Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/16725/

Spartorama - Print | «Δίαυλος»: Το τριήμερο αφήγησης παραμυθιών από τον Δρ. Στέλιο Πελασγό

«Δίαυλος»: Το τριήμερο αφήγησης παραμυθιών από τον Δρ. Στέλιο Πελασγό

«Δίαυλος»: Το τριήμερο αφήγησης παραμυθιών από τον Δρ. Στέλιο Πελασγό
Με τη συνοδεία του εξαίρετου μουσικού, Γιάννη Ισμιρνιόγλου, σε τρεις μαγευτικές τοποθεσίες του Δ. Μονεμβασίας, γεμάτες ιστορίες, νεράιδες και ξωτικά
Οδός Εμπόρων

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας «Δίαυλος», πραγματοποίησε, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, ένα τριήμερο αφήγησης παραμυθιών από τον Δρ. Στέλιο Πελασγό συνοδευόμενο από τη  μουσική του εξαίρετου  μουσικού, Γιάννη Ισμιρνιόγλου, σε τρεις μαγευτικές τοποθεσίες του Δ. Μονεμβασίας, γεμάτες ιστορίες, νεράιδες και ξωτικά. Οι τρεις παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 07 Ιουνίου στην πλατεία Ελκομένου Χριστού στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, το Σάββατο 08 Ιουνίου στο Σπήλαιο της Καστανιάς στη Νεάπολη και την Κυριακή 09 Ιουνίου στο Φαράγγι του Λάρνακα στους Μολάους.

Μέσα από τα λαϊκά παραμύθια που μας αφηγήθηκε ο Δρ. Πελασγός, ταξιδέψαμε στο χρόνο, δραπετεύσαμε από την πραγματικότητα, μεταφερθήκαμε σε τόπους μαγικούς.Τα παιδιά συμμετείχαν ενθουσιασμένα, μαθαίνοντας να ζωντανεύουν εικόνες και να δουλεύουν την φαντασία τους. Εμείς οι μεγάλοι, θυμηθήκαμε  πόσο ακουμπούσε  στην ψυχή και μας  έκανε να νιώθουμε  όμορφα το άκουσμα ενός παραμυθιού, όταν ήμασταν παιδιά ή σε κάποια στιγμή της ζωής μας δυσκολεμένη. Όταν πριν κοιμηθούμε τα βράδια το παραμύθι μας παρηγορούσε και μας ταξίδευε σε όμορφα και μαγικά όνειρα, παίρνοντας μαζί τους το βάρος της ψυχής μας….

Το παραμύθι  είναι κάτι πολύ παράξενο. Μοιάζει ταπεινό κι ανώδυνο, αδέξιο, αφελές, άτεχνο, όμως είναι  έργο τέχνης και μάλιστα στην πιο πολύτιμη μορφή της, γιατί δημιουργός του δεν είναι ένας μόνον άνθρωπος, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου έργου τέχνης: καταπλήσσει το χρόνο και περιέχει το ΟΛΟ. Τίποτα δεν έχει καταπλήξει το χρόνο περισσότερο από ένα παραμύθι, αφού γεννήθηκε προ γραφής, σε καιρούς απόλυτης προφορικότητας κι έφτασε ως εμάς με το πιο ευάλωτο μέσο που υπάρχει –την ανθρώπινη φωνή. Και περιέχει το όλο -την αλήθεια- μιαν αλήθεια οικουμενική και διαχρονική που δεν έχει να κάνει με τη χειροπιαστή πραγματικότητα, αλλά με την ίδια την ανθρώπινη ψυχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα  Επιστημονικά Στελέχη του Κέντρου,  θα θέλαμε να αποδώσουμε θερμές ευχαριστίες στους συνδιοργανωτές μας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, τον Δήμο Μονεμβασίας καθώς και την Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Μονεμβασίας, για την βοήθεια και αγαστή συνεργασία, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή  πραγματοποίηση της  προαναφερθείσας  εκδήλωσης.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε   και τους χορηγούς επικοινωνίας που επικοινώνησαν  την συγκεκριμένη εκδήλωση στο κοινό, ώστε να ενημερωθεί και να συμμετέχει.