Vekrakos
Spartorama | «Πρώτα οι Πίτσες και μετά ο Επιτάφιος», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Πρώτα οι Πίτσες και μετά ο Επιτάφιος», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 29/04/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Πρώτα οι Πίτσες και μετά ο Επιτάφιος», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Και πέρασε. Με το έτσι θέλω. Με τις πίτσες στα χέρια μπροστά από τον Επιτάφιο»
Οδός Εμπόρων

Μεγάλη Παρασκευή βράδυ. Είμαστε στην πλατεία της Σπάρτης  τη στιγμή που μπαίνει σ’ αυτήν ο Επιτάφιος  της Ευαγγελιστρίας. Ένα δυνατό σκούντημα από πίσω:

-Μεριάστε να περάσω!

 Ένα γκαρσόνι με δυο δίσκους  πίτσες στα χέρια, σπρώχνει.

-Μπροστά από τον Επιτάφιο θα περάσεις, άνθρωπέ μου; Περίμενε δυο λεπτά.

-Μεριάστε. Πρέπει να παραδώσω την παραγγελία. Περιμένουν απέναντι.

Και πέρασε. Με το έτσι θέλω. Με τις πίτσες στα χέρια μπροστά από τον Επιτάφιο. Για να παραδώσει την παραγγελία απέναντι. Και μετά από τις πίτσες πέρασε και ο Επιτάφιος. Όπως και οι άλλοι Επιτάφιοι. Ανάμεσα από γεμάτα τραπέζια με ούζα, τσίπουρα και κρασιά και μπίρες και ποικιλίες μεζέδων κάθε λογής και φραπέδες και … και…  και … παρέες που  τρωγόπιναν  και καλαμπούριζαν και φωνασκούσαν την ώρα που περνούσε η κηδεία του Μεγάλου Νεκρού.

Έχει κάποιος ανεύθυνο-υπεύθυνος να πει κάτι περί αυτού και κάτι να κάνει; Διότι αυτή η κατάντια επαναλαμβάνεται αμείωτη κάθε χρόνο, εκθέτοντάς μας σαν πόλη, σαν κοινωνία και σαν «ορθόδοξους Έλληνες» (τρομάρα μας). 

Με κίνδυνο να μου κολλήσουν κάποιοι ταμπέλα, κάθε χρόνο, αυτό το βράδυ, νοσταλγώ την απαγόρευση της επαράτου 7ετίας, ως προς το να είναι ανοιχτά τα καταστήματα διασκέδασης κι εστίασης το βράδυ της Μ. Παρασκευής.

Τελεία και παύλα!

 

28-4-2019
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων