Vekrakos
Spartorama | «Πεζοδρόμια: Περπάτημα μετ΄ εμποδίων», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Πεζοδρόμια: Περπάτημα μετ΄ εμποδίων», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 17/01/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Πεζοδρόμια: Περπάτημα μετ΄ εμποδίων», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«...τα πεζοδρόμια έχουν μεταβληθεί σε βάσανο των πεζών λόγω της κακής ποιότητας της επιφάνειάς τους, λόγω της κατάληψής τους από επιχειρήσεις και από αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω τους αλλά και λόγω...»
Οδός Εμπόρων

Το πεζοδρόμιο είναι ο πλέον σημαντικός και ζωτικός κοινόχρηστος χώρος της πόλης. Όπως λέει και το όνομά του είναι ο δρόμος των πεζών, στον οποίο  ΠΡΕΠΕΙ να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία  τους.

Παρά ταύτα στη Σπάρτη τα πεζοδρόμια έχουν μεταβληθεί σε βάσανο των πεζών λόγω της κακής ποιότητας της επιφάνειάς τους, λόγω της κατάληψής τους από επιχειρήσεις και από αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω τους αλλά και λόγω των πάσης φύσεως εμποδίων που τοποθετούν πάνω τους διάφοροι «πολίτες».

Το πεζοδρόμιο στη οδό Ιωάννου & Αικατερίνης Γρηγορίου, έξω ακριβώς από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, είναι ένα πολύπαθο πεζοδρόμιο αφού, πολύ συχνά, είναι κλεισμένο από διάφορα εμπόδια, στο σημείο ακριβώς που είναι τοποθετημένοι οι κάδοι απορριμμάτων, αλλά και από αυτοκίνητα τα οποία, αναιδώς, παρκάρουν πάνω του.

Εδώ και κάποιες μέρες τα νέα εμπόδια που τοποθετήθηκαν στο πεζοδρόμιο αυτό ήταν κλαδεμένα κλαδιά μουριάς (!!!) με αποτέλεσμα οι μαθητές, οι γονείς και οι περαστικοί να αναγκάζονται να κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο στο δρόμο για να περάσουν.

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει:

  1. Μέσω της δημοτικής αστυνομίας να παρέμβει για καταλογισμό και συνέπειες (τα πειστήρια είναι κοντά κι εμφανή) 
  2. Να απαλλάξει το πεζοδρόμιο από τα εμπόδια
  3. Να μετακινήσει τους κάδους σε άλλο σημείο ώστε, τουλάχιστον, να μην είναι δελεαστικό το σημείο για εμπόδια  και να μην παρακωλύεται η διέλευση των μαθητών και των άλλων πεζών
  4. Να συστήσει και να υπενθυμίσει στα συνεργεία αποκομιδής των απορριμμάτων, (εφόσον τα εμπόδια δεν μπορούν να συλλεχθούν απ’ αυτούς), να αναφέρουν την κατάσταση στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε να περισυλλέγονται από το φορτηγό αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων.
  5. Να ζητήσει από την Τροχαία Σπάρτης να αστυνομεύσει αυστηρά τα συγκεκριμένα σημεία.

ΥΓ: Η φωτογραφία είναι από το μεσημέρι της 16-1-2019. Ο μαθητής, αφού παρακάμπτει τα κλαδιά της μουριάς, θα βρει μετά μπροστά του το παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο αγροτικό αυτοκίνητο και παρακάτω, στην επικίνδυνη και πολυσύχναστη διασταύρωση της Παλαιολόγου, θα συναντήσει άλλο παρκαρισμένο αυτοκίνητο πάνω στη διάβαση πεζών.


16-1-2019
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων