσι είναι, έτσι πρέπει να παραμείνει !!!

Μια σύγχρονη, στεγασμένη Δημοτική Αγορά  προδιαγραφών θα εξασφαλίζει στους κατοίκους – πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες παραγωγούς ή στους απλούς πωλητές ένα περιβάλλον σύγχρονο και άνετο καθώς, επίσης, συνθήκες  εργασίας ανθρώπινες και πολιτισμένες. Θα είναι ένας σύγχρονος, πολιτισμένος  χώρος που θα καλύπτει και άλλες σύγχρονες χρήσεις, διαθέτοντας χώρους εκθέσεων αγροτικών και άλλων προϊόντων, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρους εστίασης και αναψυχής, γραφεία, σημεία ενημέρωσης, ΑΤΜ, θέσεις πάρκινγκ, στάση αστικής συγκοινωνίας, οργανωμένη έκταση για υπαίθριους πάγκους κ.α., ένας χώρος που θα διαθέτει μιαν άλλη προοπτική, μιαν άλλη δυναμική.

Από αυτή την εξέλιξη μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά και ποικιλότροπα ΟΛΗ η πόλη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η εμπορική κίνηση των δημοτικών αγορών λειτουργεί σαν “μαγνήτης”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε μεγάλη ακτίνα, έξω και γύρω απ’ αυτήν, μια δεύτερη δυναμική αγορά.

Φυσικά, ένα τέτοιου μεγέθους έργο ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο κέντρο της πόλης αλλά στην περιφέρειά της, έτσι όπως απαιτούν οι σύγχρονες προδιαγραφές και ανάγκες.

Η δημοτική αρχή Σπάρτης, αφού το θέμα πλέον άνοιξε και δεν πρόκειται να κλείσει, οφείλει να αναζητήσει χώρους, να εξετάσει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, να υπάρξουν οι ανάλογες μελέτες, να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, να εξασφαλιστούν οι χρηματικοί πόροι, να θεσμοθετηθεί αστική συγκοινωνία, κλπ, κλπ, ώστε - επιτέλους - να γίνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ΚΑΙ στη Σπάρτη, ενταγμένο στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού των στρατηγικών στόχων για την πόλη.

 Όποιος θέλει Δημοτική Αγορά στη Σπάρτη κι όχι «τούρκικο» παζάρι,  ας σηκώσει το χέρι κι ας μην κρύβεται.

Η Σπάρτη θα προχωρήσει μπροστά, έστω και χωρίς αυτόν.

 

11-12-2018
Βαγγέλης  Μητράκος
Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων
Ν. Κόσμου-Ψυχικού


Οδός Εμπόρων