Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/19073/

Spartorama - Print | Προσκυνηματική εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, στον Αη-Γιάννη τον Κούρο Βαμβακούς

Προσκυνηματική εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, στον Αη-Γιάννη τον Κούρο Βαμβακούς

Προσκυνηματική εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, στον Αη-Γιάννη τον Κούρο Βαμβακούς
Το εξωκκλήσι αυτό χτίστηκε στα παλιά χρόνια από ξωμάχους κτηνοτρόφους του Πάρνωνα που έρχονταν εδώ στις αρχές Μαΐου για να κουρέψουν τα αιγοπρόβατά τους
Οδός Εμπόρων

Τα δυο τελευταία χρόνια ο σεβαστός κι αγαπητός σε όλους τους Γορτύνιους της Σπάρτης παπα-Γιώργης Μπλάθρας «πίεζε» με την καλή έννοια του όρου τον Πρόεδρο του Γορτυνιακού Συνδέσμου κ. Ιωάννη Πετρόπουλο να διοργανώσει μια προσκυνηματική εκδρομή στο εξωκκλήσι του Αη-Γιάννη Κούρου που βρίσκεται πάνω από τη Βαμβακού σε υψόμετρο 1600 μέτρα.

Το εξωκκλήσι αυτό χτίστηκε στα παλιά χρόνια από ξωμάχους κτηνοτρόφους του Πάρνωνα που έρχονταν εδώ στις αρχές Μαΐου για να κουρέψουν τα αιγοπρόβατά τους. Είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο που η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και γι’ αυτό πήρε την προσωνυμία «Κούρος» από την κουρά των κοπαδιών τους.

Πριν από μια εικοσαετία, περίπου, ο παπα-Γιώργης, εκτός των άλλων υποχρεώσεών του, ανέλαβε ως εφημέριος  και την ενορία της Βαμβακούς. Έκτοτε καθιέρωσε να πανηγυρίζει το ταπεινό εξωκκλήσι την πρώτη Κυριακή μετά τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το πράττει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια.

Την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019, το τουριστικό λεωφορείο του γραφείου Διαμαντάκου Τουρς με οδηγό το Νίκο Κουτράκο ξεκίνησε από το χώρο του Μουσείου με κατεύθυνση τη διαδρομή προς Καρυές-Βαρβίτσα-Βαμβακού γεμάτο από μέλη και φίλους του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης. Μετά τη Βαμβακού ανηφόρισε προς το παλαιό ορειβατικό καταφύγιο διασχίζοντας ένα πανέμορφο τμήμα του δασικού συμπλέγματος Πάρνωνος. Οι κατατοπιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί για όσους θέλουν να επισκεφτούν το εξωκκλήσι μάς έφεραν κοντά στον Αη-Γιάννη, αλλά επειδή την άσφαλτο τη διαδέχτηκε χωματόδρομος οι εκδρομείς αποβιβάστηκαν από το λεωφορείο και μετά από ήπια πεζοπορία 20 περίπου λεπτών έφτασαν στην κορυφή του πρόβουνου όπου ο παπα-Γιώργης με τους ιεροψάλτες είχε αρχίσει τη Θεία Λειτουργία.

Το εξωκκλήσι του Αη-Γιάννη βρίσκεται σε περίοπτη θέση απ’ την οποία μπορεί κάποιος να αγναντέψει προς τα δυτικά την οροσειρά του Ταϋγέτου από το Αμπελάκι έως και τη Γιάτρισσα, προς Βορρά τα βουνά των Δολιανών και την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα τη Μεγάλη Τούρλα, προς ανατολικά και νότια το καταπράσινο δασικό σύμπλεγμα που αποτελείται από κεφαλληνιακή ελάτη, μαυρόπευκα, δενδροκεδρους, καστανιές καρυδιές και άλλα.

Οι πιστοί, που πλήθαιναν από λεπτό σε λεπτό, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία ώσπου ο παπα-Γιώργης εξήλθε στον αύλειο χώρο ενδεδυμένος τα ιερά άμφια για να τελέσει το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης. Στη σύντομη ομιλία του, που ακολούθησε, εξήγησε όλα όσα αφορούν τα ταπεινό εξωκκλήσι, αναφέρθηκε συγκινημένος  στην ομορφιά και την αξία των βουνών μας κι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των Γορτυνίων της Σπάρτης κ. Πετρόπουλο και τους προσκυνητές-εκδρομείς που ήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου και να γνωρίσουν από κοντά την ωραιότητα του Πάρνωνα.

Μετά την απόλυση και κατά τη διανομή του αντίδωρου ο παπα-Γιώργης, όπως το συνηθίζει, διένειμε προς όλους  ένα αναμνηστικό φυλλάδιο. Κατόπιν όλοι κατηφόρισαν προς το παλαιό ορειβατικό καταφύγιο που χτίστηκε με δαπάνες του αείμνηστου Βαμβακίτη Ελληνοαμερικανού Γιώργου  Παπαθεοδώρου. Εκεί κάτω από τα βαθύσκια έλατα στήθηκε μια μεγάλη συνεστίαση που πλουτίστηκε από τα νοστιμότατα γκιούλμπασι που προσφέρθηκαν δωρεάν από την Εκκλησία της Βαμβακούς. Μετά το φαγητό άρχισε ο χορός με προεξάρχοντες τον παπα-Γιώργη και τον Πρόεδρο των Γορτυνίων και σύντομα ο χώρος μπροστά από το καταφύγιο γέμισε από χαρούμενους χορευτές.

Κοντά στις τέσσερις το απόγευμα οι Γορτύνιοι της Σπάρτης αποχαιρέτησαν ευγνώμονες τον παπα-Γιώργη και τους συνεργάτες του και ξεκίνησαν για τη Βαμβακού στην οποία έγινε μία μικρή στάση για να πεζοπορήσουν οι εκδρομείς στον κεντρικό δρόμο και την πλατεία βλέποντας από κοντά τα θετικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων του Ιδρύματος Νιάρχου για την αναβίωση του χωριού.

Από τη Βαμβακού οι εκδρομείς μετέβησαν στη γειτονική Βαρβίτσα για να πάρουν τον απογευματινό τους καφέ στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια. Η ώρα πέρασε πολύ ευχάριστα καθώς η πλατεία της Βαρβίτσας έχει ανοιχτό ορίζοντα προς την κοιλάδα της Λακεδαίμονας και τον Ταΰγετο.

Η επιστροφή έγινε μέσα σε κλίμα κεφιού και χαράς χάρις στην κ. Λέλα Γεωργακοπούλου – Πλειώτα που είναι μοναδική και αναντικατάστατη στην ψυχαγωγία των εκδρομέων. Σπουδαία ήταν και η συμβολή της καλλίφωνης κ. Μαρίας Λαμπροπούλου που τραγούδησε άψογα μερικά από τα παραδοσιακά μας τραγούδια. Λίγο πριν την άφιξη στη Σπάρτη ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Πετρόπουλος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και τους κάλεσε να δίνουν πάντα το παρόν στις εκδηλώσεις του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης.

 

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου
Γιάννης Mητράκος