Vekrakos
Spartorama | Με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη μας ο λαμπρός εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

Με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη μας ο λαμπρός εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

Spartorama 25/09/2019 Εκτύπωση Εκκλησία Λακωνία
Με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη μας ο λαμπρός εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα
Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ποταμού, η πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Μυρτιδιώτισσας
Οδός Εμπόρων

Με επίκεντρο το νησί των Κυθήρων, όπου ευρέθη και φυλάσσεται η Αγία Εικόνα Της εόρτασε η Ορθοδοξία την Πολιούχο, Έφορο και Προστάτιδα της νήσου την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα.

Στα Κύθηρα προσήλθαν για να συνεορτάσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προσκεκλημένοι του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Το εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων με χοροστατούντα τον Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ.Ιερώνυμον, ο οποίος απηύθυνε εμπνευσμένο Θείο Λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα. 

Ακολούθως και περί ώραν 10 μ.μ. ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία εις το Καθολικόν της ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ μέχρι 2ας πρωινής.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευστάθιος, που στο παρελθόν είχε διατελέσει δύο φορές Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων και έχει άρρηκτους δεσμούς με το νησί. Στον επίκαιρο και μεστό λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας ως Οδηγήτριας και Μητέρας όλων μας, ως εκείνης που μας οδηγεί στον Υιό Της και Θεό και ταυτοχρόνως μας αγκαλιάζει σαν στοργική Μάνα όλους μας!

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ποταμού, η πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Μυρτιδιώτισσας, που βρέθηκε στα Κύθηρα μεταξύ 14ου και 15ου αιώνος και έκτοτε αποτελεί το ιερότερο θησαύρισμα του νησιού και ένα εκ των πολυτιμοτέρων της υφ΄ ήλιον Ορθοδοξίας.

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την Ιερά Πανήγυρι οι Βουλευτές της Α΄ Πειραιά κα Νόνη Δούνια, κ. Κώστας Κατσαφάδος και κ. Νίκος Μανωλάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κα Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με Μέλη του Δ.Σ., οι τοπικές στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές Αρχές της νήσου και ο Πρόεδρος με τα Μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Προ του πέρατος της Ιεράς Λιτάνευσης της Εικόνος της Παναγίας μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ απευθύνθηκε προς τον παριστάμενο Γ.Γ. του Υπ.Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη ζητώντας του να μεταφέρει στην Κυβέρνηση το αίτημα Κλήρου και Λαού των Κυθήρων για τον ορθόδοξο – ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα που είναι μια χώρα ποτισμένη με το αίμα των Αγίων, των Μαρτύρων και των Ηρώων, οι Ορθόδοξοι μαθητές έχουν αναφαίρετο το δικαίωμα ορθόδοξης θρησκευτικής παιδείας!

Ας έχουμε όλοι την Προστασία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας! Χρόνια Πολλά!

 

(πηγή: Ι.Μ Κυθήρων και Αντικυθήρων)









  

  



Οδός Εμπόρων