Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/2024/

Spartorama - Print | Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης
«Δυστυχώς, η μεγάλη ζημιά έχει γίνει. Όταν οι δικαστές αναγνωρίζονται και γιουχάρονται στο δρόμο τότε έχει πάρει πολύ στραβό δρόμο η χώρα και η Δικαιοσύνη. Και το χειρότερο είναι ότι δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη»
Οδός Εμπόρων

Η χθεσινή ημέρα (6/10/2016), με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Όχι γιατί η ηγεσία των δικαστηρίων βλέπει τον αρχηγό του κράτους, έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει. Αλλά για τα όσα ακολούθησαν με τις δηλώσεις κυρίως της κ. Θάνου, πρώην πρωθυπουργού που την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως. Η κ. Θάνου ξεκάθαρα και χωρίς αιδώ αποκάλυψε τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τους μισθούς της. Ποιος; Η επικεφαλής του Αρείου Πάγου και όχι π.χ. ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο δηλαδή του δικαστικού σώματος. Αυτό είχε κάθε δικαίωμα να συναντηθεί και να μιλήσει και με τον πρωθυπουργό και με τον αρμόδιο υπουργό για τους μισθούς, τις συντάξεις και ό,τι άλλο απασχολεί τους δικαστικούς. 

Όμως, οι ανώτατοι δικαστές τι πήγαν να πουν στο Μαξίμου; Και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη ζημιά που έκαναν; Ίσως δεν μπορούν αλλά μάλλον θα το καταλάβουν τώρα, μετά το περιστατικό στο Κολωνάκι. Εκεί ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, αποδοκιμάστηκε έντονα όταν κάποιοι τον αναγνώρισαν. Πουλημένο τον έλεγαν κι ότι κάνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. 

Δυστυχώς, η μεγάλη ζημιά έχει γίνει. Όταν οι δικαστές αναγνωρίζονται και γιουχάρονται στο δρόμο τότε έχει πάρει πολύ στραβό δρόμο η χώρα και η Δικαιοσύνη. Και το χειρότερο είναι ότι δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη. Ούτε βεβαίως και η κυβέρνηση. 

Χθες στο πάρτι στο... μπαρ «Καρανίκας» στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι βουλευτές είπαν στον Τσίπρα ότι στην περιφέρεια ο κόσμος μπορεί να αντέξει τις θυσίες αρκεί να δει φως στο τούνελ και ειλικρίνεια από τους πολιτικούς. 

Για σκεφτείτε λοιπόν τώρα την εξής εικόνα: Μερικές ημέρες πριν συνταξιούχοι ψεκάζονται έξω από το Μαξίμου για 20 – 30 ευρώ που τους κόπηκαν από τη σύνταξη. Και χθες οι καλοστολισμένοι δικαστές δικαστίνες, που ουκ ολίγες φορές δικάζουν τους μισθούς τους και... κερδίζουν τις δίκες, κάνουν συμφωνία με τον πρωθυπουργό ότι αυτοί θα εξαιρεθούν από οποιεσδήποτε περικοπές, ενώ το 1/3 μπορεί να πάρει και αυξήσεις. Για πείτε μας λοιπόν πώς αισθάνεται ο κόσμος που παίρνει 300 και 400 ευρώ βλέποντας αυτή την εικόνα; Κι όταν σκέφτεται ότι η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και κρίσιμων άλλων δικών; 

Και στη συνέχεια ας ρίξουμε όλοι μια ματιά στην κατάθεση του κ. Παππά στη Βουλή. Πολύ σίγουρος για το νόμο του, για τη δικαστική απόφαση, προκλητικός, αλαζονικός, υπερφίαλος και με το ύφος που λέει «εγώ θα σας σκίσω, ό,τι κι αν κάνετε». 

Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα μιας πρωτοφανούς εκτροπής της δικαιοσύνης και του πολιτεύματος. Είναι το σοβαρότερο όλων των θεμάτων που μας απασχολούν διότι αποδεικνύει ότι υπάρχει βαθιά σήψη που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές. 

Από τον Παππά και τους όμοιούς του το περιμέναμε. Αλλά δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι την κατάσταση αυτή έχουν «κτίσει» σιγά – σιγά και άνθρωποι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο υπουργός και πρώην δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος.