Vekrakos
Spartorama | Μεταναστευτικό - Προσφυγικό: Να τεθεί άμεσα το θέμα για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Μεταναστευτικό - Προσφυγικό: Να τεθεί άμεσα το θέμα για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο - video

Spartorama 11/10/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Μεταναστευτικό - Προσφυγικό: Να τεθεί άμεσα το θέμα για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο
Αίολο το ζήτημα με γενικόλογες και αόριστες τοποθετήσεις
Οδός Εμπόρων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρα 8/9/2019, δόθηκε από τον Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Πέτρο Δούκα, η απάντηση στην ερώτηση που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Πριστούρης, σχετικά με το μεταναστευτικό. 

Παραθέτουμε την απάντηση του κ. Δημάρχου

«Κατανοούμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας. Το πρόβλημα έχει πάρει  διάσταση εθνικού ζητήματος πλέον. Γενικά είμαστε αντίθετοι έστω και στην προσωρινή εγκατάσταση παρανόμων μεταναστών, γιατί η πόλη μας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη. Παρακολουθούμε το θέμα χωρίς να έχουμε ακόμα κάποια αξιόπιστη επίσημη ενημέρωση, ούτε έχει ζητηθεί ακόμα από τις επίσημες αρχές η άποψή μας για το τι και το πως. Χωρίς να κάνουμε άλλη δήλωση, παρακολουθούμε το θέμα όσο είναι δυνατόν να το παρακολουθήσουμε και η θέση μας είναι αυτή την οποία προανέφερα». 

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Αργειτάκος αναρωτήθηκε αν θα γίνει κατανομή των μεταναστών σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Οι κ.κ. Βαλιώτης και Βουνάσης δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος. 

Τον λόγο έλαβαν οι Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Σουμάκης, Αντώνης Καλομοίρης και Παναγιώτης Πριστούρης

Γιάννης Σουμάκης: «…για τους παράνομους μετανάστες, να κάνουμε επιστολή να ρωτάμε, να ξαναρωτάμε και να μην περιμένουμε να γίνει αυτό (η εγκατάστασή τους στην Σπάρτη). Εσείς (οφείλετε να αποστείλετε επιστολή), ο Αντιπεριφερειάρχης και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού.  Πρέπει να πιέσουμε και να μην περιμένουμε, εκ των υστέρων, για να γίνει αυτό.». 

Αντώνης Καλομοίρης: «Ο κύριος Δήμαρχος έκανε μια δήλωση που για μένα είναι επιεικώς άστοχη. Ανακίνησε ένα θέμα και μίλησε για παράνομους μετανάστες. Όλοι ξέρουμε πως έρχονται αυτοί οι άνθρωποι εδώ πέρα. Άλλοι τους σκοτώνουνε, άλλοι τους καίνε τα σπίτια, άλλοι τους κλέβουν το ψωμί. Δεν μίλησε για τις αιτίες καθόλου. Και που το ξέρει ο κ. Δήμαρχος ότι είναι όλοι παράνομοι μετανάστες… Ο φασισμός υποβόσκει και όταν του δοθεί η ευκαιρία και τον τσιγκλήσουμε, τρώει μετά». 

Παναγιώτης Πριστούρης: «Κύριε Δήμαρχε, δεν αναφερθήκατε λεπτομερώς, όταν την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη το θέμα αυτό. Από ότι γνωρίζω, με κάποιο τρόπο, ο Περιφερειάρχης έριξε το μπαλάκι στου Δήμους ότι είναι υπεύθυνοι για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Ήδη, έχει δημοσιευτεί  διαγωνισμός από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από την Υπηρεσία Υποδοχής των ανθρώπων αυτών. Ακούγεται ότι δύο κεντρικά ξενοδοχεία της Σπάρτης έχουν δώσει προσφορές και θεωρώ ότι αν αυτές οι προσφορές τελεσφορήσουνε και κατοχυρωθούνε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Θεωρώ ότι το βλέπουμε το θέμα επιδερμικά, πολλώ μάλιστα όταν η ίδια κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει αρκετούς μετανάστες, εκατοντάδες μετανάστες, από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Και ήδη δημοσίευμα του ελεύθερου Τύπου της Κυριακής αναφέρει ότι ένα από τα σημεία συγκέντρωσης θα είναι το στρατόπεδο της Σπάρτης. Θεωρώ κύριε Δήμαρχε ότι πρέπει να φέρετε άμεσα το θέμα αυτό σε ημερήσια διάταξη και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να συνεννοηθούμε γιατί φοβάμαι ότι κάποια άλλη στιγμή θα είναι λίγο αργά και θα έχουμε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία».

 

Παρόλο τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Δημάρχου περί παράνομων μεταναστών και την αντίθεσή του στο να εγκατασταθούν, έστω και προσωρινά, στην πόλη μας, στην ουσία το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες, αφού, κατά τον Δήμαρχο, δεν έχει τεθεί επίσημα τέτοιο ζήτημα και δεν μας έχει ρωτήσει κανείς. 

Άσχετα και από την ανοχή ή την σιωπή της Αντιπολίτευσης, υπήρξαν φωνές μεταξύ συμβούλων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι όταν αποφασίσουμε να πάρουμε επίσημη και ηχηρή θέση στο ζήτημα θα είναι πλέον αργά, αφού τα γεγονότα τότε, θα μας έχουν προλάβει και θα είναι μη αναστρέψιμα. 

Η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου μου θύμισε την περίπτωση που ένα νοικοκύρης ακούει τους κλέφτες να προσπαθούν επαλειμμένα να διαρρήξουν την πόρτα του σπιτιού του, αλλά δεν αποφασίζει να βάλει κλειδαριά ασφαλείας, παρά μόνο μετά την διάρρηξη. 

Ήδη, η τοποθέτηση του κ. Καλομοίρη υποδεικνύει ότι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφοροποιείται κατά πολύ από τη «άστοχη θέση» του κ. Δημάρχου. Και εν πάσει περιπτώσει, σε τόσο κρίσιμα θέματα, δεν αρκεί η θέση του Δημάρχου για να εκφραστεί και η θέση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Απαιτείται όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτερο όργανο εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας, να πάρει θέση επί του θέματος υπό την μορφή Ψηφίσματος, όπως έγινε και τον Απρίλιο του 2015. Μόνο τότε, κάποιοι, που τώρα δεν μας ρωτάνε καν, θα λάβουν υπόψη σοβαρά και τη βούληση του Σπαρτιατικού λαού.


Οδός Εμπόρων