Vekrakos
Spartorama | Ο «Επιτάφιος Θρήνος» στη Σπάρτη

Ο «Επιτάφιος Θρήνος» στη Σπάρτη - video

Spartorama 27/04/2019 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Ο «Επιτάφιος Θρήνος» στη Σπάρτη
«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην. Η ζωή, πώς θνήσκεις; Πώς και τάφω οικείς; Του θανάτου το βασίλειον λύεις δε, και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς…»
Οδός Εμπόρων

Με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα η Σπάρτη βίωσε τον ‘’Επιτάφιο Θρήνο’’. Τη Μ. Πέμπτη, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών οι πιστοί σε κάθε Ενορία της Λακωνικής πρωτεύουσας στόλισαν με περίτεχνο τρόπο τους Επιταφίους, ενώ τη Μ. Παρασκευή, μετά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και μέχρι αργά το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονταν τους Ιερούς ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους και να δεχθούν την ευλογία τους. 

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και παρουσία των τοπικών αρχόντων. Χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα Εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου. 

Στη συνέχεια, σε κατανυκτικό κλίμα, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης. Τον Επιτάφιο, όπως κάθε χρόνο, συνόδευε τιμητικό άγημα του Στρατού. 

Οι τέσσερις Επιτάφιοι της Σπάρτης συναντήθηκαν στις 9.30 μ.μ στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χιλιάδες πιστών συμπροσευχήθηκαν κατά την διάρκεια της δέησης που τέλεσε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος. 

Ομιλία εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική τιμή, επισήμανε ότι στην ταραγμένη εποχή την οποία βιώνουμε, όπου όλα μεταβάλλονται, όλα αμφισβητούνται και όλα καταρρέουν, η μόνη σταθερά στη ζωή μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος με τη Σταυρική Του Θυσία, τον ανεξίτηλο λόγο Του και την απεριόριστη αγάπη Του μας προστατεύει, μας ενισχύει και μας καθοδηγεί. 

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ευχήθηκε στον ευλαβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αλλά και στους επισκέπτες του τόπου μας,   η Ανάσταση του Κυρίου μας να σημάνει και την προσωπική μας αναγέννηση, να μας λυτρώσει από τα πάθη μας και να μας οδηγήσει σε μία ενάρετη ζωή.


immspartis.gr

















  



Οδός Εμπόρων