Vekrakos
Spartorama | Ινστιτούτο Σπάρτης: Απολογισμός και διετής προγραμματισμός δράσεων

Ινστιτούτο Σπάρτης: Απολογισμός και διετής προγραμματισμός δράσεων

Spartorama 22/10/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Ινστιτούτο Σπάρτης: Απολογισμός και διετής προγραμματισμός δράσεων
Εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Οδός Εμπόρων

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, 21/10/2019 στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης η ετήσια ΓΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης με θέματα τον μέχρι σήμερα απολογισμό και τον προγραμματισμό για τα επόμενα έτη καθώς και την εκλογή νέου ΔΣ και Ελεγκτικής Επιτροπής

Στην εισήγησή της η Πρόεδρος Αναστασία Κανελλοπούλου έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου κατά τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρθηκε κυρίως στον καταλυτικό ρόλο του Ινστιτούτου για την ενεργοποίηση φορέων και πολιτών σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, όπως και στον ρόλο του Ινστιτούτου σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για το Μουσείο των Ψηφιδωτών, το οποίο στην συνέχεια έλαβε ως σκοπό του το σωματείο ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ με πρόεδρο τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος με αποτέλεσμα εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να ξεκινήσουν όλες οι εργασίες για την ανάδειξη των εκεί ψηφιδωτών και την έκθεση και άλλων.

Επίσης η κ. Κανελλοπούλου αναφέρθηκε και σε επιμέρους δράσεις του Ινστιτούτου, όπως η προσπάθεια για την ανάδειξη του ΞΕΝΙΑ, η παραγωγή CD με τους ΥΜΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ που τραγούδησε η χορωδία της ΤΑΥΓΕΤΗΣ, η συμμετοχή στην έρευνα για την ΔΙΑΤΡΟΦΗ στην αρχαία Σπάρτη, οι τιμητικές διακρίσεις για πρώτη φορά σε Σπαρτιάτες αθλητές του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και σε προσωπικότητες της πόλης και του νομού μας που με το έργο τους συνέβαλαν στην πρόοδο του τόπου μας.

Στις προτάσεις της Προέδρου για τον προγραμματισμό των επομένων ετών κυριάρχησαν δύο δράσεις τις οποίες τα μέλη του Ινστιτούτου αποφάσισαν ομόφωνα και  με μεγάλο ενθουσιασμό να υποστηρίξουν

  • Στα πλαίσια του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ η ΓΣ του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ αποφάσισε την αναζήτηση χορηγών για την δημιουργία δύο μεγάλων γλυπτών που λείπουν από την πόλη μας, το γλυπτό της Σπαρτιάτισσας μάνας με την προτροπή «ή ταν ή επί τας» και το γλυπτό των 300 με τον Λεωνίδα και το περίφημο «μολών λαβέ». Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε τριμελής επιτροπή από το νεοκλεγέν ΔΣ με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Δημοσθένη Ματάλα και τα μέλη του ΔΣ Γεωργία Κοσμά και Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, η οποία επιτροπή θα αναζητήσει και θα προσεγγίσει χορηγούς και ευεργέτες της πόλης μας προκειμένου να εξασφαλιστούν χορηγίες για την πραγματοποίηση του παραπάνω στόχου.
  • Η συγκρότηση και κατάθεση φακέλου στην UNESCO προκειμένου η ΣΠΑΡΤΗ να κηρυχτεί ΜΝΗΜΕΙΟ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΑΥΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Ήδη το Ινστιτούτο έχει δεχθεί χορηγία προκειμένου να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή.

Για τους παραπάνω δύο πολύ μεγάλους στόχους που θέτει πλέον το Ινστιτούτο Σπάρτης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και θα προταθεί πλαίσιο συνεργασίας και προς τον Δήμο Σπάρτης/ Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και προς την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Τέλος η ΓΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης αποφάσισε την πραγματοποίηση συνάντησης των συλλογικών κοινωνικών, επαγγελματικών  και επιστημονικών φορέων της πόλης και του Δήμου Σπάρτης προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρόταση πολιτιστικής πολιτικής , η οποία στην συνέχεια θα κατατεθεί στον Δήμο Σπάρτης.

Η Γ.Σ. του Ινστιτούτου Σπάρτης τελείωσε τις εργασίες της με την εκλογή του νέου ΔΣ και της Ελεγκτικής Επιτροπής ενώ παράλληλα έγινε και η συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ ως ακολούθως:

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Αναστασία Κανελλοπούλου

Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου

Γραμματέας: Παναγιώτης Γεωργανές

Ταμίας: Γεωργία Κοσμά

Μέλη: Δημοσθένης Ματάλας, Σωτήρης Ροϊνός, Θεόδωρος Καρούνος

Αναπληρωματικά μέλη: Νίκη Ζάβρα, Αθανάσιος Βλήτας

 

Ελεγκτική Επιτροπή:

Πρόεδρος: Πασχαλίδης Ζάχος

Μέλη: Καραχάλιου Αργυρώ, Κορωνιός  Νίκος

Αναπληρωματικό μέλος: Γεωργία Σπαράγγη


Οδός Εμπόρων