Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/2142/

Spartorama - Print | Οι τρείς Έλληνες του Ντόναλντ Τραμπ

Οι τρείς Έλληνες του Ντόναλντ Τραμπ

Οι τρείς Έλληνες του Ντόναλντ Τραμπ
Τρία είναι τα στελέχη Ελληνικής καταγωγής που βοήθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και αναμένεται να καταλάβουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις
Οδός Εμπόρων

O Reince Priebus, o Τζόρτζ Τζιτζίκος, ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος και ο Χρήστος Μαραφάτσος είναι τέσσερα από τα άτομα ελληνικής καταγωγής που βοήθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και αναμένεται να καταλάβουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Μάλιστα, ο Priebus θεωρείται από τα φαβορί για την θέση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου.

O Reince Priebus

Ο Reince Reinhold Priebus είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του ρεπουμπλικανού κόμματος από το 2011 και θεωρείται υποψήφιος για τη σημαντική θέση του επιτελάρχη (chief of staff) του Λευκού Οίκου. Μάλιστα, μερικοί τον θεωρούν φαβορί για την θέση του επιτελάρχη. 

Ο Priebus είναι κοντά στο Paul Ryan, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εκλέγεται στη πολιτεία του Ουισκόνσιν. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Morning Joe» του MSNBC, ο Priebus διευκρίνισε ότι ο νέος πρόεδρος δεν σχεδιάζει μαζικές απελάσεις των παράνομων μεταναστών αλλά μόνο εκείνων που έχουν διαπράξει εγκλήματα. 

Η καταγωγή του Priebus είναι ελληνογερμανική, καθώς η μητέρα του είναι Ελληνίδα (Δήμητρα) και ο πατέρας του γερμανικής καταγωγής. Η οικογένεια της μητέρας του είναι από το Πλωμάρι της Λέσβου. 

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1972 στο New Jersey και σε ηλικία 7 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ουισκόνσιν. 

Από μικρός είχε το μικρόβιο της πολιτικής και μόλις στα 16 άρχισε να προσφέρει εθελοντική εργασία σε πολιτικές καμπάνιες στο σχολείο του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Whitewater και πήρε το πτυχίο του το 1994 με ειδίκευση στις πολιτικές επιστήμες σύμφωνα με το ellines.com. 

Συνέχισε τις σπουδές στο School of Law του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του μετακόμισε πίσω στο Ουινσκόνσιν και άσκησε τη δικηγορία στο δικηγορικό γραφείο Michael Best & Friedrich LLP, όπου σταδιακά έγινε και συνέταιρος. 

Το 2004 κάνει την πρώτη του απόπειρα για ένα δημόσιο αξίωμα, αλλά αποτυγχάνει να κερδίσει τον αντίπαλό του Robert Wirch για την θέση του γερουσιαστή του Ουινσκόνσιν. Το 2011 εκλέγεται πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. 

Είναι παντρεμένος με την Σάλλυ, το κορίτσι του στο σχολείο και έχουν αποκτήσει 2 παιδιά σύμφωνα με το www.ellines.com. 


Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος 

O Παπαδόπουλος είναι σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με ειδίκευση στην ενέργεια. Ο ίδιος εντάχθηκε στην εκστρατεία του Τραμπ μετά την απόσυρση του Αφροαμερικανού ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μπεν Κάρσον από την κούρσα. 

Γεννήθηκε στο Σικάγο και οι γονείς του κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson. 

Ο Παπαδόπουλος μαζί με τους Phares, Page, Kellogg, Schmitz αποτελούσαν την 5αδα των συμβούλων του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με το CNN.

 

Ο Τζόρτζ Τζιτζίκος 

Ο Τζιτζίκος έχει αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή επιχειρήσεων της εκστρατείας του και είναι ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με το ellines.com. 

Η εταιρεία του Telion έχει ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP. Θεωρείται ο ιθύνων νους της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε τον πρώτο λόγο επί της 8ετούς προεδρίας του George W. Bush στον Λευκό Οίκο (2001-2009), ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία ΜακΚέιν-Πέιλιν το 2008 και την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ (2012). 

Η εταιρεία του είχε αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της ΒΡ μετά το ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.