Vekrakos
Spartorama | Δήμος Σπάρτης: «Σηκώστε τα μανίκια», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Δήμος Σπάρτης: «Σηκώστε τα μανίκια», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 24/06/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
Δήμος Σπάρτης: «Σηκώστε τα μανίκια», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Στο νέο δημοτικό συμβούλιο ΔΕΝ θα υπάρχουν, εκ των πραγμάτων, «πρώτα και δεύτερα βιολιά». ΟΛΟΙ θα έχουν την ευθύνη της ενορχήστρωσης»
Οδός Εμπόρων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον παρελθόν. Η απλή αναλογική δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε πολλούς δήμους, ανάμεσά τους ΚΑΙ στο δήμο Σπάρτης, αφού ΚΑΝΕΙΣ συνδυασμός δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Συνεπώς, την 1η Σεπτεμβρίου 2019,  ΟΛΟΙ ξεκινούν από την ΙΔΙΑ αφετηρία κι ΟΛΟΙ έχουν τις ΙΔΙΕΣ υποχρεώσεις έναντι του δήμου και των πολιτών. 

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο ΔΕΝ θα υπάρχουν, εκ των πραγμάτων, «πρώτα και δεύτερα βιολιά». ΟΛΟΙ θα έχουν την ευθύνη της ενορχήστρωσης. Γι’ αυτό και ο κάθε συνδυασμός πρέπει να είναι ΕΤΟΙΜΟΣ, από την πρώτη μέρα της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου. Να ξεχάσουν, δηλαδή, οι επικεφαλής και οι σύμβουλοι τις διακοπές, τα μπάνια και τους «μυστικούς δείπνους» μοιράσματος των εξουσιών και οργανωμένα και συστηματικά να δουλέψουν φιλότιμα, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν έτοιμο, ο καθένας συνδυασμός από τη δική του τη σκοπιά, ένα ολοκληρωμένο, αναλυτικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την συνολική ανάπτυξη του δήμου Σπάρτης και την επίλυση των πολλών και μεγάλων συσσωρευμένων προβλημάτων του.

Αν η θητεία του νέου δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης περιοριστεί σε άσκοπες ντουφεκιές στον αέρα, σε ενέργειες, δηλαδή, αποσπασματικές, πρόχειρες, ευκαιριακές και ασύνδετες μεταξύ τους, σε λογικές του τύπου: «οι άλλοι θα κάνουν παιχνίδι κι εμείς θα τους περιμένουμε στη γωνία», ΤΙΠΟΤΕ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τη μοίρα αυτού του δήμου, ο οποίος, αν κι έχει ΟΛΕΣ τις προδιαγραφές ανάπτυξης, λιμνάζει για δεκαετίες στον βάλτο της στασιμότητας.

Για να βγει ο δήμος Σπάρτης στους δρόμους της ανάπτυξης και της προόδου και να καλπάσει δυναμικά προς το μέλλον, πρέπει, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι σύμβουλοί τους, να έρθουν κοντά στους δημότες και να τους κάνουν πρωταγωνιστές των λύσεων, μακριά από λογικές κλειστής Διοίκησης, τυπικής διαχείρισης, συμβιβασμών και ισορροπιών.

Είναι ανάγκη, η υπάρχουσα κατάσταση του δήμου, να αποτυπωθεί με πληρότητα και σαφήνεια, να εντοπισθούν οι  υστερήσεις, τα κενά, οι ανακολουθίες, οι δυσαναλογίες, οι ελλείψεις, οι ανάγκες και οι αδυναμίες, να φωτισθούν και να γίνουν απόλυτα κατανοητές οι πραγματικές αιτίες της κακοδαιμονίας και της στασιμότητας του δήμου και να προκύψουν – τελικά - οι προτάσεις, οι στρατηγικές και οι ιεραρχήσεις προς μια νέα πορεία ανοδική και αναπτυξιακή.

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι, εκτός από την τυπική υποχρέωσή του  έναντι του Υπουργείου Εσωτερικών για Στρατηγικό Σχεδιασμό κι Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα και μια «Βίβλο» καινοτόμων και ρηξικέλευθων δράσεων που θα προκύπτουν μέσα από μια Συμφωνία Ανάπτυξης μεταξύ Δήμου – πολιτών  –  επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης και οι σύμβουλοι, ας σηκώσουν τα μανίκια κι ας δουλέψουν εντατικά, για να είναι έτοιμοι την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι αργά ΚΑΙ γι’ αυτούς ΚΑΙ για τον δήμο.

«Οι καιροί ου μενετοί»!

 

23-6-2019
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων