Vekrakos
Spartorama | Ο «Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα» αποκαλύπτει την ύπαρξη σπηλαίου μεγάλης άξιας, στην περιοχή Ξηροκάμπια, Δήμου Ευρώτα

Ο «Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα» αποκαλύπτει την ύπαρξη σπηλαίου μεγάλης άξιας, στην περιοχή Ξηροκάμπια, Δήμου Ευρώτα

Spartorama 21/09/2019 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Ο «Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα» αποκαλύπτει την ύπαρξη σπηλαίου μεγάλης άξιας, στην περιοχή Ξηροκάμπια, Δήμου Ευρώτα
Εκεί όπου δρομολογείται η δημιουργία Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων
Οδός Εμπόρων

Επαναφέρουμε για άλλη μία φορά το σημαντικό θέμα του Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στην θέση Ξηροκάμπια Σκάλας, του Δήμου Ευρώτα. 

Να θυμίσουμε ότι η περιοχή Ξηροκάμπια Σκάλας του Δήμου Ευρώτα στην Λακωνίας, σύμφωνα με μελέτες που διενέργησε το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Λακωνίας, στις 10-1-2014, έχει ορισθεί ως περιοχή ακαταλληλότητας, αποκλεισμού με απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας και πόσο μάλλον  την δημιουργία και εγκατάσταση κατασκευής ΧΥΤΥ, λόγω του μεγαλύτερου Υδροφόρου Ορίζοντα της Νότιας Πελοποννήσου. Μάλιστα η περιοχή ανήκει στα υπό προστασία υπόγεια υδατικά συστήματα. 

Άλλη μία πολύτιμη πληροφορία ήρθε στο προσκήνιο από μέλη του Συλλόγου μας πρόσφατα. 

Η περιοχή Ξηροκάμπια έχει χαρακτηριστεί από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ύψιστης σημασίας με πλήθος Σπηλαιολογικών ευρημάτων από τις 06/04/2015 κάτι που δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό έως σήμερα. 

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου σπηλαίου, από το οποίο ένα μέρος μόνο έχει χαρτογραφηθεί από τη σπηλαιολογική εταιρεία, δίνει την ευκαιρία για τουριστική αξιοποίηση του χώρου και παράλληλα αποδεικνύει περίτρανα την ύπαρξη ασβεστολιθικών πετρωμάτων τα οποία παρουσιάζουν έντονη υδατοπερατοτητα (Καρστικα φαινόμενα), επιβεβαιώνοντας την μελέτη του τμήματος – Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Λακωνίας, στις 10-1-2014. 

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσουμε την ζωή, τις περιουσίες, την υψηλής παραγωγικότητας γη μας,  αλλά παράλληλα τους οικότοπους και τη βιοποικιλότητά τους ως περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά μας. 

Σας παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα & φωτογραφίες του Σπηλαίου.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης  Διαμαντάκος








  



Οδός Εμπόρων