Vekrakos
Spartorama | «Κάτω τα Χέρια από τη Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Κάτω τα Χέρια από τη Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 23/12/2018 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά
«Κάτω τα Χέρια από τη Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Ο συντάκτης του πρωτοφανούς αυτού απαράδεκτου και προσβλητικού για τη Σπάρτη, κειμένου, αν έχει το θάρρος, ας βγει από την ανωνυμία και το σκοτάδι, ας «βγάλει την κουκούλα»...
Οδός Εμπόρων

«…όταν την πρώτη φορά ο Δαρείος έστειλε [στη Σπάρτη πρέσβεις] για τον ίδιο σκοπό, [να ζητήσουν «γην και ύδωρ»]  (…) [οι Σπαρτιάτες] τους έριξαν (…) σε πηγάδι και τους καλούσαν να πάρουν αποκεί «γην και ύδωρ» και να τα παν στο βασιλιά τους».    ΗΡΟΔΟΤΟΣ, ?στορίαι (7.133.2)

Εμείς οι Σπαρτιάτες, μπορεί να έχουμε «κουσούρια», μπορεί να «σκοτωνόμαστε» μεταξύ μας κάποιες φορές, αλλά όταν κάποιος μας «πατήσει τον κάλο» γινόμαστε μια γροθιά και μία γνώμη.

Έτσι συνέβη και τώρα, που ένα άρθρο, ανώνυμο, απαράδεκτο και προσβλητικό για τη Σπάρτη, τους Σπαρτιάτες και τον Δήμαρχό τους, εμφανίστηκε από το «πουθενά».

Με δήθεν αφορμή την υπόθεση των αδέσποτων, που κάποιοι (δυστυχώς) έχουν μετατρέψει (σκόπιμα;)  σε διαρκή απειλή για τη Σπάρτη, εξαπολύθηκε μια άνευ προηγουμένου ανοίκεια, απαξιωτική, αναξιοπρεπής, ευτελής, προσβλητική και συκοφαντική  επίθεση κατά του Δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη, η οποία με το περιεχόμενο και το ύφος του συντάκτη της (κι αυτών που ενδεχομένως κρύβονται πίσω του) προσβάλλει ολόκληρη την πόλη, το σύνολο των  Σπαρτιατών αλλά  και το θεσμό του Δημάρχου, ως δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας.

Τέτοιου είδους αήθεις επιθέσεις αποκαλύπτουν τους εκφραστές και τους εμπνευστές τους αλλά και τα σχέδιά τους για τον έλεγχο της Σπάρτης και την ποδηγέτηση της τοπικής κοινωνίας. Νομοτελειακά, όμως,  οι ύβρεις και οι συκοφαντίες επιστρέφουν πάντα σε εκείνους που τις διατυπώνουν. Είναι άλλο πράγμα η κριτική με υπογραφή, διαφάνεια, κοσμιότητα κι επιχειρήματα κι άλλο πράγμα η ύβρις, η απειλή, το ψέμα και η συκοφαντία.

Ο συντάκτης του πρωτοφανούς αυτού απαράδεκτου και προσβλητικού για τη Σπάρτη, κειμένου, αν έχει το θάρρος, ας βγει από την ανωνυμία και το σκοτάδι, ας «βγάλει την κουκούλα», κι ας αντιμετωπίσει δημοσίως την ευθύνη των όσων γράφει, έτσι όπως απαιτεί, ο πολιτισμένος, ελεύθερος και δημοκρατικός διάλογος. 

 

23-12-2018
Βαγγέλης  Μητράκος


Δείτε και άρθρο εδώ


Οδός Εμπόρων