Vekrakos
Spartorama | Η πρώτη Ελληνική ταινία μετά από δεκαετίες για την Εθνεγερσία του 1821

Η πρώτη Ελληνική ταινία μετά από δεκαετίες για την Εθνεγερσία του 1821 - video

Πηγή 09/10/2016 Εκτύπωση Πολιτισμός
Η πρώτη Ελληνική ταινία μετά από δεκαετίες για την Εθνεγερσία του 1821
«Έχω την πεποίθηση ότι κάποιος που θα δει την ταινία θα γυρίσει στο σπίτι του έχοντας συνειδητοποιήσει πως οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη μας μονάχοι μας»
Οδός Εμπόρων

H ιστορία του της ταινίας Έξοδος 1826 μιλά για τη δύσκολη πορεία των αγωνιστών από την Σαμαρίνα προς το Μεσολόγγι, προκειμένου να ενωθούν με τους Έλληνες, που ήταν κλεισμένοι πίσω από τα τείχη της πόλης.

Η διαδρομή τους, τα μυστικά περάσματα μέσα από βουνά, αλλά και οι σχέσεις τους με τις γυναίκες τους, που έμειναν πίσω, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται. Από το φιλμ κάνουν πέρασμα ο Τούρκος φύλαρχος της Άρτας, αλλά και ο Ιμπραήμ Πασάς.

Για την ιστορία, από τους συνολικά 120 Σαμαριναίους που πήγαν στο Μεσολόγγι, κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω μονάχα οι 33.

«Έχω την πεποίθηση ότι κάποιος που θα δει την ταινία θα γυρίσει στο σπίτι του έχοντας συνειδητοποιήσει πως οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη μας μονάχοι μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε κανέναν. Νομίζω ότι ένα τέτοιο φιλμ θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποια είναι η θέση και ο ρόλος μας στην κοινωνία, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας» λέει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας.

Στόχος των συντελεστών είναι το φιλμ να βγει στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2017, ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία δεν βασίστηκε στην κρατική αρωγή, παρά μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία: «Είναι παντελής η έλλειψη του κράτους από αυτό το φιλμ. Είχαμε κάνει κάποιες κινήσεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όμως οι απαντήσεις που λάβαμε από αυτούς ήταν στα όρια της ειρωνείας. Προσπαθήσαμε να βρούμε μόνοι μας πόρους, έχοντας φυσικά τη βοήθεια κάποιων επιχειρηματιών οι οποίοι μας πίστεψαν, διότι η ελληνική Ιστορία μας αφορά όλους. Μας έλεγαν κάποιοι “δεν θα τα καταφέρετε”, όμως αυτή η άρνηση μας πείσμωσε. Ξέρετε, τα κινηματογραφικά πράγματα είναι λίγο αθηνοκεντρικά. Αν είσαι από τη Θεσσαλονίκη, είναι σαν να λέμε ότι είσαι από τον Αμαζόνιο!».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας

Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής

Εικονολήπτης: Παναγιώτης Κράββαρης

Script: Κλειώ Λιάβα

Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Νίκος Καλαϊτζίδης

Βοηθοί ενδυματολογικού: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα

Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τοπάλης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Μοντάζ 1ου trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

1st cut 1ου trailer: Μύρων Μούτος

Μουσική σύνθεση: Κανάρης Κεραμάρης

Σύνθεση παραδοσιακών: Παναγιώτης Κοσμίδης

Φωτογράφιση: Δημήτρης Παγιάντζας

Μακιγιάζ : Σοφία Βουλαλά, Αθανασία Μιχαλάκη

Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη

Auxiliary staff: Γιώργος Βασιλειάδης, Δημήτρης Κουτσιμανής

Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου

Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου

Παραγωγή: Aratos Films

Συνεργασία: D.Stampolis, Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Παπαδόπουλος,, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Νίνα Μυλωνά, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Βασιλική Γραικού, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πείτσης, Βασίλης Πείτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Βασίλης Βεργινάδης, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Βάιος Λιάππης, Μαρία Βλάχου, Χριστίνα Λιόλιου, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος, Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Ιωάννης Τσιορμπατζής, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης. 

Παραδοσιακές φορεσιές: Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος» Μάνης, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, Χορευτικός Σύλλογος Γαλάτιστας, Σύλλογος Καππαδοκών Μυλοτόπου, Σύλλογος Δαμιανού Γιαννιτσών «Ο Διογένης». 

Άλογα: Ιππικός Σύλλογος Γιαννιτσών (Γιώργος Δήμτσης), Όμιλος Λητής Θεσσαλονίκης (Στέλιος Βασιλείου).


Οδός Εμπόρων