Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23612/

Spartorama - Print | «Για την Ωραιότητα», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Για την Ωραιότητα», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Για την Ωραιότητα», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Το ωραίο δεν είναι αφηρημένη αισθητική, δεν είναι ιδέες και ιδεώδη μεταφυσικά αλλά λειτουργία, δηλαδή ενέργεια που χαρίζεται σε όλους και παράγει, χτίζει ζωή»
Οδός Εμπόρων

Μου έλεγε κάποιος που με αγαπούσε πως το ωραίο έχει σχέση με την ώρα, με τον μετρημένο και υπαρκτό δηλαδή χρόνο.

Ωραίο σε εμάς, έλεγε, είναι κάθετι που είναι στην ώρα του, που φτάνει σε μια κατάσταση δηλαδή στην οποία έχει τη μέγιστη δυνατή λειτουργία του για να υπηρετήσει τη ζωή. Να δες τους καρπούς των δέντρων, μονολογούσε.

Όταν φτάσουν στην ώρα τους, όταν ωριμάσουν, μοσχομυρίζουν, έχουν χρώμα με διακριτό, λαμπερό βάθος και σχήμα εύμορφο και μπορούν να δώσουν σε όποιον τους φάγει τα μέγιστα.

Το ωραίο δεν είναι αφηρημένη αισθητική, δεν είναι ιδέες και ιδεώδη μεταφυσικά αλλά λειτουργία, δηλαδή ενέργεια που χαρίζεται σε όλους και παράγει, χτίζει ζωή.

Έτσι κάνουμε κι εμείς που ζωγραφίζουμε με τον ελληνικό-βυζαντινό τρόπο. Έτσι οικονομούμε τις γραμμές και σχετίζουμε τα χρώματα, έτσι δένουμε τις συνθέσεις με το παράδειγμα του Χριστού. Για να πετύχουμε δηλαδή ενότητα στην οποία τα διαφορετικά ενώνονται ασύγχυτα, και αδιαίρετα και άτρεπτα. Κι όλα μαζί γίνονται μια οργανική ωραιότητα που λειτουργεί τη ζωή.

Άλλη φορά θα προσπαθήσω να σου πω πώς πρακτικά γίνεται αυτό παρότι μια τέτοια ομολογία με τρομάζει πως...

Καλό δείλι.