Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/20228/

Spartorama - Print | Ένα εμπνευσμένο εικαστικό βίντεο για την μοναδική Μάνη, από τον Χρήστο Γιατράκο - video

Ένα εμπνευσμένο εικαστικό βίντεο για την μοναδική Μάνη, από τον Χρήστο Γιατράκο - video

Ένα εμπνευσμένο εικαστικό βίντεο για την μοναδική Μάνη, από τον Χρήστο Γιατράκο - video
Εκεί, στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της ηπειρωτικής Ευρώπης
Οδός Εμπόρων

Στα τέσσερα λεπτά που διαρκεί το βίντεο, ο Χρήστος Γιατράκος κατάφερε να αναδείξει την μοναδική αγριάδα του μανιάτικου τοπίου αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του. 

Το ιδιαίτερο φως του Ελληνικού Νότου κυριαρχεί από την αρχή μέχρι το τέλος και μαζί με την εξαίσια μουσική που το συνοδεύει, σου δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθείς τη στιγμή που κάποιος ιπτάμενος Δωρικός θεός αγιάζει με την παρουσία του τους ιερούς βράχους. 

Από πάνω ιδωμένοι, οι μισογκρεμισμένοι αλλά όρθιοι Μανιάτικοι Πύργοι μοιάζουν σαν να προκαλούν τον ουρανό να χαμηλώσει, για να τον αγγίξουν. 

Έντονη η παρουσία των ανθρώπων μέσα από τα ξεχασμένα τους αντικείμενα. Παρότι δεν φαίνονται πουθενά, η μορφές της μαυροφορεμένης μοιρολογίστρας και του μυστακοφόρου αγριωπού πολεμιστή είναι διάχυτες παντού. 

Προς το τέλος, είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν πάλι εκεί και διασκέλιζα βιαστικά τα απότομα μονοπάτια με κατεύθυνση προς τις μπαρουτιές που ακούγονταν πίσω από το ύψωμα μπροστά μου. 

Ν. Μ.


-------


MANH... είναι η άγρια ομορφιά του τοπίου που σε μαγνητίζει! 

Οι επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι στέκουν γατζωμένοι στα βραχώδη μπράτσα της μητέρας γης. Γέρικοι πια με εμφανή τα στοιχεία της εγκατάλειψης αλλά ακόμα πιο εμφανή τα στοιχεία της αίγλης, της ιστορίας, της δύναμης των ανθρώπων να ζήσουν σε αυτή την γη, στο τόπο τους, από τα βάθη των αιώνων. Πάνε χρόνια πολλά... και όμως, αν ακουμπήσεις την παλάμη σου σε αυτά τα μνημεία, στους πύργους-γίγαντες της Μάνης, στα βράχια και στις ακρογιαλιές θα νιώσεις την ανάσα και την θέληση της Μανιάτισσας μάνας. Την σκληρή παλάμη που με δύναμη ψυχής σμιλεύει την πέτρα, τους ηλιοκαμένους Μανιάτες φρουρούς της ελευθερίας. 

Εδώ οι ελιές ποτίζονται μόνο με τον ιδρώτα των ανθρώπων, το ξερό τοπίο δεν τρομάζει τον Μανιάτη. Εδώ σε αυτή την γωνιά της Ελληνικής γης, η πυρωμένη πέτρα έβγαλε ανθό και οι λιγοστές σταγόνες της βροχής μεγάλωσαν γενναίους άνδρες και δυνατές γυναίκες. Εδώ γεννήθηκε η θέληση για ζωή, στο τίποτα, στο χθες, στους αγώνες της ελευθερίας και στο σήμερα. Εδώ η ιστορία χτίζεται μέρα με την μέρα, πέτρα την πέτρα, από χιλιάδες χρόνια πριν, τότε που ο τόπος ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο... 

Παραγωγή, σκηνοθεσία, κείμενο: Χρήστος Γιατράκος

 

© Directed by Chris Giatrakos | chrisgiatrakos.gr | 8 Film Productions

© Music: Daemonia Nymphe - Sirens of Ulysses