Vekrakos
Spartorama | Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Spartorama 18/05/2019 Εκτύπωση Δημοτικά
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».
Τζανετέα: «Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών»
Οδός Εμπόρων

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».   

Τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για τις εμπειρίες των ανθρώπων.  Σχετίζονται άμεσα με  την ιστορία και τα επιτεύγματα του κάθε λαού σε επίπεδα υλικά που δημιουργούν την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Είναι οι χώροι όπου διαφυλάσσονται οι μνήμες και η ταυτότητα ενός λαού. Αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος αποτελούν αφετηρία για την πορεία ενός λαού και πρέπει να διατηρούνται ως πολιτισμικά κειμήλια, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.    

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 18ης Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δήλωσε ότι: «Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Φυλάγουν την ιστορική μνήμη και την παράδοση, διδάσκοντας τις επόμενες γενιές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχοντας ξεπεράσει δυσκολίες, εμπόδια και αγκυλώσεις έχει ήδη  δρομολογήσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος της κοινωνίας και του στόχου της, που δεν είναι άλλος από την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Ήδη βρισκόμαστε στην διαδικασία αξιολόγησης των 43 προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την εγγύηση  για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου».


Οδός Εμπόρων